in

POREČ: Usvojen 1. rebalans proračuna – očuvane socijalne mjere i radna mjesta, nastavlja se mjerama za pomoć gospodarstvu

Poreč/Foto Tanja Kocijančić

Gradsko vijeće Grada Poreča na sjednici održanoj 6. kolovoza usvojilo je prve izmjene i dopune Proračuna za 2020. godinu. Tako je, inicijalno usvojeni ovogodišnji gradski proračun u iznosu od 303.868.456 kuna, uslijed razvoja situacije s pojavom pandemije koronavirusa, te negativnih posljedica za gospodarstvo koje je virus generirao, smanjen za 46.023.933 kuna ili za 15% u odnosu na tekući Proračun za 2020. godinu.

Govoreći o proračunu, gradonačelnik Loris Peršurić rekao je kako je riječ o izazovnom rebalansu i njegova je izrada bila zahtjevna s obzirom na sve promjene koje su se dešavale proteklih mjeseci. Gradonačelnik je objasnio kako su osnovni razlozi za donošenje rebalansa ovogodišnjeg proračuna opći ekonomski pad i negativne posljedice za gospodarstvo uzrokovane pojavom COVID-a 19.

Gotovo svi zaposleni u uslužnim djelatnostima zbog zabrane rada u mjesecima kada je pandemija bila na vrhuncu, bili su izravno na udaru, te im je bilo ugroženo poslovanje. Osim njih, smanjene gospodarske aktivnosti osjetili su i predstavnici djelatnosti koji nisu imali zabranu rada, no imali su poteškoća s naplatom svojih potraživanja. Korona kriza ugrozila je egzistenciju mnogih poduzetnika, te zaposlenika i njihovih obitelji.

Upravo zato je Poreč, još u ožujku, izašao s paketom konkretnih mjera za pomoć gospodarstvu. Oslobađanje plaćanja poreza za korištenje javne površine, odgoda plaćanja poreza na potrošnju, smanjenje, oslobođenje ili odgoda plaćanja zakupa gradskih poslovnih prostora, oslobađanje ili odgoda plaćanja komunalne naknade, pa sukladno tome i naknade za uređenje voda, obustava plaćanja spomeničke rente, odgoda plaćanja koncesijskih odobrenja, obročno beskamatno plaćanje za komunalni doprinos – samo su neke od mjera koje su gospodarstvu pomogle u onom najizazovnijem dijelu kada se činilo da neće biti ništa od sezone.

Istodobno, Grad je nastavio financirati rad kako gradskih, tako i privatnih vrtića, a roditelji su u tom razdoblju bili oslobođeni plaćanja vrtića.

-Tako da, uz to što smo zadržali društveno socijalni standard i kroz zadržavanje stipendija za učenike i studente, zadržali smo i sva socijalna prava i još dodali u sam rebalans mjere pomoći osobama koje su ostale bez posla zbog epidemije koronavirusom u iznosu od 300.000 kuna, i osobama u teškoj socijalno-ekonomskoj situaciji zbog epidemije koronavirusom u iznosu od 100.000 kuna, kaže gradonačelnik.

I gradske, ali i Vladine mjere izravno su utjecale na smanjenje proračuna jedinica lokalne samouprave, stoga je bilo potrebno ići u rebalans proračuna i odraditi izazovan zadatak smanjenja po proračunskim stavkama – kako od prihoda, tako i rashoda. Tu u sklopu pomoći gospodarstvu valja istaknuti i pokretanje kreditne linije „Poduzetnik Istarska županija 2020“ u kojoj učestvuje i Grad Poreč, a kojom Istarska županija, jedinice lokalne samouprave i Istarska razvojna agencija (IDA) provode novu kreditnu liniju za istarske male i srednje poduzetnike, obrtnike i zadruge.

Govoreći o brojkama, zbog krize uzrokovane koronavirusom prihodi Grada Poreča pali su – porez na dohodak 40%, porez na promet nekretnina 22%, porez na korištenje javnih površina 71%, komunalne naknade za 15%, zakupnine 8%, porez na potrošnju alkoholnih i bezalkoholnih pića 70%, turistička pristojba 77%, spomenička renta 74 %, a naknade za koncesije 56%.

– Dakle i Poreč je, kao i svi ostali gradovi na obali, doživio veliko smanjenje prihoda i gradski su odjeli napravili sve kako bi ovim rebalansom proračuna održali visoke društvene i socijalne standarde, a pritom dovršili i neke od kapitalnih investicija za ovu godinu. Poslovanje i djelovanje Grada je kroz ovo razdoblje, ostalo stabilno uz zadržavanje visoke razine likvidnosti pri čemu se sve obaveze plaćaju na vrijeme. Upravo je odgovorno vođenje i racionalizacija svih segmenata poslovanja u proteklom razdoblju, doprinijela da i u današnjim uvjetima budemo u stanju zadržati i provesti sve strateške investicije za razvoj grada. S obzirom na situaciju, jedan od glavnih fokusa u djelovanju Grada bio je usmjeren i na očuvanje radnih mjesta, pa se i tu kroz niz mjera racionalizacije i reorganizacije poslovanje Grada prilagodilo postojećoj situaciji. Nekoliko investicijskih projekta je prolongirano dok su obzirom na situaciju sve manifestacije odgođene, iako s obzirom na to da grad nema nijedan slučaj koronavirusa, može se potvrditi da je Poreč sigurna destinacija. Tome ide u prilog i trenutno turističko stanje u kojem usprkos svim prognozama, grad vrvi ljudima i većina poslovnih subjekata posluje, kaže gradonačelnik Peršurić.

Grad Poreč i dalje ostaje kao jedan od rijetkih gradova koji nema prirez, niti ga planiramo uvoditi, a zahvaljujući vrlo racionalnom poslovanju i ostvarenim uštedama u protekle tri godine, u ovu smo krizu ušli sa stabilnom proračunskom situacijom koja je pomogla da prebrodimo prvi nalet krize. Nije lako napraviti proračun, ali ovaj novi je slika sadašnje situacije i trebamo se hrabro i odgovorno ponašati prema ovom proračunu, zaključio je gradonačelnik.

ISTRA PROTIV APSURDNE ODLUKE HTZ-a: Imali goste ili ne privatni iznajmljivači MORAJU PLATITI PAUŠAL u cijelosti za ovu korona-godinu

BAŠARINKA/TAR – U pometnoj nesreći preminula jedna osoba – Vozi se obilazno preko Kaštelira