in

ISTRA PROTIV APSURDNE ODLUKE HTZ-a: Imali goste ili ne privatni iznajmljivači MORAJU PLATITI PAUŠAL u cijelosti za ovu korona-godinu

Foto Tanja Kocijančić

Bez obzira jesu li privatni iznajmljivači ostvarili noćenja dosad, pa čak i ako su ishodili rješenje da ove godine neće uopće iznajmljivati zbog korona-krize ili su smanjili kapacitete, Hrvatska turistička zajednica traži da svi plate cijeli paušal za 2020. godinu. Isto kao i oni koji su ostvarili noćenja!

Tome se protive istarske turističke zajednice koje su poslale 4. kolovoza zajedničko pismo tražeći da se takva odluka poništi. Zbog toga je danas direktor Turističke zajednice Poreč Nenad Velenik sazvao konferenciju za novinare, budući da ih svakodnevno zovu šokirani i ljudi iznajmljivači. Velenik je istaknuo da lokalne turističke zajednice vezano za ovu odluku HTZ-a nitko nije kontaktirao, niti su ih pitali za mišljenje.

-Od strane svih nas (lokalnih TZ-ova Istre)  upućeno je pismo HTZ-u gdje ih lijepo molimo da preispitaju dotičnu odluku jer nas dovode u situaciju da dnevno imamo 50-ak gnjevnih iznajmljivača koji nam prijete do te granice da ćemo morati osigurati zaštitarsku službu da se zaštitimo.

Da budem potpuno jasan : želimo da se iznajmljivače oslobodi od 1. rate plaćanja paušala ukoliko nisu imali evidentirana noćenja do 31.07.

Nadalje želimo da se one koji su odjavili kapacitete do 30.06.2020.  oslobodi obveze plaćanja paušalne turističke pristojbe za 2020. godinu, kao i da se za one koji su promijenili kapacitete do 30.06. zadužuje prema novom stanju, istaknuo je Velenik.

Naveo je da je privatni smještaj važan kanal prodaje u porečkom TZ-u i upravo mu zbog toga prilaze s posebnom pažnjom. Naime, iznajmljivači, njih 3.000 s oko 15.000 postelja, lani su ostvarili milijun noćenja od ukupnih gotovo tri milijuna noćenja.

-Naime, prema odluci Ministarstva turizma paušalna turistička pristojba je zbog COVID-a 19 smanjena za 50% svima, te oproštena najava naplate pomoćnog kreveta.

Umanjenu turističku pristojbu su naši iznajmljivači trebali platiti u 3 obroka: 31.07., 31.08. i 30.09. HTZ nas mailom od 17. srpnja moli da obavijestimo privatne iznajmljivače da oni koji nisu imali ostvarenih noćenja do 31.07. neće imati obvezu plaćanja 1. rate.

U istom mailu se spominje da ćemo im za ostale 2 rate blagovremeno javiti.

Međutim, u mailu kojeg smo dobili od HTZ-a 3.08. navedeni mail od 17.07. se pobija s napomenom da će se 1. rata kojoj je veći istekao rok (31.07.) morati platiti bez obzira da li su iznajmljivači imali evidentirano noćenje ili ne, navodi direktor TZ-a Poreč.

Nadalje, istaknuli su, pojasnio je Velenik nadalje, kako je predmetni obračun prvog obroka godišnjeg paušalnog iznosa turističke pristojbe pokrenut i za obveznike koji su ishodili rješenje o prestanku pružanja usluge smještaja u domaćinstvu u 2020. godini kao i za one koji su smanjivali kapacitet u smještajnim objektima, a s obzirom da od 01.01.2020. više nije na snazi Pravilnik o načinu naplate koji regulira upravo ove odnose.

-U mailu se spominje da su konzultirali sustav turističkih zajednica što uopće ne stoji jer nas  (TZ-e Istre) nitko nije konzultirao vezano za to.

Kontroverzna odluka donijela je veliko nezadovoljstvo kod naših iznajmljivača koji nas nazivaju uhljebima, lopovima, onima koji ništa ne čine da ih zaštite i naravno onima koji su u službi krupnog kapitala.

Naravno da se mi (lokalne turističke zajednice) s time ne slažemo i u potpunosti smo na strani iznajmljivača i želimo ih pod svaku cijenu zaštititi ali se isto tako moramo držati hijerarhije i poštivati odluke HTZ-a, zaključio je Velenik.

Naveo je da su brojke ove godine izvrsne unatoč korona-krizi. Od 1. siječnja do 6. kolovoza ostvareno je 33 posto dolazaka od lani, odosno 123 tisuće, te 781 tisuću noćenja, što je 37 posto u odnosu na lani.

Danas Poreč ima 21.300 gostiju, a zajedno s cijelom obalom od Tara i Vabrige do Vrsara to je ukupno 50.000 gostiju. U tim okvirima jasno je o kakvim se brojkama, odnosno prihodima tu radi i koliko će HTZ primiti samo od turističke pristojbe.

OStaje nam pričekati odgovor HTZ-a na pisamo istarskih TZ-ova.

KAŠTELIR/TAR: Dvije osobe teško ozlijeđene u prometnoj nesreći

POREČ: Usvojen 1. rebalans proračuna – očuvane socijalne mjere i radna mjesta, nastavlja se mjerama za pomoć gospodarstvu