in

Okrugli stol o razvoju snorkelinga koji će promovirati ljepote istarskog podmorja

Foto Istarska županija

Istarsko podmorje je važan prirodni resurs koji trebamo čuvati, dok s druge strane predstavlja izuzetan potencijal za turističku valorizaciju. Upravo iz tih razloga Turistička zajednica Istarske županije i Upravni odjel za turizam Istarske županije, u suradnji sa sustavom priobalnih turističkih zajednica Istre, pokrenuli su razvoj novog turističkog proizvoda po principu održivog i odgovornog razvoja turizma pod nazivom: ”Snorkeling lokacije i karte podmorja”, koji je osmislila i inicirala Barbara Unković iz obrta Underwater Affair, s kojom se isti i provodi.  Inače, Snorkeling je praksa plivanja i ronjenja s opremom, koja uključuje disalicu u obliku cijevi i peraje. U hladnijim vodama, nosi se i ronilačko odijelo. Disalica omogućuje promatranje podvodnih atrakcija na dulje vrijeme s relativno malo truda.

S ciljem što kvalitetnijeg uključivanja svih relevantnih dionika koji će, svaki u okviru svojih nadležnosti, doprinijeti kreiranju i razvoju ovog novog turističkog proizvoda u Istarskoj županiji, jučer je, u Poreču, u suorganizaciji UO za turizam i Turističke zajednice Istarske županije održan okrugli stol na kojem je svim dionicima predstavljena inicijativa, te su razmijenjena znanja i iskustva i zajednički usuglašene potrebne radnje i daljnji koraci.

Pročelnica UO za turizam Nada Prodan Mraković je, tom prigodom, naglasila kako je okrugli stol organiziran kako bi razni dionici, svaki iz svoje perspektive, mogli dati svoj obol razvoju novog turističkog proizvoda.

„Na taj način se mogu sagledati svi aspekti, odnosno potencijalni benefiti i mogući negativni aspekti koje treba izbjeći u daljnjem razvoju ovog proizvoda. Osnovna težnja Istarske županije je održivi i odgovoran razvoj turizma, budući da se radi o moru i podmorju, dakle izuzetno osjetljivom području koje moramo posebno štititi“, kazala je pročelnica.

”Već na prvom neformalnom predstavljanju projekta u sjedištu TZIŽ-a prepoznali smo veliki potencijal predloženog projekta. Gospođa Unković je u svojstvu privatnog poduzetnika i zaljubljenika u naše more predložila model kako pristupiti cijelom projektu: od faze pripreme samog istraživanja i mapiranja podmorja pa sve do pisanja opisnih tekstova i izrada fotografija. Jadransko more je naš najvrjedniji prirodni resurs, najveći i najzaslužniji generator turizma u Istri i Hrvatskoj kojeg olako i po defaultu shvaćamo da je tu nama na raspolaganju. O našem moru moramo itekako brinuti i postaviti razumnu strategiju s preventivnim i operativnim aktivnostima kako bi u pravom smislu riječi dokazali da je usmjerenje našeg turizma bazirano na dugoročnom, održivom i odgovornom razvoju. Projekt je zamišljen da bude interesantan, doživljajno intenzivan te da ima edukativan karakter. TZIŽ je predložila model sufinanciranja projekta zajedno s cijelim ustrojem lokalnih turističkih zajednica, u kojem će TZIŽ sufinancirati s 50 % iznosa po jednu trasu, a preostalih 50 % lokalna turistička zajednica”, izjavio je tom prilikom direktor TZ Istarske županije Denis Ivošević.

Na okruglom stolu su učestvovali predstavnici raznih institucija, a čiji se rad na određeni način dotiče predmetne tematike, odnosno Upravni odjel za održivi razvoj i Zavod za prostorno uređenje Istarske županije, Javne ustanove Natura Histrica, NP Brijuni i Kamenjak, Centar za istraživanje mora pri Institutu Ruđer Bošković iz Rovinja, Centar za invazivne vrste pri Institutu za poljoprivredu i turizam iz Poreča, Fakultet prirodnih znanosti iz Pule, Aquarium Pula, Strukovna grupa ronilačkog turizma pri HGK ŽK Pula, Pomorska policija i 10-ak priobalnih turističkih zajednica.

Projekt je predstavila Barbara Unković, nakon čega je uslijedila rasprava i rad po tematskim grupama na temu Sigurnosti i zakona, Povijesne baštine, Znanosti, Ronilačkog turizam i Održivog razvoja.

 U konačnici, tijekom cijelog okruglog stola naglasak je stavljen na odnos snorkelinga i očuvanja okoliša, te na ekološke aspekte pojedinih lokacija. Razvojem snorkelinga i njegovom promocijom, ujedno se promovira i ljepota istarskog podmorja, uz njegovu istovremenu zaštitu, očuvanje i valorizaciju.

Izvor Istarska županija – Kabinet župana

noćna prometna policija nesreća noć mrak mračna

POREČ: Zbog prometne nesreće kod Petrola zatvorena zaobilaznica

Foto MUP

Detalji sudara u Poreču: Nesreću na zaobilaznici izazvao 71-godišnjak