in

Edukacijom bike vodiča do poboljšanja ponude cikloturizma Istre

Edukacija biciklističkih vodiča koju provodi Istarska razvojna turistička agencija kroz odjel Istra bike&outdoor, održava se u razdoblju 6. –  8. te 14. – 15. ožujka godine na području središnje Istre. Polaznici se tijekom edukacije osposobljavaju kako bi postali certificirani biciklistički vodiči.

Edukaciju IRTA provodi od 2008. godine, a edukacija je od 2019. godine službeno na “Popisu odgovarajućih uvjerenja odnosno certifikata i uvjeta za obavljanje pojedinih aktivnosti aktivnog ili pustolovnog turizma” sukladno Zakonu o pružanju usluga u turizmu. Nakon nekoliko godina kontinuiranog održavanja edukacija, 2015. godine izdan je Priručnik za biciklističke vodiče, jedini takve vrste u Hrvatskoj koji se dodjeljuje svim polaznicima te služi kao literatura i pomoć kod pripreme ispita kojeg polaznici moraju položiti kako bi uspješno završili edukaciju.

Program edukacije dijeli se na teorijski, praktični i terenski rad, a uključuje segmente odgovornosti i zadaća biciklističkih vodiča tijekom biciklističkog vođenja. Također se obrađuju segmenti uz tehnike vožnje, terenski servis, kartografija, GPS i orijentacija, Prva pomoć, razvoj destinacije aktivnog turizma, a vježbaju se i tehnike vožnje na poligonu. Sve su to obavezni dijelovi edukacije s ciljem da se vještine i kvaliteta usluge budućih vodiča podignu na višu razinu.

Polaznicima će svoje znanje prenijeti iskusni stručnjaci s dugogodišnjim praktičnim i predavačkim iskustvom, a organizaciju edukacije vodi MartinČotar, voditelj odjela Istra bike&outdoor.

Jedan od glavnih ciljeva edukacije jest trajno razvijanje specifične ponude cikloturizma, koji je jedan od rastućih selektivnih oblika turizma na području Istarske županije. Nakon završetka edukacije, Istra bi mogla dobiti novih osam bike vodiča koji će doprinijeti tome da se cikloturizam i dalje razvija i usavršava, što je jedan od glavnih ciljeva IRTA-inog odjela Istra bike&outdoor. Drugi efekt koji će se postići edukacijom jest poticanje polaznika da se nastave baviti tim segmentom sportske i turističke ponude kako bi postali eksperti u tom segmentu čime će pridonijeti kvaliteti pružanja takve ponude u Istri te na područjima na kojima posluju.

Izvor: Istarska razvojna turistička agencija

Više informacija o projektu odjelu Istra bike&outdoor možete pronaći na službenoj web stranici:

http://www.istria-outdoor.com/hr/

Više informacija o  edukaciji za bike vodiče možete pronaći na sljedećem linku:

http://www.istria-bike.com/hr/usluge/edukacija-za-bike-vodice

Porečke odbojkašice svladale Umag i Novigrad

POREČ: Uhićen u Jehnićima zbog kršenja sudske odluke