in

MARČANA: Predstavljena petogodišnja strategija turističkog klastera Južne Istre

Foto TZ Marčana

U hotelu Pula nedavno je prezentirana strategija, kao i operativni program rada klastera TZ-a Južne Istre do 2027. godine.

Klaster Južne Istre čine TZ Pule, Vodnjana, Medulina, Fažane, Ližnjana i Marčane, a cilj njihove petogodišnje strategije jest podići performanse turističkih modela u najmanju ruku na razinu prosjeka Istarske županije.

Inače, spomenuti klaster zauzima 15% turističkog prihoda u IŽ, a udio turizma u gospodarstvu općenito manji je od ostatka županije.

Što se tiče smještaja, onaj privatni zauzima čak 54% ukupnog smještaja, dok hotelski tek 10%.

„Po tome, kao i po sezonalnosti, nalazimo se ispod županijskog prosjeka. Kod bukiranosti hotela najbliže smo prosjeku, ali to ne vrijedi za ostale aspekte, stoga na tome moramo poraditi“, izjavila je ovom prilikom Sanja Cinkopan Korotaj, direktorica TZ Pule.

Upravo su tako krenuli s definiranjem glavnih proizvoda: sunce i more, kratki odmori, sportske aktivnosti, turizam posebnih interesa i ture. Prema navedenom izrađuju se konkretne projektne aktivnosti.

Između ostalog, kako navodi Cinkopan Korotaj, redefinirat će se plaže i njihove tematike, a posebnu će pažnju posvetiti razvoju projekata na području sporta i rekreacije. Što se tiče tura, kako kopnenih, tako i pomorskih, u tijeku su dogovori za izradu njihove studije i definiranja, u suradnji s Institutom za turizam u Zagrebu.

„Mislim da ćemo svi zajedno klasterski dati jedan novi proizvod. Tome prethodi niz drugih strategija, od marketing plana, strategija kapaciteta, održivog razvoja, tura… što će sve doprinijeti kvaliteti cjelokupne destinacije klastera Južne Istre“, zaključio je direktor TZ-a Općine Medulin, Enco Crnobori.

Ključna je pritom suradnja i s okolnim turističkim zajednicama, a spomenimo i kako će klaster Južne Istre biti objedinjen novom marketinškom platformom, te će se putem nje predstaviti turističkom tržištu.

parenzana buje tz

BUJE: Pješački pohod Parenzanom u čast prvom polasku vlaka prije 119. godina

funtana općina pošta turistička zajednica foto tanja kocijančić

FUNTANA dijeli božićnice umirovljenicima