in

FUNTANA – Ministar Marić: “Novi zakon turističkim tvrtkama mogao bi omogućiti investicije od 3 milijarde kuna”

Foto Radio Centar Poreč

Turističke tvrtke dobit će na 50 godina u zakup zemljište na kojima posluju sa svojim hotelima, naseljima i kampovima, a cijena zakupa zemljišta kretat će se od šest do 12 kuna. Isto tako, turističke tvrtke u svakom će trenutku moći to zemljište kupiti prema procjeni sudskog vještaka. To predviđa novi zakon o turističkom zemljištu, točnije Zakon o neprocijenjenom građevinskom zemljištu kojega je danas u Funtani u novom Valamarovom kampu Istra Premium Camping Resort turističkoj javnosti predstavio ministar državne imovine Goran Marić.

Taj je zakon trenutno na savjetovanju. Prvo čitanje trebao bi doživjeti u rujnu ili listopadu da bi u konačnici mogao stupiti na snagu početkom iduće godine, a trebao bi turističkim tvrtkama omogućiti nove investicije od 2,5 do 3 milijarde kuna, objavio je portal Novac.hr.

– Prema postojećem zakonu o turističkom zemljištu iz 2010. niti jednom kampu nije dana koncesija, svi kampovi se koriste gotovo besplatno i nemaju pravne osnove za korištenje, a govorimo o 14,5 milijuna kvadrata u kampovima. Isto tako, neprirodno je da hoteli i druge objekti budu na zemljištu koje nije u njihovom vlasništvu što znači da imaju bespravni status. Tvrtke su dosad investirale u strahu jer nisu ulagale u svoju imovinu – kazao je Marić i najavio da će se to ubrzo promijeniti.

Za hotele će vrijediti pravilo da će obuhvat turističkog zemljišta koje nije ušlo u temeljni kapital turističke tvrtke biti u vlasništvu općina i gradova, a zakupnina će iznositi od 6 do 10 kuna po kvadratu godišnje. Danas je prihod od oko 10 milijuna kvadrata tog turističkog zemljišta oko 10 milijuna kuna godišnje, od kojih 6 milijuna kuna pripada Fondu, a po 2 milijuna općinama i gradovima te županijama. Ako cijena zakupa bude minimalnih 6 kuna po kvadratu godišnje, ukupan prihod od turističkog zemljišta iznosit će 60 milijuna kuna godišnje, od kojih će 36 milijuna pripadati općinama i gradovima, a po 12 milijuna kuna županijama i Fondu.

Kada je riječ o kampovima u kojima se predviđa aktualnim zakonom suvlasnička zajednica, ona se novim prijedlogom ukida. Zakupnina će iznositi 12 kuna po kvadratu površine godišnje, a 10 posto popusta imat će kampovi na otocima. Svi kampovi s 4 zvjezdice ostvarit će popust od 5 posto na iznos zakupnine, a dodatnih 5 posto popusta dobit će kampovi s 5 zvjezdica.

– Danas je prihod za otprilike 14,5 milijuna kvadrata u kampovima 32 milijuna kuna godišnje od kojih 20 milijuna kuna pripada Fondu, a po 6 milijuna kuna općinama i gradovima te županijama. Ako cijena zakupa u prosijeku bude 10 kuna po kvadratu godišnje i ako u ukupnoj površini kampova koji su danas u suvlasništvu države bude vlasnik 90 posto zemljišta, ukupan prihod od zakupa zemljišta u kampovima iznosit će 130 milijuna kuna godišnje od kojih će 65 milijuna kuna pripadati državi, 26 milijuna općinama i gradovima, a po 19,5 milijuna županijama i Fondu. U slučaju prodaje, ukupna vrijednost 14,5 milijuna kvadrata u kampovima iznosi 6 milijardi kuna – najavio je Marić navodeći da se radi o reformskom zakonu.

Kada je riječ o pomorskom dobru, Marić je kazao da društvo mora dobiti koncesiju na zauzetom pomorskom dobru i tako trajno riješiti to pitanje, a odluku o dodjeli koncesije donosit će neposredno Ministarstvo državne imovine ako je na pomorskom dobru turističko zemljište. Iznos naknade bit će dvostruki iznos zakupnine za turističko zemljište, a koncesijska naknada će se dijeliti isto kao i zakupnina za turističko zemljište. Ako je na pomorskom dobru kamp – iznos naknade bit će dvostruki iznos zakupnine zemljište u kampovima, a koncesijska naknada će se dijeliti isto kao i zakupnina u kampovima.

Kod ostalog građevinskog zemljišta, društvu se priznaje vlasništvo zemljišta na kojem je procijenjeni objekt izgrađen. Formirat će se nova katastarska čestica za navedeni objekt čime će se riješiti imovinsko pravni odnosi za takve objekte, a zemljište koje nije procijenjeno vlasništvo je države.

Ministar turizma Gari Cappelli kazao je da će ovakav zakon donijeti veliki benefit hrvatskom turizmu.

Novi zakon pozdravlja i Hrvatska udruga turizma, iako bi voljeli da je cijena zakupa manja.

– Sada se okvirno cijena zemljišta plaća oko 4,5 kuna po kvadratu, a mi bismo voljeli da cijena bude oko jedan euro. Međutim, ovaj zakon treba gledati u razvojnom i investicijskom ciklusu. Država će više dobiti da se desi 12 ovakvih investicija kao što je kamp gdje smo danas, nego da se sada tri godine raspravljano oko toga hoće li naknada biti 9 ili 10 kuna – kazao je čelni čovjek udruge Veljko Ostojić ističući da je ovaj zakon jedan od tri ključna izazova hrvatskog turizma uz PDV i radnu snagu.

Više pročitajte na portalu Novac.hr.

ČAK 64 INTERVENCIJA U LIPNJU: Porečki vatrogasci gasili požare, spašavali životinje i pomagali u prometnim nesrećama

Nastupom žonglera i plesača na svili počinje POREČ OPEN AIR FESTIVAL