in

Novi ENO-GASTRO projekt klastera The Best od Poreč Riviera – Poziv ugostiteljima da se prijave

Foto Tanja Kocijančić

Natječaj je otvoren od 9. kolovoza do 23. kolovoza 2022. godine.

Direktor Turističke zajednice Poreča Nenad Velenik otvorio je danas konferenciju za medije na kojoj je predstavljen prvi klasterski, odnosno novi turistički eno-gastronomski projekt „THE BEST OF POREČ RIVIERA“. Na presici su bile i direktorice turističkih zajednica Tar-Vabriga, Funtana i Kaštelir-Labinci Sanja Žužić, Ana Milohanović Čehić i Linda Grebac, te načelnik Vižinade Marko Ferenac, ujedno i predsjednik TZ-a Vižinada. Objavili su da je raspisan natječaj za ocjenjivanje i izbor restorana, konoba, vinara, maslinara, proizvođača sira i meda, slastičarna, barova i autohtonih suvenirnica koji posluju na području klastera.  

„The Best of Poreč Riviera’’ je projekt turističkih zajednica Klastera Poreč Riviera kojem je cilj da se posjetiteljima ali i lokalnom stanovništvu Poreštine ponudi kvalitetnu informaciju o eno-gastronomskoj ponudi prema kriterijima izvrsnosti, te dodatno promovira autentični sadržaj kroz već afirmiranu turističku ponudu uz podizanje kvalitete i obogaćenje turističke ponude na području Klastera Poreč Riviera, pojasnio je Velenik. Nakon provedbe ocjenjivanja turističke zajednice pripremiti će brošuru ”THE BEST OF POREČ RIVIERA” koja će se dijeliti u informativnom centru turističkih zajednica, turističkim agencijama i recepcijama hotela. 

-Vjerodostojnost projekta i izbora garantira i okuplja neovisni žiri za procjenu ponude objekata. Proces izbora započet će raspisivanjem natječaja s jasno definiranim kriterijima, a nakon prijave pristupa se ocjenjivanju pojedinih segmenata definiranih u kriterijima, naglasio je Velenik. 

Foto Tanja Kocijančić presica marko ferena ana milhoanović nenad velenik sanja žužić linda grebac
Foto Tanja Kocijančić

Na natječaj se mogu prijaviti poslovni subjekti koji na području Grada Poreč i općina Tar – Vabriga, Funtana, Kaštelir – Labinci i Vižinada obavljaju djelatnosti u jednoj ili više navedenih kategorija – restorani / konobe razvrstani u sljedeće potkategorije: restorani, agroturizam / konoba, gourmet objekti specijalizirani za određenu vrstu hrane /usluge, plažni objekti, zatim Vinari, maslinari, proizvođači sira i meda, slastičarnice, barovi (kafići, cocktail/ beach bar, special bars, noćni barovi, zatim eko i autohtone suvenirnice s ponudom etno/gastro & more (ostale kategorije, za one koji se ne pronalaze u nekoj od gore navedenih).

Uvjeti za prijavu kandidata su: 

  1. Subjekt mora imati uredno poslovanje i biti registriran za sve oblike djelatnosti kojima se bavi u kategoriji u kojoj se natječe; 
  2. Mora poslovati najmanje jednu godinu prethodno prijavi na predmetni natječaj; 
  3. Subjekt mora zadovoljavati minimalne tehničke uvjete za sve oblike djelatnosti kojima se bavi u kategoriji u kojoj se natječe. 

Natječaj je otvoren od 9. kolovoza do 23. kolovoza 2022. godine.

Prijavitelj mora popuniti prijavni obrazac koji sadrži osnovne podatke poslovnog subjekta, kratak opis djelatnosti i argumente temeljem kojih se kandidira za uvrštenje na listu „THE BEST OF POREČ RIVIERA“. Obrazac za prijavu na natječaj je objavljen na web stranicama Turističkih zajednica klastera Poreč Riviera (www.myporec.com, www.tar-vabriga.com, www.funtana.com, www.kastelir-labinci.com, www.tz-vizinada.hr). Informacija o pozivu biti će objavljena putem dnevnog lista Glas Istre, te putem lokalnih radio postaja. 

Popunjene prijavnice šalju se isključivo e-mailom na adresu: office@myporec.com sa naslovom „The Best of Poreč Riviera“.

Provjerom na terenu, izravnim razgovorima i snimkom stanja prikupit će se osnovne informacije i podaci o poslovanju, kao i kvalitativni pokazatelji (vrsta, sadržaji ponude i ostali značajni parametri). Pravilnikom za ocjenjivanje i izbor kandidata za uvrštenje na listu ”THE BEST OF POREČ RIVIERA” određuju se kriteriji i mjerila za prijavu, izbor i uvrštenje na listu ”THE BEST OF POREČ RIVIERA”.  Ocjenjivanje će provest stručni žiri koji će se sastojati od 5 člana imenovanih od strane Turističkih zajednica klastera Poreč Riviera.

Nakon provedbe ocjenjivanja turističke zajednice pripremiti će brošuru ”THE BEST OF POREČ RIVIERA” koja će se dijeliti u informativnom centru turističkih zajednica, turističkim agencijama i recepcijama hotela. 

