in

EPIDEMIOLOŠKI SIGURNI: Gotovo sve županije u COVID zelenom

Gradska plaža - Foto TZ Vrsar

Prema uvaženom njemačkom institutu Robert Koch i Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo gotovo sve hrvatske županije su u zelenoj, nerizičnoj zoni za građane i posjetitelje. Turistički najposjećenija županija koja privlači trećinu svih turista u Hrvatskoj, Istra, u zelenoj je zoni već tjednima. Epidemiološka situacija diljem Hrvatske nastavlja se poboljšavati.

Istra je već dugo u zelenoj zoni

Na razini čitave zemlje u posljednjih tjedan dana zabilježen je 42-postotni padom novozaraženih od koronavirusa, a 14-dnevna incidencija na 100.000 stanovnika pala je na 35, što je značajno ispod kriterija za zelenu zonu. Postotak pozitivnih testova u odnosu na sve testirane na Covid-19 iznosi 1,9 posto, a broj aktivnih slučajeva u cijeloj zemlji spustio se na njih samo 597. 
Ispod razine od 50 novo zaraženih na 100.000 stanovnika u posljednjih 14 dana je 17 županija od njih 21 na koliko je teritorijalno podijeljena Hrvatska.
Od obalnih županija u zelenom su, znatno ispod granice od 50 novo zaraženih na 100.000 stanovnika u posljednjih 14 dana, uz Istarsku županiju i Primorsko-goranska županija, Ličko-senjska, Splitsko-dalmatinska i Dubrovačko-neretvanska. Te županije generiraju gotovo 80 posto svih turističkih noćenja u Hrvatskoj, a taj udio je i veći gledaju li se samo turistička noćenja ostvarena u obalnim županijama. 

Unatoč tome, Europski centar za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC) prošlog je tjedna kod ažuriranja cijeli obalni dio Hrvatske ostavio u narančastoj zoni. Prema ECDC-u je primjerice Istra sa narančasta, iako ima 14-dnevnu incidenciju na 100.000 stanovnika iznimno niskih 9, a institut Robert Koch je kao zelenu zonu tretira već tri tjedna.
„Ministarstvo turizma duže se zalaže za promatranje Hrvatske po županijama kroz neformalna vijeća turizma. Situaciju bi trebali sagledavati na razini županija jer tada imamo detaljniju informaciju i vjerodostojnije podatke. I predsjednik Vlade na Europskom vijeću i ja s austrijskom ministricom dogovarali smo da nas gledaju kroz županijsku razinu”, izjavila je ministrica turizma Nikolina Brnjac

„Temeljem podjele prema kojoj je Istarska županija (po ECDC kriteriju) svrstana u Jadransku Hrvatsku, a koja trenutno ima status narančaste regije, Istarska županija je, uz Primorsko–goransku i Dubrovačko–neretvansku županiju, koje su također zelene županije, neopravdano kažnjena te uprosječena zbog pojedinih ostalih primorskih županija čija je epidemiološka slika znatno lošija“, pisao je župan Istarske županije Boris Miletić predsjedniku Vlade RH, g. Andreju Plenkoviću sa zamolbom za dodatnim angažmanom da se Hrvatska i na razini ECDC-a gleda na razini NUTS-3 podjele, odnosno prema županijama, kao što je to slučaj u brojnim drugim zemljama, primjerice sa susjednom Italijom. 
”Siguran sam da će uskoro cijela Hrvatska i cijela obala biti u ‘zelenoj zoni’. Situacija u Hrvatskoj je takva, vidite i po broju dolazaka ove godine u RH – to je trenutno oko 300 tisuća, nešto više od 40 posto u odnosu na prošlu godinu. S punim optimizmom gledamo prema sezoni’, kazao je ravnatelj Nacionalnog stožera civilne zaštite, ministar unutarnjih poslova i potpredsjednik Vlade RH Davor Božinović.

Njemačka promatra epidemiološku sliku Hrvatske po županijama još od prošle godine, a taj princip od svibnja je usvojila Austrija što je urodilo ranijim ukidanjem ograničenja za putovanja u Hrvatsku. 
„Jedino ispravno prikazivanje i komuniciranje sigurnosne situacije u Hrvatskoj je na razini županija. To je najbolji način informiranja turista o stvarnoj situaciji u destinacijama u kojima odsjedaju, ali i najbolji način motivacije lokalnog stanovništva na odgovorno ponašanje, posebno u turističkim županijama kojima je sigurnost preduvjet turističkog prometa. Iskrivljena slika kakvu prikazuje ECDC bespotrebno zbunjuje i naše turiste na emitivnim tržištima, ali i njihove vlasti koje propisuju mjere za područja različitih epidemioloških karakteristika. Mi kao turistički djelatnici i ovim putem apeliramo na usklađivanje kriterija ECDC-a sa kriterijima njemačkog instituta Robert Koch koji Hrvatsku po županijama promatra u kontinuitetu još od prošle sezone. Ono što je pozitivno je da svakog dana bilježimo rast interesa za informiranje o pravom stanju sigurnosti u pojedinim destinacijama kroz epidemiološku kartu croatiacovid19.info, izjavio je direktor Hrvatske udruge turizma Veljko Ostojić.

Izvor Hrvatska udruga turizma

Za prvi udarni turistički vikend stiglo gotovo 300.000 turista, približavamo se rezultatima iz 2019.

VRSAR: Rumunj provalio u jedrilicu