in

KAKVA ĆE BITI TURISTIČKA 2021.? Ostojić: Sigurnost je ključ i za sljedeću sezonu

Unatoč aktualnoj situaciji sa širenjem koronavirusa u čitavoj Europi te otkazivanju ključnih turističkih sajmova, posebno u Njemačkoj koja je za Hrvatsku ključno emitivno turističko tržište, domaći turistički stručnjaci smatraju da bi sljedeća turistička sezona, iz današnje perspektive, mogla biti vrlo slična ovogodišnjoj te da Hrvatska ponovno može ostvariti bolji rezultat, objavila je Hrvatska udruga turizma u svom redovnom newsletteru.

“I sljedeće će godine glavni motiv putovanja biti sigurnost u najširem smislu te riječi. Moramo se potruditi biti sigurna turistička destinacija i svoju domaću zadaću napraviti kako smo je napravili i ove godine, a to je da nismo imali niti jedan slučaj novozaraženih u komercijalnim smještajnim turističkim objektima. Ove godine su najveći dio gostiju činili gosti koji su već ranije bili u Hrvatskoj, no uspjeli smo pridobiti i neke “nove” goste koji su donedavno birali druge mediteranske destinacije te vjerujemo da ih možemo očekivati i sljedeće godine. Za očekivati je da će i sljedeće godine na dobitku biti autodestinacije, da će ponovno biti jako prisutna last minute potražnja, da će se tražiti smještajni objekti viših kategorija, oni fizički izdvojeni koji jamče izoliranost te da će dodatno značajno porasti online rezervacije”, smatra direktor Hrvatske udruge turizma Veljko Ostojić.

Eurostat: Hrvatska ostvarila najveću razinu turističkih dolazaka i noćenja na Mediteranu (siječanj – srpanj 2020/2019)

Posljednje objavljeni podaci Eurostata o turističkom prometu u sedam mjeseci ove godine u članicama Europske unije pokazuju da je Hrvatska u razdoblju od siječnja do srpnja ove godine, zabilježila najmanji pad u broju domaćih i stranih turista te u ostvarenim turističkim noćenjima u turističkim objektima među mediteranskim zemljama u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Podaci pokazuju da je u razdoblju od siječnja do kraja srpnja Hrvatska ostvarila razinu domaćih turističkih dolazaka od 63 posto te dolazaka stranih turista na razini od 39,2 posto u odnosu na prošlu godinu. Gledajući samo srpanj, brojke su značajno bolje. Hrvatska je u srpnju ostvarila 91,9 posto razine dolazaka domaćih turista i 65,4 posto dolazaka stranih turista. Što se tiče turističkih noćenja ostvarenim u turističkim objektima, Hrvatska je u sedam mjeseci ostvarila 41,1 posto noćenja u odnosu na rekordnu 2019. godinu, dok je u srpnju ostvareno 57,5 posto noćenja u odnosu na srpanj prošle godine.

ECDC: Istra i Zadarska županija nisu u crvenom, Švicarska maknula Hrvatsku s popisa rizičnih zemalja

Na aktualnoj karti Europskog centra za sprječavanje i kontrolu bolesti (ECDC) dvije hrvatske županije, Istarska i Zadarska županija, nisu označeni crvenom bojom koja označava više od 240 zaraženih na 100.000 stanovnika u posljednjih 14 dana.
Također, Hrvatska je uklonjena sa švicarskog popisa rizičnih zemalja za putovanja. Naime, Švicarska je uvela novi način određivanja liste zemalja ili područja sa povećanim rizikom zaraze za koje se uvodi upozorenje putovanja. Prema novom načinu odlučivanja, na crvenu listu se svrstavaju zemlje ili područja u kojima u zadnjih 14 dana na 100.000 stanovnika ima 60 ili više novo zaraženih u usporedbi sa Švicarskom.

HTZ traži kandidate na turističku nagradu ANTON ŠTIFANIĆ

rovinj

Hrvatska u listopadu ostvarila preko 1,1 milijun turističkih noćenja