in

MARČANA/PULA: Održana edukacija iznajmljivača i predstavljen novi dizajn i brend South Istria limitless

Turističke zajednice Klastera južna Istra (TZ Pula, TZ Vodnjan, TZ Medulin, TZ Fažana, TZ Ližnjan i TZ Marčana) su u srijedu 30. ožujka 2022. u Domu hrvatskih branitelja u Puli organizirale edukaciju za sve zainteresirane privatne iznajmljivače s područja klastera.

Klaster južna Istra svake godine održava besplatne edukacije koje obuhvaćaju aktualnu tematiku, obveze i mogućnosti namijenjene iznajmljivačima.

Na edukaciji su direktorice TZ Pule Sanja Cinkopan Korotaj, TZ Vodnjana Morena Smoljan, TZ Fažane Melita Peroković, TZ Ližnjana Natali Palko Zirdum, TZ Marčane Jelena Latin i direktor TZ Medulin Enco Crnobori predstavili već poznate projekte, poput Bike and Bed-a, i one nove, a sve s ciljem poboljšanja turističke ponude južne Istre. Predstavljen je dizajn i brend South Istria limitless te popratna internetska stranica www.southistria.com koja će obuhvaćati sve zajedničke projekte ovih 6 lokalnih turističkih zajednica, zatim South Istria Pet Friendly u koji se mogu uključiti i zainteresirani iznajmljivači, mapiranje podmorja za jednu od omiljenih ljetnih aktivnosti – snorkeling – na 9 lokacija na plažama južne Istre, destinacije za vjenčanja u klasteru, sve popularniji trend među stranim i domaćim gostima te Camino South Istria stazu dugačku više od 180 km na području južne Istre gdje će, po uzoru na Camino de Santiago, hodočasnici moći posjetiti sve značajnije znamenitosti i skupiti pečate kako bi dobili tzv. compostelu (certifikat da su prešli rutu).

Predstavnica PU Istarske Alica Rosić-Jakupović iznajmljivače je uputila u načine zaštite smještajnih objekata od krađa i provala, pogotovo u objektima u kojima nitko ne boravi van sezone. Na brojnim primjerima iz prakse ukazala je na propuste kojima nehotice olakšavamo kradljivcima ulazak u objekt te kako se pokušati zaštititi. Naglasila je važnost promptne reakcije i poziva MUP-u kako bi se počinitelji što prije uhvatili.

Milena Radošević, vanjska stručna suradnica UO za turizam IŽ za program Eco Domus, pozvala je zainteresirane iznajmljivače da se uključe u projekt kako bi njihovi smještajni kapaciteti bili usklađeni s globalnim smjernicama održivog razvoja kojima se jamči cjelovita zaštita okoliša i zdravlja. Trendovi sve više nalažu popularnost objekata koji vode računa o ekologiji korištenjem eko sredstava, štednjom vode i energije, recikliranjem otpada itd. Navodi kako je i popularan portal booking.com nadodao mogućnost filtriranja tzv. održivog smještaja.

Meri Čizmić Kraljević iz tvrtke Interligo d.o.o. s dugogodišnjim iskustvom u edukaciji i savjetovanju privatnih iznajmljivača iznajmljivačima je skrenula pozornost na obveze u poslovanju. Surađujući s iznajmljivačima, turističkim zajednicama, Ministarstvom turizma i sporta nastoji se odgovoriti na pitanja gdje iznajmljivači najviše dvoje – kada i kako platiti PDV na proviziju, kako izdati račun, što sve treba imati jasno izloženo u smještajnom objektu te na što će inspektori po dolasku najviše obraćati pažnju.

Dotakla se i teme formiranja i reguliranja cijena i popusta na portalima poput booking.com-a i airbnb-a. Naime, bitno je izračunati troškove, najmanju cijenu prema popunjenosti objekta te, potom, formirati cijenu kojom će iznajmljivač biti zadovoljan. U procesu formiranja cijena i postavljanja kvalitetnih fotografija na portale, važno je pratiti upute kako algoritmi tih portala ne bi sankcionirali određeni smještajni objekt zbog nedostatka informacija, fotografija i slično.

Turističke zajednice Klastera južna Istra nastavit će surađivati sa svim dionicima u turizmu, pa tako i u vidu edukacije iznajmljivača, piše u priopćenju TZ-a Marčana.

Foto Istarska županija

Istarski domovi zdravlja uložili 7,3 milijuna kuna u obnovu radiološke dijagnostike

VRSAR: U nedjelju križni put “Ka Sv. Andriji” uz molitvu preč. Jerka Valkovića