in

Istarska županija nastavlja s programima Eco Domus i Istra ecoxperience koji promoviraju održivi razvoj turizma

Eco Domus - Foto Upravni odjel za turizam Istarske županije

Istarska županija i u ovoj godini nastavlja s programima Eco Domus i Istra ecoxperience, kojima je cilj promicanje dugoročno održivog razvoja turizma, kao i očuvanje prirodnih ljepota i posebnosti Istre, istarske povijesti i kulturne baštine, uz uključivanje lokalne zajednice i svih povezanih dionika. 

Eco Domus - Foto Upravni odjel za turizam Istarske županije biciklizam motovun bike rekreacija turizam
Foto Upravni odjel za turizam Istarske županije

„Programom Eco Domus – eko prijateljski smještaj nastojimo unaprijediti privatni smještaj u našoj županiji, poštujući zelene principe poslovanja, a podsjetit ću da smo za njega 2023. godine osvojili 3. mjesto u kategoriji „Business & Marketing, na dodjeli prestižnih nagrada Green Destination Story Awards, u Berlinu. Veliko nam je zadovoljstvo da su naši napori prepoznati na tako visokoj razini, te vjerujem da će to biti poticaj privatnim iznajmljivačima Istre da se uključe u program i time doprinesu odgovornom razvoju turizma, zaštiti prirode i zdravlja, rekla je pročelnica nadležnog Upravnog odjela za turizam Nada Prodan Mraković.

S ciljem uključivanja novih objekata u program Eco Domus, na službenoj mrežnoj stranici Istarske županije objavljen je javni poziv za uključenje u program certificiranja Eko prijateljskog smještaja u Istri, gdje se mogu pronaći sve potrebne informacije, uvjeti, obrasci i kriteriji za dobivanje certifikata Eco Domus, koji je za privatne iznajmljivače besplatan.

Također, objavljen je i javni poziv i za uključivanje u program Istra ecoxperience – sve eko iz Istre, a s kojim se nastavlja promocija zelenih praksi u Istri. Naime, knjižica Istra ecoxperience objedinila je certificirane eko sadržaje i ponudu Istre – od zaštićenih područja, eko muzeja i tematskih parkova, do smještajne ponude, zelenih plaža i manifestacija koje njeguju ovu filozofiju.

Brošura je višejezična (hrvatsko-talijanska i englesko-njemačka), tiskana je na ekološkom papiru, a dizajnirao ju je Studio Sonda. Osim eko-prijateljskog smještaja, odnosno privatnog smještaja certificiranog oznakom Eco Domus, hotela koji nose međunarodnu eko oznaku Travelife i kampova s oznakama EU Ecolabel i Ecocamping, u brošuru su uvršteni certificirani ekološki proizvođači koji svoju ponudu prodaju na kućnom pragu, plaže koje nose Plavu i Zelenu zastavu i Eko plaže, e-punionice za električna vozila i bicikle, te eko manifestacije koje prezentiraju ekološke i autohtone proizvode ili eko-prijateljske aktivnosti.

Zatim su izdvojena  zaštićena područja u Istri, s posebnim naglaskom na Ekološku mrežu Natura 2000 i zaštićene biljne i životinjske vrste, na pravila ponašanja na tim područjima i na sadržaje, kao što su špilje, jame, nacionalni parkovi i parkovi prirode, koji su prilagođeni za prihvat turista. Nadalje, uvršteni su eko muzeji i tematski parkovi koji prezentiraju autohtone proizvode, tradiciju i običaje, zatim pješačko-biciklistička staza Parenzana, a označeni su i objekti i sadržaji pristupačni za osobe s invaliditetom.

Svi zainteresirani dionici koji se izravno ili neizravno bave turizmom na području Istarske županije i koji posluju na eko-prijateljski način, pozvani su da se uključe u Istra ecoxperience, a sve informacije dostupne su OVDJE , objavila je Istarska županija.

Foto DV Crvenkapica Poreč

POREČ: Mališani iz Crvenkapice vrijedno čistili za Dan planeta Zemlje

Foto di klaus_schrodt da Pixabay venecija

Jedinstveni slučaj u svijetu: Venecija ovog tjedna počinje naplaćivati ulaz u grad