in

ACI ROVINJ: Uskoro otvaranje ultramoderne marine vrijedne 160 milijuna kuna

Foto: ACI

Ove godine otvara se nova ACI marina Rovinj – najmodernija i po mnogima najljepša marina nautičkoga turizma na Jadranu koja najvišim standardima dizajna i tehnološkim rješenjima parira elitnim svjetskim destinacijama i stavlja Rovinj na sam vrh nautičke karte Europe. Ovo je najveća investicija u povijesti ACI-ja, teška 160 milijuna kuna.

Vizualni identitet marine nije jedino što je u potpunosti izmijenjeno u Rovinju. Ostvarena je namjera i napravljen je suštinski zaokret u pristupu nautičkomu turizmu, ponudi marine i usluzi nautičarima. Novi koncept prožet je notom ekskluzivnosti u svakome detalju, što s obzirom na zavidan turistički uzlet Rovinja posljednjih desetak godina taj grad »zahtijeva« i zaslužuje. Izgradnja nove marine predstavlja značajan iskorak u standardima nautičkoga turizma u Hrvatskoj. Vrhunski dizajn, najnovija tehnološka rješenja te visoka razina tailor made tehničke i ugostiteljske usluge marine, na tragu najmodernijih nautičkih one stop shop odredišta, idealno se uklapa u destinaciju koja se razvija ubrzanim tempom, piše portal Turizmoteka.

Najviši standardi nautičke usluge

Svi uključeni u projekt nove marine ističu zadovoljstvo sudjelovanjem u realizaciji projekta koji se pripremao godinama i to baš u destinaciji poput Rovinja. 
– ACI marine većinom su građene u vrijeme kad su standardi u nautičkome turizmu bili drugačiji. Danas je nautičko tržište puno zahtjevnije, brodovi su znatno veći, čarter plovila svakom je sezonom sve više. Ova je rekonstrukcija i odgovor na zahtjeve tržišta, i to upravo ovdje u Rovinju, koji je uz Dubrovnik perjanica hrvatskoga turizma. Prostorni planovi omogućili su nam da krenemo u rekonstrukciju ovdašnje marine i da je podignemo na najvišu razinu kategorizacije marina nautičkoga turizma. S obzirom na značaj Rovinja kao destinacije i poziciju marine na tržištu, procijenili smo da treba krenuti u smjeru smanjenja broja vezova manjih duljina te optimalnoga kapacitiranja vezova prema današnjim standardima i zahtjevima tržišta.

U nastojanju da postignemo najviše standarde poslovanja u ovoj grani turizma, u Rovinju želimo ponuditi uslugu koja je do sada nedostajala u nautičkome sektoru i privući nove kategorije gostiju te im ponuditi uslugu koja odgovara tomu rangu. Nautičari će ovdje imati zaista sve što im treba i zbog čega će željeti boraviti u našoj marini. Dosadašnja organizacija marine, njezin izgled i ponuda nisu odgovarali zahtjevima modernoga nautičara, a ni potencijalu Rovinja. Nužna preobrazba marine Rovinj i jest spoj više okolnosti. Ta je marina pionir ACI-ja u tome poslu. Izgrađena je prije više od 30 godina i odradila je svoj radni vijek. Za veće brodove treba osigurati i vezove, a u zadanome prostoru to je moguće samo preraspodjelom postojećih kapaciteta. Dodatan je poticaj i sam Rovinj koji nudi smještaj u vrhunskim prostorima i atraktivnu zabavu na koju dolaze i sve zahtjevniji gosti, napominju nosioci projekta.

1.400 m2 novih komercijalnih prostora

U kopnenome dijelu marine sukladno projektantskom rješenju, funkcionalno su raspoređeni svi sadržaji koje danas treba imati marina najviše kategorije. Nova marina raspolaže s 1.400 m2 komercijalnih prostora, uključujući ugostiteljske sadržaje, restoran i caffe – lounge bar, trgovinu prehrambenim proizvodima, wellness, trgovine kvalitetnim i poznatim robnim markama, uredske prostore za predstavništva renomiranih zastupnika za prodaju luksuznih jahti, čarter agencije, trgovinu nautičkom opremom i servisni centar…

Jahte s više od 35 m dužine na tranzitnome vezu

Što se morskoga dijela tiče, marina je podijeljena na dva bazena. Jedan bazen namijenjen je za plovila na stalnome vezu, a drugi za plovila u tranzitu. Marina ima 196 vezova na koje se mogu vezati jahte prosječne dužine 17 metara, umjesto dosadašnjih 11 metara. Marina na godišnji vez može primiti i jahte do 35 metara dužine, a u tranzitu i veća plovila. Što se manjih plovila tiče, njih je na godišnjemu vezu sve manje, ali ih ima puno u tranzitu i, s ciljem održavanja kontinuiteta nautičke destinacije po pitanju tranzitnih plovila, Rovinj će zadržati primat među marinama ovoga dijela jadranske obale kao izrazito tranzitna marina. 
Cijelom dužinom obalnoga pojasa marine i lukobrana izgrađen je potpuno novi obalni zid koji je širi za metar i pol od staroga, tako da sada koridor od šest metara ima dvotračni prolaz za vozila. Podmorje marine produbljeno je duž cijele obalne linije na dubinu od minimalno 4,5 m.

Otvorenje 2019. godine

Interes za vez u Rovinju je ogroman i prva plovila su već rezervirala svoje mjesto u marini, pa se po tome već sada može zaključiti da je izgradnja nove marine na mjestu stare bila ispravna odluka ACI-ja. 
Rovinjskoga akvatorija dobro se sjećaju i jedriličari. Čuveni ACI Match Race upravo je tamo učinio svoje prve milje. Tri desetljeća kasnije ACI će to slavno vrijeme nadograditi luksuznom marinom i ponudom za zahtjevnu klijentelu, piše Turizmoteka.


Ženski kuglački klub Istra Poreč (ŽKK Istra)

Porečka Istra rutinski svladala Sisciju

POREČ: “Brodolomke” osvojile 12. Zlatni zub