in

HUT: Istra postala „korona-free“ područje

Ilustracija

Europski centar za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC) prošli je tjedan cijelu Hrvatsku proglasio nerizičnim područjem, odnosno ”zelenom” zonom. Hrvatska je s 14-dnevnom incidencijom od samo 25 novo zaraženih na 100.000 stanovnika i sa 7-dnevnom incidencijom od 11 novo zaraženih na 100.000 stanovnika nastavila povoljan epidemiološki trend. Nakon prošlotjednog pada broja novozaraženih za 42 posto, sada je taj broj dodatno smanjen za 25 posto. Povoljan je i pokazatelj udjela pozitivnih u ukupno testiranima koji iznosi niskih 1,8 posto.

Najpovoljniju epidemiološku situaciju u Hrvatskoj ima turistički najrazvijenija županija, Istra, koja privlači svakog trećeg turista u zemlji, a koja ima 14-dnevnu incidenciju od 2 novo zaražena. Istarska županija se praktično može prozvati i „korona-free“ područjem s obzirom da 7-dnevna incidencija iznosi 0, a cijela županija ima još samo jedan aktivan slučaj korone. 
„Potražnja za Hrvatskom kao odgovornom turističkom destinacijom kontinuirano raste. Dobra epidemiološka situacija ostaje ključna i u mjesecima pred nama stoga pozivam sve turističke djelatnike, turiste i sve naše sugrađane da se nastave pridržavati epidemioloških mjera. Samo tako možemo zadržati status sigurne destinacije te doprinijeti što boljoj sezoni jer siguran turizam je uspješan turizam”, poručila je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

”Za uspjeh ove sezone presudno je da održimo epidemiološku situaciju što boljom, u zelenoj zoni, i to što duže, jer imamo priliku ostvariti vrlo uspješnu glavnu i dugu posezonu. Važno je i dalje inzistirati da se epidemiološka situacija u Hrvatskoj na karti ECDC-a prikazuje po kriteriju županija, a ne kao sada po kriteriju statističkih NUTS2 regija, jer tako turistima dajemo najbolji uvid u sigurnost destinacije u koju dolaze, a istovremeno lokalno stanovništvo ima najbolji poticaj za odgovorno ponašanje i pridržavanje svih mjera”, izjavio je Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma

Izvor Hrvatska udruga turizma

Pijani motociklist zabio se u automobil

U Rovinju procijepljeno 80 posto stanovništva