in

U Poreču se za vikend održava 3. festival češnjaka. Evo što ćete sve moći kupiti i vidjeti

Foto Tanja Kocijančić

U subotu i nedjelju, 13. i 14. kolovoza 2022., Trg slobode u Poreču ugostit će treće izdanje Festivala istarskog češnjaka. Festival su na današnjoj konferenciji za medije u Poreču najavili u ime organizatora predsjednik Udruge proizvođača istarskog češnjaka Dario Antonac, te pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo Istarske županije Ezio Pinzan, gradonačelnik Poreča Loris Peršurić i koordinator klastera za promociju proizvoda iz Istre i IQ oznaku Krešimir Juričić.

festival-češnjaka-poreč-2021
Foto Tanja Kocijančić – Arhiv 2021.

Festival se otvara u subotu u 10 sati, kada će svoje proizvode na štandovima predstaviti 9 proizvođača. Oni su OPG-ovi Kalabura iz Oprtlja, Zvijezdana Križmanić iz okolice Pazina, Dario Antonac iz Oprtlja, Vilim Jakša iz Boruta, Ivan Jakovčić sa svojim OPG-om Monte Istra iz Grožnjana, zatim Dean Pamić Nefat iz Pazin, Zoran Celić iz mjesta Krbune, Paolo Sirotić iz Pazina i Sara Šimonović iz Vižinade.

Festival češnjaka 2022.

Oko 10.30 sati u subotu dodijelit će se drugi put i oznaka IQ (Istrian Quality) za iznimnu kvalitetu češnjaka koju će dobiti 7 proizvođača za 10 proizvoda. Tijekom oba dana moći će se vidjeti prezentacija pletenja rešti i općenito autohtoni istarski češnjak. Osim njega moći će se kupiti u češnjak drugih proizvođača i sorti, ali i ukiseljene cvjetne stapke i češnjak, namaz od češnjaka i umak. Antonac je za listopad i studeni najavio još dva nova proizvoda – pašteta i marinirani češnjak, ali o tome ćemo pisati kada bude vrijeme.

Kako je rekao Antonac, za istarskim češnjakom vlada velika potražnja. Ove godine veći dio središnje i južne Istre pogodila je jaka suša, pa je urod praktički upola manji nego lani. Sjever Istre prošao je nešto bolje što se suše tiče, ali su proizvođači ondje pretrpjeli ogromne štete od divljih svinja. No, ostavili su dovoljno količina za festival. Cijene će na svim štandovima biti iste – prodavat će se samo rešte, 60 kuna za pola kilograma i 90 kuna za kilogram.

Gradonačelnik Peršurić istaknuo je da kada su prije tri godine krenuli s ovim festivalom nisu zapravo što ih čeka. Sigurni su bili da će biti dobro prihvaćen ali da će izazvati toliko velik interes – to nisu očekivali. “Poreč je ovih dana pun turista, te se nadamo da ćemo i ove godine imati još jedno uspješno izdanje. Ni ga do domaćega česna, a i naši ljudi i gosti vole kada im se nude domaći i autohtoni kvalitetni proizvodi”, rekao je gradonačelnik.

Pročelnik Pinzan naglasio je da Županija već dugi niz godina potiče proizvodnju i uzgoj autohtonih sorti i pasmina. Dosad im je to odlično uspjelo, na primjer, s istarskim govedom a nadaju se da će tako uspjeti i s češnjakom. Proizvođačima daju veliku podršku, a tako će biti i dalje, te se u Županiji nadaju da će se broj proizvođača i količine češnjaka povećati. Također, poticat će i proizvođače koji će se baviti samo proizvodnju sjemena češnjaka, kao i eko uzgojem češnjaka. Pritom će sigurno veliki udio imati i sustav navodnjavanja poljoprivrednih površina Červar- Bašarinka koji će pomoći poljoprivrednicima Poreča, a planiraju ih još u Istri, svjesni da bez navodnjavanja nema ni poljoprivrede.

Juričić je istaknuo da oznakom IQ IDA-e (Istarske razvojne agencije) žele istaknuti kvalitetu onog najbolje što Istra nudi, pa se, kao i za vino, nadaju da će to uspjeti i s češnjakom.

Antonac je zaključio da je Udruga proizvođača istarskog češnjaka počela s radom u veljači 2018., te danas broje 21 člana, a od toga je jedan počasni. Sve više imaju upita za članstvo, posebice mladih poljoprivrednika koji bi se time željeli baviti, što ih posebno veseli. Istarski proizvođači nude istarski crveni i rozi češnjak, a ovaj je potonji dosta tražen s obzirom da nije sklon bolestima i u dobrim uvjetima skladištenja može trajati i do godinu dana.

Nažalost, zbog suše ovogodišnji urod članova udruge je tek 4,5 tona, a toliko je predsjednik udruge Antonac imao sam prošle godine.

Stoga, ne propustite priliku i u subotu i nedjelju nabavite dovoljne količine domaćeg istarskog česna!

Foto Tanja Kocijančić

Novi ENO-GASTRO projekt klastera The Best od Poreč Riviera – Poziv ugostiteljima da se prijave

auto praonica ilustracija pixabay

Mjere redukcije vode u Istri ostaju na snazi. Kako pomoći autopraonicama?