in

ISTRA ZELENA: HUT kreirao epidemiološku kartu Hrvatske koja pokazuje stanje po županijama i većim otocima

Hrvatska udruga turizma kreirala je dopunjenu kartu Hrvatske, croatiacovid-19.info, koja pokazuje epidemiološko stanje u zemlji po županijama i otocima. Karta se ažurira s novim podacima svakog dana, a pokazuje na jednom mjestu sve ključne standardizirane pokazatelje kretanja epidemiološkog stanja u zemlji – dnevni broj novo oboljelih, incidenciju na 100.000 stanovnika u posljednjih 14 i u posljednjih 7 dana, broj aktivnih slučajeva te udio pozitivnih među ukupno testiranima u posljednih sedam dana. Uz to, prikazane su i ključne mjere koje se odnose na ugostiteljstvo, radno vrijeme i ostale važne mjere za turiste, i to na nacionalnoj razini, ali i na razini pojedinih županija. Svi ti podaci se dnevno ažuriraju za svaku županiju, a epidemiološka situacija se posebno prati i na većim otocima. 

Sukladno epidemiološkoj situaciji, županijama i otocima se dodjeljuju boje koje su definirane kriterijima Europskog centra za sprječavanje širenja bolesti – ECDC.

Prema tim kriterijima, u ”zelenom” su trenutno Istarska županija i 5 naših otoka – Brač, Cres, Korčula, Lošinj i Vis, koji imaju manje od 25 novo oboljelih na 100.000 stanovnika u posljednjih 14 dana.

Čitava Hrvatska je trenutno na brojci od 132 novo oboljela na 100.000 stanovnika u posljednjih 14 dana, odnosno 50 novo oboljelih na 100.000 stanovnika u posljednjih 7 dana i taj broj se smanjuje iz tjedna u tjedan, što je rezultiralo ublažavanjem mjera putovanja u Hrvatsku u nizu susjednih zemalja.

”Regionalno prikazivanje epidemiološke situacije u Hrvatskoj je ključno za ispravno komuniciranje epidemiološke situacije u turističkoj sezoni prema našim emitivnim tržištima. Regionalni pristup prema županijama u Hrvatskoj podržava u kontinuitetu Njemačka od prošle sezone, a sada je to prihvatila i Austrija, što je iznimno važno za uspjeh ove sezone. Smatramo da je to najbolji način motivacije lokalnog stanovništva na odgovorno ponašanje, posebno u turističkim županijama kojima je sigurnost preduvjet turističkog prometa. Zahvaljujem na podršci u pripremi ove karte i dostavi svih potrebnih informacija Nacionalnom stožeru civilne zaštite, Ministarstvu unutarnjih poslova, Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo i Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje”, izjavio je Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma.

Epidemiološka karta će se redovno komunicirati kroz sve službene kanale Hrvatske udruge turizma, kao i kroz kanale najvećih turističkih kompanija, članica HUT-a.

Prošle sezone je epidemiološku kartu HUT-a pregledalo 750.000 posjetitelja, od čega 55 posto iz Njemačke, a zatim iz Austrije i Slovenije, te je mnogima dala presudnu informaciju koja ih je potaknula na putovanje u Hrvatsku. 

Izvor HUT

PAZIN: Izložba „Gnječi-mijesi-vazu ispeci 3!“ kao poklon za Dan grada

Austrija ukinula karantenu za povratnike iz Hrvatske