in

ISTRA ušla u TOP 10 najboljih destinacija u vodiču “Best in Europe 2019.” Lonely Planeta

Lonely Planet, jedan od najpopularnijih svjetskih turističkih vodiča i vodeći autoritet u preporukama, objavio je danas prestižni vodič „Best in Europe 2019.“ u kojem je među top deset destinacija uvrštena i Istra.

Tim je povodom danas u porečkom hotelu Diamant upriličena konferencija za medije na kojoj su ovo iznimno priznanje objavili istarski župan Valter Flego, ujedno i predsjednik Turističke zajednice Istarske županije, te direktor ovog TZ-a Denis Ivošević, koji su naglasili koliko su ponosni na još jedno priznanje našem poluotoku, što je rezultat truda i rada svih turističkih djelatnika, te izvrsne suradnje privatnog i javnog sektora.

Lonely planet, kako je istaknuo Ivošević, posebnu je pozornost posvetio enogastronomiji, posebice tartufima i vinskim doživljajima, zatim kulturnim znamenitostima, plažama, raznovrsnom smještaju i brojnim događanjima i mjestima koje treba svaki gost posjetiti.

-Potvrda je to našeg dobrog rada, te zajedničkog truda javnog i privatnog sektora. Nije važno što mi mislimo o sebi, nego je važno što drugi misle o nama. Ova će nagrada za Istru svakako biti pozitivan marketing diljem Europe, naglasio je istarski župan.

Ivošević je istaknuo nekoliko ključnih momenata za ostvarivanje takvih rezultata, a to su da je Istra dobro organizirana turistička regija koja je u svojoj strukturi dobro posložena, zatim dobra suradnja javnog i prvatnog sektora, te, k tome, novi proizvodi i doživljaji koji se svake godine nude.

-Istra dobiva tri do pet važnih priznanja godišnje. Od Lonely Planeta prvi smo put priznanje dobili u studenom 2011. godine. No, takve nagrade ne dolaze same od sebe. Predstavnici ovog svjetskog vodiča bili su kod nas tri puta, od kojih jednom inkognito, naveo je Ivošević i podsjetio da je ADAC u zadnjih deset godina čak 8 puta zaredom proglasio Istru najpoželjnijom autodestinacijom za njemačke goste. K tome, vodič Flos Olei već četiri godine našu regiju proglašava najboljom destinacijom ekstradjevičanskih maslinovih ulja na svijetu, a u zadnjih deset godina priznanje je Istri tri puta odao i National Geographic.

-Za ovakve nagrade treba zahvaliti svim turističkim djelatnicima, malim i velikim tvrtkama, kao i medijima, naglasio je direktor TZ-a i zaključio: „Jako smo ponosni na ovo priznanje Lonely Planeta te ćemo i dalje zajedno raditi da budemo još bolji.“

Na popisu najboljih destinacija koje treba posjetiti prema vodiču „Best in Europe 2019.“ na prvom su mjestu Visoke Tatre u Slovačkoj, a zatim Madrid u Španjolskoj, Hercegovina u Bosni i Hercegovini na visokom četvrtom mjestu, potom Arktička sjeverna obala na Islandu, grad Bari u Italiji, Shetland u Škotskoj,  Lyon u Francuskoj, Lihtenštajn i mjesto Vevey u Švicarskoj.

Ova čuvena medijska kuća sedmu godinu zaredom sastavlja referentni popis Best in Europe koji sadrži deset prioritetnih destinacija koje bi upravo sada trebale biti na radaru svjetskih putnika. Popis Best in Europe 2019 sastavili su stručnjaci za putovanja Lonely Planeta koji gotovo 45 godina obilaze svaki kut zemlje uživajući u brojnim obroncima našeg planeta i novim iskustvima. Oni su čitateljima podijelili korisne savjete o tome gdje se trenutno nalaze najvažnije ‘žarišne točke’ na kontinentu – od destinacija koje nude nove specifičnosti ili mjesta koje još treba otkriti, do vječnih favorita koji imaju nešto svježe u ponudi. Novo izdanje sadrži pregršt zanimljivosti, šumskih puteljaka sa tragovima medvjeda do gradića okruženih vinogradima, odnosno deset najuzbudljivijih destinacija Europe ovoga ljeta.
Jedan od stručnjaka za putovanja ovog vodećeg svjetskog medija, govoreći o Istri,
izjavio je da: „Bilo da se radi o stjenovitoj obali srcolikog poluotoka,
veličanstvenim spomenicima ili sklonosti prema dobroj hrani (i dobrom vinu!),
zacijelo se radi o kraljevskom dodiru. Danas, zahvaljujući novim europskim
zračnim linijama, pristup poluotoku je znatno olakšan. Započnite poviješću (za
početak posjetite impozantan rimski amfiteatar u Puli i porečke mozaike
uvrštene na UNESCO-v popis svjetske baštine), nakon toga preselite se na neku
plažu (npr. Mulini za ugođaj ili Galebove stijene za privatnost) te okrunite sve to popratnim suvremenim dodacima: proljetnim gourmet i bike turama, ljetnim
muzičkim festivalima i jesenskim traženjem tartufa.“

Kako su to opisali u vodiču pogledajte na www.lonelyplanet.com/best-in-europe.

NORIJADA 22. svibnja – Maturanti, obilježite dostojno svoj dan

WINE DAY – Dan otvorenih vrata vinskih podruma u Istri u nedjelju 26. svibnja