in

KAŠTELIR: Sezona je bila izvrsna sa 17 posto više noćenja – Slijedi ulazak u klaster Porečke rivijere

Romina Sinosich/Foto Tanja Kocijančić

Turistička zajednica općine Kaštelir-Labinci ove je godine zabilježila porast noćenja od 17% u odnosu na prošlu godinu. Početak rastućeg trenda zabilježen je u prvih 6 mjeseci ove godine povećanjem noćenja i dolazaka za 18% u odnosu na isti lanjski period. Sve je više registriranih iznajmljivača kojih je trenutno 386 i koji na raspolaganju imaju 431 turistički smještajni objekt s čak 2.050 ležaja.

Prema statističkim podacima sustava e-Visitor TZ Kaštelir Labinci već je 1. rujna godine dostigao cjelogodišnji broj noćenja iz 2018. godine od 76.468 noćenja.

-Do danas je realizirano 90.000 noćenja ili 17% više u odnosu na isti lanjski period. Broj dolazaka i turista na području općine također se proporcionalno povećao za 20% u odnosu na prošlu godinu. Ako uzmemo u obzir da Općina Kaštelir Labinci bilježi iz godine u godinu stalan rast noćenja i dolazaka, povećanje od 17%, odnosno 20% bitan je statistički pokazatelj koji ne potvrđuje samo trend konstantnog rasta, nego daje i jasne smjernice turističkih navika i kretanja, te samim time olakšava nam buduće planiranje, komentirala je voditeljica TZ-a Romina Sinosich.   

Foto Tanja Kocijančić

Od ukupnih dolazaka i noćenja u ovoj godini čak 75% otpada na kuće za odmor s bazenom i različitim drugim popratnim sadržajem. Spomenuti podatak, navodi Sinosich, ima posebno značenje s obzirom da dokazuje kako mikro destinacija poput Općine Kaštelir Labinci raspolaže s potencijalom privlačenja gostiju više platežne moći.

Sinosich veli da je u tom kontekstu bitno istaknuti da je konstantno ulaganje u turističke objekte i sadržaje jedini put ka uspješnoj sezoni.

Vrlo važan projekt za ovaj TZ jest skorašnji ulazak u klaster Porečke rivijere.

-Najvrjedniji ovogodišnji projekt ipak je ulazak u klaster Porečke rivijere,  jer dobivamo dodatnu marketinšku vidljivost koja će sigurno pomoći pri razvoju proizvoda naše mikro destinacije. Takav način udruživanja itekako je dobrodošao jer nam na jednoj ravnopravnoj platformi omogućava izraženiju  međusobnu suradnju i homogenu prepoznatljivost.  Ne treba posebno naglašavati da gosti dolaze u destinaciju, a to je svakako širi pojam od samog turističkog mjesta. Gostima, zapravo, naše granice općina i turističkih zajednica ne znače ništa.  Zato je klasterska suradnja, pogotovo za nas „male“ izuzetno potrebna i bitna, smatra Sinosich.

House of memories/Foto Tanja Kocijančić

Protekla turistička sezona dokazala je da je djelatnost turizma na području općine postala ozbiljna gospodarska grana. Općina stoga surađuje i podupire rad i projekte turističke zajednice, s ciljem zajedničkog stvaranja kvalitetnijeg boravka gostiju, ali i lokalnih stanovnika. Na temelju ovogodišnjih odličnih turističkih rezultata, planirane su već aktivnosti  i smjer za 2020. godinu, kada očekujemo i veći turistički „boom“, komentirao je ovogodišnje odlične rezultate načelnik Enio Jugovac. 

Spomenimo još i kulturno – zabavne manifestacije kojima su TZ i općina obogatili ljetnu ponudu, te planove za iduću godinu.

Ciklus Ljeto u Kašteliru započeo je u srpnju valorizacijom centralnog parka održavanjem romantičnog koncerta Romance & wine in Kaštelir. Uspjeh samog događaja osigurao je tradicionalno održavanje sličnih manifestacija. Organizacija tradicionalne Gramperijade – festivala od krumpira ove je godine također podignuta na višu razinu, a posjećenost je bila rekordna dosad. Veliki interes pokazao se i za ljetno kino. Drugu se godine za redom obilježio i Svjetski dan turizma inovativnim programom kreativnih radionica, domaćom hranom kaštelirskih konoba i kolačima lokalnih OPG-ova.  

-Posebno je vrijedan pažnje ovoljetni početak valorizacije  etno zbirke House of Memories, u suradnji sa Zavičajnim muzejom Poreštine. Živa i opipljiva povijest nekadašnjeg načina života adekvatno će se oplemeniti u centar za posjetitelje, što je u planu za naredno razdoblje.  

Bitna je također i odlična suradnja s njemačkim bike centrom Via Tempora u Labincima, ne samo radi bogatije ciklo ponude i produljenja turističke sezone, već i zbog praktičnih pogodnosti koje nosi blizina opremljenog logističkog bike centra.  U tom kontekstu, u narednoj je godini outdoor klasterskom suradnjom planirano uređenje naše bike/trekking staze od 18 kilometara, doznajemo od Sinosich.

TAR: Raul Vojinović osvojio broncu

VRSAR: Paolo Pulić osvojio prvo mjesto u Srdočima