in

KAŠTELIR IMA PRVI KAMP – Natura Camp Karli goste će smjestiti u kućice u krošnjama i šatorima s pogledom na vinograde

Antonia i Valter Kocijančić - Foto Tanja Kocijančić

Općina Kaštelir-Labinci poznata je po bogatoj ponudi turističkih kapaciteta – mahom luksuznih vila s bazenom, ali od 1. srpnja prvi put ima i kamp. I to robinzonski, okružen šumarkom, vinogradima i maslinicima u kojem nema struje, osim u zajedničkim prostorijama. Ime mu je Natura Camp Karli i nalazi se u Krančićima. Poduzetnički je to pothvat mladog bračnog para Antonije i Valtera Kocijančića, rođenih Kašteliraca koji su godinama radili na ovom projektu. Gostima su pripremili drvene kućice u krošnjama stabala, šatore, parcele na kojima se mogu postaviti vlastiti šatori i kamp odmorište za kampere.

Postavili smo im nekoliko pitanja i evo što kažu o svojoj investiciji za koju su dobili i sufinanciranje iz EU fondova.

To je prvi put u Kašteliru da je otvoren kamp- o kakvom se točno smještaju radi?

Natura Camp Karli – Robinzon smještaj novootvorena je mirna oaza u prirodnom okruženju spoja šume i maslinika u uređenim drvenim kućicama i šatorima. Na zelenoj površina od 10.000 četvornih metara nalazi se smještaj visoke ekološke kvalitete propisane za takav vid ponude. Većina smještaja je opremljena s rampama za invalide. U kampu su dobrodošli i ljubimci. Prvi je kamp u našem mjestu i različit od ostale turističke ponude. Naime, naš kamp nema bazena niti struje osim u zajedničkim prostorijama.

Zašto kamp i zašto baš tog tipa – Robinzonski bez struje?

Nakon višegodišnjeg boravka u klasičnom kampu uz more i posjećivanja Robinzon kampova u drugim državama uvidjeli smo da bi naše poljoprivredno zemljište koje se nalazi na rubu sela moglo poslužiti kao neki novi vid turističke ponude koju ovaj dio Istre nema. Pošto se nalazimo u ruralnoj sredini logično je bilo ponuditi nešto autentično i različito od klasične ponude u okolici. Bez struje zato što je tako i nalagao zakon o Robinzon smještaju u vrijeme podnošenja projekta Ministarstvu poljoprivrede i turizma te Europske unije koja je i raspisala natječaj, ali i zato jer smo sami uživali i primijetili da se sve više ljudi okreću nekom drugačijem vidu avanturističkog turizma od ovog klasičnog.

Koliko vam je trebalo da ga otvorite?

Zbog velikih promjena u zakonima i neusklađenosti nadležnih za izdavanje bezbroj uvjerenja, preobilne papirologije i prespore birokracije od ideje do realizacije prošlo je 5 godina.

Kako ste uspjeli dobiti bespovratna sredstva?

Nakon objave natječaja za bespovratna sredstva EU od strane Ministarstva poljoprivrede i turizma odabrali smo konzultantsku kuću s kojom smo pripremili projekt i kandidirali ga u zadanom roku i tako stekli pravo za natjecanje. Nakon višemjesečnog usklađivanja s ministarstvima projekt je dobio zeleno svjetlo zbog originalnosti i autentičnosti, a prepoznala ga je i EU te je sufinanciran bespovratnim sredstvima u iznosu od 50.000 eura.

Koliko vas je to koštalo, tko je radio kućice, tko vam je to pomogao osmisliti?

Sam kamp je osmišljen sukladno s terenom na kojem se nalazi a obuhvaća vrt, voćnjak, maslinik, zelenu površinu i šumicu. Ideje su dolazile i kad smo boravili u drugim sličnim kampovima koji takav vid turizma imaju razvijeniji od nas i od kojih se može štošta naučiti. Naravno da smo implementirali samo pozitivna iskustva, jer nitko nije idealan, a na tuđim se greškama lakše uči. Cijeli kamp smo izgradili sami uz pomoć obitelji –  od zemljanih radova, obrade i izrade drvenih elemenata, uređenja enterijera i okoliša do dovođenja sanitarnih i vodovodnih instalacija.

Koliko točno smještajnih jedinica imate i kakav je smještaj (šator, kućice, glamping…)?

Iz ponude možete odabrati jednu od pet ponuđenih  smještajnih jedinica; kamp odmaralište sa sedam parcela za kampere i kamp kućice opremljenih s priključcima za struju i vodu, jedna dvokrevetna i tri četverokrevetne opremljene drvene kućice s terasama u krošnji stabala, opremljen glamping šator s terasom za dvoje ili četvoro u krošnji stabala, tri nadstrešnice sa šatorom za dvije osobe i slobodna mjesta na travi za vlastite šatore bez struje i vode. U samom kampu nalazi se opremljena kuhinja (hladnjak, ploča za kuhanje, kamin s roštiljem i krušna peć), sanitarni čvor s toplom vodom na solarno grijanje, kemijski wc za kampere, tuš za ljubimce, sanitarije za odrasle, djecu i invalide sa rampom sa strujom te izdvojeno mjesto za okupljanje uz vatru.

Koje vam je fokus tržište?

S obzirom na postojeće stanje zbog COVID -a nadamo se da ćemo biti prepoznati jer je prostor velik i nije natrpan objektima. Nakon što nam je web stranica objavljena imali smo više tisuća pogleda iz zemlje i svijeta s pozitivnim kritikama. U namjeri da obuhvatimo šire tržište, a ne samo naše, oglašavamo se preko većih kamping i karavan stranica te očekujemo i prve goste jer ima dosta zainteresiranih. Ovo nam je prva godina i s obzirom na situaciju bit ćemo zadovoljni s bilo kakvim brojem posjetioca.

Recite nešto o svojoj obitelji.

Naša obitelj broji četiri člana – nas dvoje, kćerka od 5 godina i sin od jedne godine. Nakon završenog fakulteta preuzeo sam obiteljsko poljoprivredno domaćinstvo  na kojem se bavimo proizvodnjom vina, maslinovog ulja i meda. Zadnjih godina smo zasadili nove vinograde i maslinike a u domaćinstvu se bavimo još i uzgojem povrća, voća te pčelarstvom. Moja supruga se nakon završenog fakulteta zaposlila u odgojno-obrazovnoj ustanovi, ali je ubrzo, i to zbog iskustva u obiteljskom uhodanom poslu vezanom za turizam i iznajmljivanje, pokrenula ideja o otvaranju vlastitog kampa kojeg smo eto i na kraju realizirali.

Zbog sve veće urbanizacija naše ruralne sredine i izgradnje pretežno vila s bazenima, odlučili smo se za zelenu oazu u kojoj vladaju mir i tišina, zvuci seoske idile te nezaboravni zalazak sunca kojeg će gosti moći doživjeti tokom svog boravka kod nas. Svaki dolazak gostiju nagrađen je jednim poklon paketom dobrodošlice koji sadrži besplatnu degustaciju u našem podrumu te naše domaće proizvode.

S našim partnerima nudimo i raznovrsnu lokalnu ponudu, ispričali su Antonia i Valter.

KAŠTELIR: Potpisan ugovor za gradnju dječjeg igrališta u Rogovićima

“Tosca” otvara 3. festival Ljetne klasike u pulskoj Areni