in

Na Poreštini za Uskrs više od 26.000 noćenja – to je 20 posto od ukupnih hrvatskih rezultata

Funtana - Foto Tanja Kocijančić

Tijekom uskrsnih praznika, od petka do ponedjeljka, na Poreštini je ostvareno više od 26 tisuća noćenja, što je gotovo 20 posto od ukupnog hrvatskog rezultata. Naime, cijela Hrvatska ostvarila je ukupno 140 tisuća noćenja, od kojih 57 tisuća u Istarskoj županiji. Najviše je ostvareno u Rovinju, Funtani i Poreču.

Prošlog tjedna na cestama Poreštine uoči Uskrsa primijećene su brojne strane tablice, posebice iz Njemačke koji su posvuda bili najbrojniji. Pa je tako na području Funtane ostvareno 11 tisuća, Poreča 10 tisuća, Vrsaru 5.000 a ispod 400 na području Tara i Vabrige.

Direktorica TZ-a Funtana Ana Milohanović Čehić veli da su im najbrojniji gosti bili Nijemci (68% ukupnih noćenja) i domaći (16%), a slijede Česi, Austrijanci, Slovenci, Švicarci, BiH, Talijani, Nizozemci, Rusi i ostali. Najviše dolazaka i noćenja ostvareno je od četvrtka do ponejeljka kada je u destinaciji na dnevnoj razini boravilo od 1.500 do 1.800 gostiju. Bez obzira na odluku njemačke vlade o stavljanju Istre na crvenu listu, njemački turisti i dalje dolaze.

-Od 1.4. do 5.4. u Funtanu ih je pristiglo 866. Iako smo se pribojavali da će se mnogobrojni Nijemci vratiti svojim kućama, to se na svu sreću nije dogodilo, te smo izuzetno zadovoljni ostvarenim rezultatima. U destinaciji su trenutno otvoreni kampovi Istra Premium Camping Resort i Polidor kamp, a otvaranje ostalih kampova najavljeno je za 23. travnja. Većina gostiju smještena je u upravo u kampovima (96%), u objektima u domaćinstvu (3%), a ostalo čini nekomercijalni smještaj (1%), naglasila je direktorica TZ-a.

Direktor TZ-a Poreč Nenad Velenik veli da je u četiri dana ostvareno 10 tisuća noćenja, među kojima je najviše bilo hrvatskih, pa onda njemačkih, čeških, austrijskih i švicarskih gostiju. REzultat je zadovoljavajući s obzirom na situaciju.

Otvoreno je sedam hotela. Zanimljivo je što su na prvom mjestu Hrvati, pa tek onda Nijemci i ostali. Tradicionalna tržišta poput talijanskog ili slovenskog ovog su Uskrsa potpuno izostala. Najviše noćenja ostvarneo je u hotelima, zatim u privatnom smještaju, nešto noćenja ostvareno je u nekomercijalnom smještaju, odnosno u kućama za odmor, rekao je Nenad Velenik.

Kako je turističko naselje Lanterna zatvoreno, gdje se nalazi većima smještajnih kapaciteta u hotelima, apartmanima i kampovima, na području TZ-a Tar-Vabriga ostvareno je tek 358 noćenja.

Od srijede do jučer na području TZ-a Vrsar boravilo je 1.200 gostiju koji su ostvarili oko 5 tisuća noćenja. Najviše ih je bilo u kampu Porto Sole i turističkom naselju Petalon. Ostali su boravili u hotelu Villa Vrsar, privatnom smještaju i vikendicama stranih vlasnika. Većina ih je došla iz Njemačke, na drugom su mjestu bili Hrvati a treći Austrijanci.

-Od toga su 250 noćenja ostvarili Nijemci i to u privatnom smještaju, budući da su  svi kampovi i objekti unutar turističkog naselja Lanterna zatvoreni. Vjerujem da su odlazak Nijemaca s obzirom na odluku njihove vlade osjetili više kampovi i hoteli gdje ih je bilo više. Kod nas ovog puta to nije bio slučaj i izgleda da su ostali boraviti kod nas neovisno o odluci njihove vlade, komentirala je direktorica TZ-a Sanja Žužić.

U Poreču na izbore izlazi i Istarska stranka umirovljenika

I jutros problemi u prometu, bit će još snijega. Krajem tjedna stiže preokret