in

ISTRA ECOXPERIENCE: Još 15 kuća za odmor dobilo certifikate Eco Domus

U Edukacijskom gastronomskom centru Istre, na Gortanovom brijegu pokraj Pazina jučer je predstavljena brošura ”Istra ecoxperience – Sve eko iz Istre”, a  tom je prilikom istarski župan Valter Flego dodijelio i petnaest Eco Domus certifikata eko prijateljskim smještajnim objektima iz Istre.

Uz dosadašnjih 11 objekata koji su certifikat dobili prošle godine, sada su ih dobili: Zatka; Lavarino Royal; CasaMenta; 4 Seasons House; Apartman Nik; Villa Aria; Home & Apartments Sabina; Villa Deep Blue; Villa Benić; Villa Ana; Villa Nina; Villa Gelci; Veli Kus; Villa Kabola i Villa Moncalvo.

Eco Domus je namijenjen malim turističkim smještajnim objektima kapaciteta do 30 ležaja koji posluju tijekom cijele godine, a cilj mu je poticanje privatnih iznajmljivača na poslovanje u skladu s načelima održivog razvoja i održivog turizma.

Prema riječima župana Flega, Istarska županija se 2014. godine jasno odredila kojim putem želi ići, a smjernice razvoja definirane su u Strategiji održivog razvoja – Zelenom planu Istre, prvom takve vrste u Hrvatskoj, a potom i u Županijskoj razvojnoj strategiji, objavljeno je na web stranicama Istarske županije.

„Već smo tada prepoznali važnost poticanja ekološke poljoprivrede, kao i eko smještaja te i tako i djelovali. U suradnji s gradovima i općinama poticali smo naše poljoprivrednike, ali i iznajmljivače, čime smo jačali sinergiju između poljoprivrede i turizma“, istaknuo je župan Flego najavivši kako će Županija i ubuduće konkretnim mjerama i aktivnostima poticati održivost te nastaviti razvijati Istru kao BIO regiju.

Županijska pročelnica za turizam Nada Prodan Mraković osvrnula se, pak, na izdanu brošuru. Cilj brošure je promocija održivog razvoja turizma, informiranja o postojećim eko prijateljskim sadržajima u Istri, praćenja trendova u svijetu, te osvješćivanja o važnosti ekologije i umrežavanja dionika ekološke ponude u Istri.

„Brošura je namijenjena domicilnom stanovništvu kod kojeg se želi probuditi ekološka svijest i potaknuti na ekološko razmišljanje, ali i upoznavanju turista s takvom ponudom u Istri. Vjerujemo kako je ovo jedan kvalitetan materijal koji će primjereno promovirati i pružiti jednu širu perspektivu Istre kao ”zelene”, eko-prijateljske destinacije”, poručila je pročelnica.

Brošura je višejezična, odnosno izrađene su dvije varijante: hrvatsko-engleska i talijansko-njemačka, tiskana je na ekološkom papiru, a dizajnirao ju je Sudio Sonda, koji je osmislio i naslov brošure ”Istra ecoxperience – Sve eko iz Istre.”

Brošura se može preuzeti na sljedećoj poveznici: https://bit.ly/2tPDXl7  

Objavljen je novi javni poziv za uključenje u program Eco Domus, a sve dodatne informacije, kriteriji i obrasci za uključenje u program dostupni su na službenim internet stranicama Istarske županije.  

POREČ: Istra Colorke osvojile kuglački turnir povodom Dana žena

Popularni dječji park na porečkom Gradskom kupalištu potpuno će se obnoviti