in

FUNTANA: Rezultati turističke sezone izvrsni – prvi put ostvareno više od 1,7 milijuna noćenja – tome značajno pridonio prvi kamp s pet zvjezdica

Fešta od grmali

-U Funtani bilježimo još jednu rekordnu turističku sezonu. Statistički gledano, od početka godine pa dosad Funtanu je posjetilo 237.189 turista ili 7% više nego lani, a ostvarili su 1.725.879  noćenja, odnosno 3% više nego u istom razdoblju prošle godine, doznajemo od direktorice Turističke zajednice Funtana Ane Milohanović Čehić.

Iako se zbog strukture kapaciteta, odnosno pretežito kamping ponude većina turističkog prometa ostvaruje u mjesecima visoke sezone, direktorica navodi da su uspjeli ostvariti dobre rezultate i u predsezoni, pa su tako u prvih šest mjeseci zabilježili 5% više dolazaka i 1% više noćenja.

U prvih četiri mjeseca ostvareno je 7% više dolazaka i 24% više noćenja (ostvareno je oko 12.306 noćenja više u odnosu na prošlu godinu). Svibanj je „podbacio“ zbog izrazito loših vremenskih prilika (indeks dolazaka 83 i indeks noćenja 64), ali su zato od lipnja do kolovoza zabilježeni odlični turistički rezultati.

Big Game 4Tuna – natjecanje u lovu na tunu u Funtani

-U lipnju je realizirano 15% više dolazaka i 14% više noćenja, u srpnju 7% više dolazaka i 3% više noćenja, a u kolovozu 16% više dolazaka i 8% više noćenja. U rujnu je bilo 5% manje dolazaka i jednak broj noćenja kao i protekle 2018. godine. Na strana noćenja otpada 97% svih noćenja u 2019. godini.

Najbrojniji gosti bili su Nijemci koji su ostvarili 33% od ukupnih noćenja, a slijede Nizozemci (16%), Slovenci (11%), Austrijanci (8%), Talijani (7%), Česi, Poljaci pa ostali, doznajemo od sugovornice.

Govoreći o smještaju, dodala je da je porast noćenja u odnosu na lani zabilježen u svim objektima – 1% više u hotelskom smještaju, 3% u kampovima, 7%e u privatnom smještaju, te 18% više u vikend kućama za odmor.

Istra Premium Camping Resort/Foto Tanja Kocijančić

-Najviše je noćenja ostvareno u kampovima (75%), potom u hotelima i turističkom naselju (17%), dok se na treće mjesto pozicionirao privatni smještaj s učešćem od 7% u ukupnom broju noćenja, dok vikendaši čine 1%.

Hrvatski kamping segment ove je godine zabilježio pad noćenja, što je bio slučaj i u našoj destinaciji. U kampovima Plave lagune i Maistre dogodio se lagan pad  noćenja, ali je taj manjak nadoknađen s odličnim rezultatima novootvorenog Istra Premium Camping Resorta. Naime, Funtana je u 2019. dobila luksuzno ljetovalište s pet zvjezdica, što je prvi objekt s pet zvjezdica na našem području, ističe direktorica.

Već u prvoj godini poslovanja Istra Premium Camping Resort bio je odlično popunjen i ostvario je izvanredne rezultate (12.823 dolazaka i 78.699 noćenja više u odnosu na 2018., što je 95% više dolazaka i 56% više noćenja) te se svrstao među najbolje kampove u Hrvatskoj, osvojivši vrijedna priznanja.

-Nova visoka kvaliteta ponude u destinaciji dovela je do promjene strukture gostiju, odnosno stigli su gosti s većom platežnom moći što se odrazilo i na turističku potrošnju. A to je dokaz da se ulaganje u kvalitetu uvijek isplati i da donosi rezultate, smatra direktorica TZ-a.

Što se zimskih mjeseci tiče, u Funtani je otvoren jedino kamp Polidor, kao jedan od tri kampova u Istri koji posluju cijelu godinu.

