in

4. MTB Parenzana u Vižinadi na Uskrsni ponedjeljak pun pogodak: Lijepo vrijeme privuklo velik broj rekreativaca

Foto Tanja Kocijančić - Vižinada 10-4-2023

Danas, na Uskrsni ponedjeljak u Vižinadi se održala 4. MTB rekreativna proljetna Parenzana na kojoj se okupilo više od 200  sudionika. Biciklijada je organizirana povodom obilježavanja dana kada je u promet puštena uskotračna željeznička pruga Parenzana, točnije 01.04.1902., a organizirali su je Turistička zajednica općine Vižinada s partnerima, biciklističkim klubovima Poreč i Parenzana. Prekrasno proljetno vrijeme priviklo je velik broj ljubitelja biciklizma i rekreativaca iz Istre i različitih krajeva Hrvatske, ali i susjednih zemalja.

Foto Tanja Kocijančić - Vižinada 10-4-2023
Foto Tanja Kocijančić – Vižinada 10-4-2023

Ove godine, kako nam je prenijela nova direktorica TZ-a Lidija Brdarić, osigurali su biciklistima dvije rute, kraću i dužu, pa je svatko mogao birati što mu više odgovara. Prva ruta je Family koja je prilagođena djeci i duga je oko 14 kilometara, dok je druga ruta nazvana Sport i duga je 26 kilometara. Na startu u 10 sati svi su zajedno krenuli voziti poljskim i šumskim putevima okolicom Vižinade, postojećim biciklističkim stazama, uz naravno neizostavnu Parenzanu, te kroz naselja susjedne općine Kaštelir-Labinci. Obje su rute obiteljskog tipa, prilagođene za odrasle i djecu, a na kraju je, na povratku, svih čekao ručak ispred Doma kulture, uz druženje.

-Jako smo zadovoljni odazivom. Očekivali smo da će biti oko 200 sudionika. Sretni smo što su se ponovno vratili biciklisti koji su bili i prošle godine. Pripremili smo za sve poklon iznenađenja, ručak i ugodno druženje, komentirala je direktorica TZ-a Brdarić, dodavši da su sudionici mahom iz Hrvatske, Slovenije i Austrije. Što se tiče Hrvatske, došli su iz cijele Istre, Rijeke i Zagreba.

Foto Tanja Kocijančić - Vižinada 10-4-2023
Foto Tanja Kocijančić – Vižinada 10-4-2023

„Imamo čak i Nizozemce. Naime, oni trenutno borave u Vižinadi na odmoru, a vlasnicima apartmana već smo ranije rekli da pozovu svoje goste na našu biciklijadu,“ istaknula je Brdarić.

Predsjednik TZ-a i načelnik Općine Vižinada Marko Ferenac također je izrazio zadovoljstvo što je još jedno izdanje biciklijade uspješno proteklo.

-Ovo je četvrta proljetna biciklijada i jako smo zadovoljni odazivom i što se odvija baš na Uskrsni ponedjeljak, u vrijeme kada se priroda budi i kada se biciklisti i turisti rado vraćaju u naš kraj. Ovo je dobra uvertira u, vjerujem, još jednu uspješnu turističku sezonu. Proljetno izdanje pokrenuli smo s idejom da ga održavamo početkom travnja, jer je Parenzana puštena u promet upravo 2. travnja prije 121 godinu. No, kako se to s vremenom poklapalo s Uskrsom, odlučili smo se za Uskrsni ponedjeljak jer su baš na ovaj dan ljudi željni malo rekreacije. Zbog toga smo zadržali ovaj termin. Pošto je ovo, k tome, i početak turističke sezone smatrali smo da je ovaj projekt dobar jer njime promoviramo zdrav život, rekreaciju i boravak u prirodi, a usput imamo i zanimljiv turistički sadržaj. Za razliku od Parenzane koju organiziramo u listopadu, ova proljetna ide uglavnom makadamskim putovima, po mountain bike ruti, a dijelom i po trasi Parenzane. Druga, jesenska Parenzana s maratonom, uglavnom ide asfaltiranim cestama, naokolo Parenzane, pojasnio je načelnik Ferenac.

Osobitu zahvalu organizatori su uputili sponzorima koji su na razne načine pomogli organizaciju događaja, te volonterima i članovima DVD-a Vitis Vižinada koji su se pobrinuli za osiguranje biciklijade.

Vijeće Funtana - Foto Tanja Kocijančić

FUNTANA: Vijećnici izmjenama urbanističkog plana neće više dozvoliti ravne krovove

Nika Fornažar - talentirana porečka jedriličarka

POREČ: Nika Fornažar pobjednica regate u Italiji u konkurenciji jedriličara iz cijelog svijeta