in

Nastavlja se besplatna autobusna linija TRST – POREČ za turiste bicikliste

Foto Grad Poreč

Nakon što je lani tijekom sezone vrlo dobro prihvaćena, i ove godine nastavit će se usluga besplatnog specijalnog autobusa za prijevoz putnika i bicikala na relaciji Trst-Poreč i obrnuto, namijenjenog prvenstveno turistima i zaljubljenicima u biciklizam.

Foto Grad Poreč
Foto Grad Poreč

Tim su povodom danas u Poreč stigli partneri iz regije Friuli Venezia-Giulia, kako bi s gradonačelnikom Lorisom Peršurićem, njegovim zamjenikom Eliom Štifanićem i direktoricom gradske tvrtke Parentium d.o.o. Gordanom Lalić na radnom sastanku dogovorili detalje suradnje za tekuću godinu. Lani su, zahvaljujući EU projektu ICARUS (Intermodal Connections in Adriatic-ionian Region to Upgrowth Seamless solutions for passengers), putnici biciklisti vikendom imali besplatnu autobusnu liniju autobusom opremljenim specijalnom prikolicom za bicikle, kojim su mogli doći iz Trsta u Poreč u jutarnjim satima, biciklirati po stazama Poreča i Poreštine i navečer se istim autobusom vratiti u Trst. Ili se voziti samo u jednom smjeru, a povrat odraditi na dva kotača. Kako su istaknuli talijanski partneri, Silvia Bianchet i Fabio Dandri, ove godine ista usluga nastavlja se kroz projekt MIMOSA (Maritime and Multimodal Sustainable Passenger Transport Solutions and Services) u sklopu programa Interreg Italia-Hrvatska. U Istarskoj županiji projekt provodi Istarska razvojna agencija (IDA).

Ove će godine usluga krenuti u promet krajem travnja, a o načinima rezervacija i prometovanja javnost će biti obaviještena putem letaka, medija i društvenih mreža. Talijanski predstavnici rekli su kako je lani uslugu koristilo šestotinjak korisnika, što je velik broj budući da je zbog epidemiološke situacije počela prometovati tek u srpnju. 

-U turističkom smislu, ova usluga predstavlja dodanu vrijednost postojećim turističkim proizvodima i sadržajima na našem području, a istovremeno naglašava važnosti promišljanja i planiranja putovanja, na način da se u što više smanje štetne emisije CO2. Osim što je za sve korisnike potpuno besplatna, imaju i mogućnost kombinacije više modela transporta, rekao je gradonačelnik Peršurić.

Direktorica Lalić podsjetila je kako je lani u sklopu projekta ICARUS za porečki elektrobus nabavljen i nosač za bicikle putnika koji tako mogu koristiti i ovaj ekološki način putovanja čime se potiče multimodalnost.  – Poticanjem multimodalnih modela prijevoza putnika direktno utječemo na smanjenje kako emisija CO2, tako i negativnih utjecaja na okoliš, istovremeno mijenjajući ustaljene obrasce planiranja putovanja. U trenutku u kojem svjedočimo sve većem utjecaju i posljedicama klimatskih promjena po svakodnevni život, održiva mobilnost postaje jednom od ključnih tema održivih politika, zaključila je Lalić, direktorica gradskog poduzeća Parentium d.o.o.

Izvor Grad Poreč

Foto Colin Behrens za Pixabay - Ilustracija struja

Bez struje 24. ožujka Červar Porat

Foto Grad Poreč

Sa sjednice Stožera civilne zaštite: Poreština spremna za požarnu sezonu