Cjelogodišnjim poslovanjem jačaju destinaciju i produljuju sezonu, a isto tako bogatstvom svojih sadržaja privlače goste više platežne moći.

Stoga do kraja godine TZ Funtana očekuje da će se realizirati još oko 1.500 – 2.000 noćenja.

Foto Tanja Kocijančić

Za iduću godinu TZ priprema niz programa.

-Atraktivni programi manifestacija obogaćuju turističku ponudu mjesta, generiraju dolaske i noćenja,  promiču mjesto kao turističku destinaciju i rezultiraju povećanom turističkom potrošnjom. Stoga se organizaciji manifestacija pristupa s posebnom pažnjom. I u 2020. godini TZ Funtana bit će organizator cijelog niza kulturnih, zabavnih, gastronomskih i sportskih događanja osmišljenih u cilju zabave i doživljaja te ugodnijeg boravka gostiju.

Osim već tradicionalnih i uvijek dobro posjećenih ribarskih fešti koje su postale sastavni dio turističke ponude mjesta i motiv dolaska, nastavlja se s bogatim programom koncerata vrhunskih glazbenika na Trgu sv. Bernarda, organizacijom izložbi u galeriji Zgor murve, pučke fešte sv. Bernarda, jubilarnog 10. međunarodnog slikarskog Ex-temporea, filmskim projekcijama na plaži, Feštom od grmali, atletskom noćnom utrkom Lights run u posezoni i nizom drugih događanja, navodi direktorica.

Svakako će se i u 2020. godini ulagati u poboljšanje uvjeta boravka u destinaciji kroz nastavak ulaganja na uređenju samog mjesta, plaža, uređenju biciklističkih i pješačkih staza.

Rezultati sezone nadmašili sva očekivanja

-Očekivali smo minimalno povećanje fizičkog obujma prometa ili ponavljanje prošlogodišnjih rezultata, tako da su ostvareni rezultati nadmašili naša očekivanja. Sezona ne samo da je bila bolja od prošle, već i bolja od rekordne 2017. godine. Prvi put uspjeli smo premašiti brojku od 1,7 milijuna noćenja, a osim porasta broja dolazaka i noćenja, veseli i porast financijskih pokazatelja. Potražnja za turističkim proizvodom kojeg nude naši objekti je velika i raste iz godine u godinu, stoga moramo biti jako zadovoljni, te vjerujemo da će se pozitivan trend nastaviti i u narednim godinama, veli Milohanović Čehić.

Dobrim turističkim rezultatima doprinijela su ulaganja koja su ostvarena preko infrastrukture i smještajnih objekata, ali i trud na izgradnji identiteta destinacije. A na zadovoljstvo gostiju svakako su utjecale i brojne manifestacije u organizaciji Turističke zajednice.

-Budući da se za narednu 2020. godinu očekuje povećanje broja smještajnih jedinica u Istra Premium Camping Resortu i produženje poslovanja sve do mjeseca studenoga, slijedom toga očekujemo i otprilike 155.000 noćenja više u odnosu na 2019. godinu.

Za 2020. godinu planiramo programski kontinuitet u radu, a pogotovo u razvoju proizvoda i promociji destinacije. Razvoj proizvoda je usmjeren na napore da se kontinuirano pojačavaju razdoblja pred i posezone. Osim toga, nova visoka kvaliteta ponude trebala bi dovesti goste više platežne moći i destinaciju učiniti jednom od najatraktivnijih odmorišnih destinacija na Jadranu, zaključuje Ana Milohanović Čehić.

KAŠTELIR: Kuća Djeca Mraza otvara vrata 5. prosinca – donosimo bogat program

Najbolji od najboljih: Dobitnici Zlatne kune PLAVA LAGUNA i AGENOR AUTOMATIKA iz Poreča i labinski CAREL ADRIATIC