in

Velik interes turista za praćenje epidemiološkog stanja po županijama

Veliki interes među stranim gostima izazvala je i interaktivna karta Hrvatske croatiacovid-19.info, koja pokazuje epidemiološko stanje po županijama i otocima i koja se ažurira svakog dana. Zanimljivo je i da karta, koju je izradila Hrvatska udruga turizma, pokazuje Hrvatsku po NUTS 3 statističkim regijama tj. po županijama što je točniji i relevantniji podatak u odnosu na kartu Europskog centra za kontrolu i prevenciju (ECDC)  bolesti koji Hrvatsku dijeli na četiri NUTS 2 statističke regije.

Prikaz Hrvatske po županijama već je prihvatio njemački Institut Robert Koch što je jako važno za uspjeh turističke sezone, motiviranje turističkih djelatnika i stanovništva županija na odgovorno ponašanje i ukazivanje na činjenicu da eventualan incident u jednoj destinaciji ne utječe na sigurnost u drugoj. Kartu je od njenog predstavljanja posjetilo gotovo milijun korisnika, a u zadnjih 7 dana najviše iz Njemačke (36,8%%); Nizozemska(14,6%); Hrvatske (13,7%); Austrije (8,06%), Italije, Češke, Danske, Belgije, Slovačke i UK.
Ministrica turizma Nikolina Brnjac zalaže se da i ECDC nadogradi kartu s prikazom županija umjesto regija kako bi područja s malom pojavnošću koronavirusa bila jasno vidiljiva i kako bi se u takvim mjestima turizam i gospodarski život mogli neometano odvijati.

Izvor Hrvatska udruga turizma

Turisti iz EU mogu u Hrvatsku i s jednom dozom cjepiva

Europarlamentarci odobrili digitalnu potvrdu EU-a o COVID-u: Evo kada stupaju na snagu