Koordinator i nositelj ovog projekta je Turistička zajednica grada Poreča.“ – rekao je direktor Turističke zajednice grada Poreča, Nenad Velenik

Putem Javnog natječaja za dodjelu sredstava za projekte udruženih turističkih zajednica u 2022. godini iz Fonda za udružene turističke zajednice za realizaciju ovog projekta turističkim zajednicama klastera Poreč Riviera je dodijeljeno do 100.000 kuna bespovratnih sredstava. 

Iznimno nas raduje, što smo nakon dvije godine stanke, ponovno počeli raditi na klasterskim projektima. Poreština ima ogroman turistički potencijal kojeg ćemo zasigurno bolje plasirati na tržištu kao jedinstven turistički proizvod.“ – istaknuo je Velenik

Sanja Žužić, direktorica TZO Tar – Vabriga dodala je: „Veseli nas što smo dio projekta  „Best of Poreč Riviera“ i što je to naš zajednički klasterski projekt, koji je prijeko potreban i od kojeg će 

direktnu koristi imati kako lokalno stanovništvo tako i naši gosti, koji će na jednom mjestu moći pronaći sve informacije onog najboljeg što Poreština nudi. Ujedno će ovaj vodič biti daljnji poticaj svim našim ugostiteljima, vinarima, maslinarima, medarima i ostalim sudionicima da nastave ulagati u vlastite proizvode i usluge i postanu najbolji u onome što rade i nude, jer kao

što znamo izvrsnost čini razliku a naši pružatelji ugostiteljski usluga već dugi niz godina svojim radom i trudom dokazuju da su zaista izvrsni i na tome im hvala.“

Ana Milohanović Čehić, direktorica TZO Funtana dodala je: „Izrazito me veseli me što na razini klastera nastavljamo zajedničke aktivnosti u pravcu razvoja gastronomije koja je prepoznata kao značajan i prepoznatljiv turistički proizvod cijele porečke rivijere. Prilika je to da promoviramo lokalne vrijednosti i prikažemo ono najbolje što imamo. A vjerujem da naš klaster skriva puno neotkrivenih mjesta i delicija koje će upotpuniti sliku destinacije i naših turističkih mogućnosti.“

Linda Grebac, direktorica TZO Kaštelir-Labinci rekla je: „Vjerujem kako će ovaj projekt doprinijeti jačanju promocije i prepoznatljivosti kvalitetnih gastro sadržaja kojih na našem području itekako ima. Zasigurno će biti od pomoći našim gostima da pronađu i prepoznaju  kvalitetnu ponudu.“ 

Marko Ferenac, predsjednik TZO Vižinada izjavio je: „Projekt „THE BEST OF POREČ RIVIERA” je odličan projekt kojim se dodatno promovira eno-gastronomska ponuda naših lokalnih OPG-ova, vinara, ugostitelja i drugih objekata čime će posjetitelji i gosti Poreštine na jedno mjestu dobiti informaciju o svekolikoj ponudi. Sličan projekt provodimo već nekoliko godina na području općine Vižinada a radi se o brošuri Vižinada experience card u kojoj se nalaze isključivo objekti s područja naše općine kako bi dodatno naglasili lokalnu ponudu i potaknuli njihovu posjećenost te posljedično s time utjecali na povećanu turističku potrošnju. Širenjem na prostor klastera svi dobivamo, a osobito će to biti od koristi manjim OPG-ovima koji imaju odličnu ponudu, ali nisu toliko prisutni u medijskom prostoru.“

„Temeljem Zakona o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma te uz prethodnu suglasnost Ministarstva turizma i sporta, lokalne turističke zajednice Grada Poreča, Općine Tar – Vabriga, Općine Funtana, Općine Kaštelir – Labinci, Općine Vižinada sklopile su Sporazum o udruživanju lokalnih turističkih zajednica područja Poreštine. 

Cilj udruživanja je zajedničko provođenja aktivnosti usmjerenih razvijanju turističkog proizvoda i promociji destinacije, a utvrđenih kroz projekte razvoja outdoor proizvoda, upravljanja događanjima, brendinga i komunikacije, klasterskog web portal, razvoja društvenih mreža, razvoja enogastronomske ponude, Poreč Unique Experiences, razvoja kongresnog turizma, razvoja i umrežavanja interpretacijskih centara.

Osnovna je ideja da, uz jasnu distinkciju proizvoda svaki dionik zauzme svoju poziciju, pritom ne ugrožavajući poziciju drugih dionika. Ovime je ostvaren temelj za sinergiju snaga i resursa te je postavljena platforma za daljnje aktivnosti na razini klastera. Svrha je pozicionirati klaster sa svojim specifičnostima i kao takvog komercijalizirati ga na tržištu. 

Strateški ciljevi udruživanja su jačanje obiteljskog pozicioniranja klastera, diverzifikacija turističkog proizvoda, rast potražnje u pred i posezoni te rast potrošnje po gostu.

Link na natječaj: https://www.myporec.com/hr/otkrijte-porec/mozaik/892 

VIŽINADA: Sonda pokreće program za sve koji žele naučiti brendirati lokalni proizvod

Foto Tanja Kocijančić presica 9-8-2022

U Poreču se za vikend održava 3. festival češnjaka. Evo što ćete sve moći kupiti i vidjeti