in

Općina Tar-Vabriga ostvarila MILIJUNTO NOĆENJE 2 dana ranije nego lani: U plusu sve vrste smještaja, osim privatnog

Lanterna kod Tara

Dok mediji stalno pišu o manjku gostiju, tzv. „srpanjskoj rupi“ i drugim problemima s kojima se turizam ove godine suočava, Općina Tar-Vabriga nema tih briga. Naime, milijunto noćenje ostvareno je dva dana ranije nego prošle godine, konkretno 25. srpnja, a, kako navodi direktor općinske Turističke zajednice Tar-Vabriga Denis Žužić, ako im vremenske prilike do kraja kolovoza i u rujnu budu išle na ruku, nadaju se da će ove godine prvi put prijeći magičnu brojku od dva milijuna noćenja (lani su ostvarili 1,92 milijuna). Naime, većinu kapaciteta imaju u kampovima, koji ovise o vremenu, a svi dosadašnji pokazatelji tijeka sezone upućuju na to da bi godina mogla završiti s iznimnim rezultatima.

Naime, kako pokazuju podaci e-Visitora od 1. siječnja do 26. srpnja, noćenja su u plusu za oko tri posto. Gledano u globalu nisu osjetili tzv. „srpanjsku rupu“ o kojoj svi pričaju, jedino ima razlike u vrstama smještaja u toj općini čiji su turistički kapaciteti, njih oko 75 posto, mahom u autokampovima na Lanterni.

Od Žužića saznajemo da su skoro sve vrste smještaja u plusu – kampovi i vikendaši koji se uredno prijavljuju. Hoteli su na istoj razini kao prošle godine, dok jedino privatni smještaj bilježi minus od gotovo sedam posto.

Što se s tim segmentom smještajne ponude događa?

Naime, u zadnjih pet godina, dodaje direktor TZ-a, broj kreveta u privatnom smještaju u njihovoj općini povećao se za tri do četiri puta. Osim domaćih i većina stranaca koji u kupili vikendice također iznajmljuju, a tržište to, očito je sada – teško podnosi.

-Privatni smještaj nije standardiziran. Najteže se puni onaj osrednje kvalitete. Naime, ponuda je premašila potražnju i zato gostiju u apartmanima nedostaje. No, to je problem na cijeloj našoj obali, ne samo kod nas. Potrebno je da se privatni iznajmljivači bolje organiziraju i marketinški promoviraju, te da cijene prilagode kvaliteti smještaja koju nude. Svi oni koji su uložili u kvalitetu nemaju problema s bookingom, komentira Žužić.

Spomenimo da ova općina koja ima oko dvije tisuće stanovnika, u privatnom smještaju ima oko 1.300 komercijalnih kreveta.

Svakako je zanimljiv podatak da u špici sezone imaju u danu više od 20 tisuća gostiju. Maksimum je 21 tisuća turista, od kojih većina boravi u hotelima i kampovima Valamar Riviere na poluotoku Lanterna.

Žužić je naveo da je Hrvatska ovu sezonu bilježila slabije punjenje kampova, no to u ovoj općini nije slučaj, jer se u njih mnogo uložilo, izvrsno su opremljeni i svi su visoke kategorije.

K tome, kako je Valamar Riviera svoj kamp u Funtani, Istra, iz nudističkog pretvorio u tzv. „tekstilni“ s pet zvjezdica, dio tamošnjih gostiju preselio se u Solaris na Lanternu.

K tome, lani je mali Boutique Camping Santa Marina poslovao tek prvo ljeto i uhodao se, pa ove godine već bilježi izvrsnu popunjenost. Santa Marina je jedini kamp s pet zvjezdica na području Tara i Vabrige.

Što se tiče gostiju po nacionalnosti, i u ovoj općini na prvom su mjestu Nijemci, a slijede ih Austrijanci, Slovenci, Talijani, zatim gosti iz Nizozemske, Poljske, Danske i Hrvatske.

Odlična ideja za opuške: BESPLATNE PAPIRNATE PEPELJARE za plaže

VIŽINADA odlučila svojoj djeci sufinancirati 50 posto cijene boravka u jaslicama i vrtićima