in

ETC: Hrvatska među zemljama s najmanjim padom stranih turista u Europi

Vrsar/Foto Tanja Kocijančić

Europu je u prvih osam mjeseci posjetilo 68 posto manje međunarodnih turista nego u istom lanjskom razdoblju, dok se u cijeloj 2020. zbog novog vala pandemije i ‘zatvaranja’ očekuje pad tih dolazaka od oko 60 posto, pokazuje novo izvješće Europske komisije za putovanja – ETC (European Travel Commission) pod nazivom “Europski turizam 2020 – trendovi i izgledi”.

U izvješću se upozorava da je pandemija koronavirusa uzrokovala udar na turizam u Europi ” bez presedana i u opsegu i u trajanju”. Sve europske destinacije imaju pad dolazaka turista iznad 50 posto, pri čemu su Cipar i Crna Gora u najtežoj situaciji, s padom dolazaka turista od 85, odnosno 84 posto.

Hrvatska je izvješću po podacima za prvih osam, odnosno devet mjeseci na ljestvicama među prvih pet-šest zemalja s najmanjim padom dolazaka i noćenja stranih turista. Tako je za prvih osam, odnosno devet mjeseci na šestom mjestu u Europi, s oko 50 posto manje noćenja stranih turista u odnosu na isto razdoblje 2019., doznajemo iz Hrvatske udruge turizma.

BUZET: U subotu čak 29 pozitivnih – Zatvara se vrtić zbog zaražene djece i djelatnika

Istarski stožer: U nedjelju 72 novozaražene, Kozlevac apelira na građane da se suzdrže od druženja