in

Oživljavanje nematerijalne baštine: PUTEVIMA ŽIVE ŠTRIGARIJE u upoznavanje legendi središnje Istre

Foto Manuel Paljuh

Na danas održanoj tiskovnoj konferenciji u Pazinskom kaštelu predstavljena je suradnja projektnih partnera pri osmišljavanju interaktivne tura pod nazivom Putevima žive štrigarije  tijekom koje se uprizoruju legende središnje Istre, a sve u sklopu integralnog prekograničnog kulturno – turističkog projekta „Živa coprnija – Živa štrigarija“,Interreg Slovenija Hrvatska 2014.-2020.

O razvoju interaktivnog turističkog proizvoda kojim se oživljavaju legende središnje Istre govorili su  Ivor Zidarić, predsjednik Udruge Val kultura, predstavnici projektnih partnera  Lidija Nikočević, ravnateljica Etnografskog muzeja Istre, Nensi Pereša Licul, voditeljica ureda TZ Žminj, Elis Baćac, viša stručna suradnica za ekologiju, kulturu i turizam u Općini Pićan i Slavica Tobok Kandić, direktorica Istarske razvojne turističke agencije – IRTA. Prisutni su naglasili značaj razvoja ovakvog turističkog proizvoda koji objedinjuju dionike na destinaciji stvarajući novi motiv dolaska, na obostranu korist svih uključenih.

Sudeći prema reakcijama publike i lokalnog stanovništva, dojmovi su nakon prve održane interaktivne ture bili veoma pozitivni što pokazuje da na terenu postoji potreba za stvaranjem ovakvih proizvoda koji oživljavaju nematerijalnu baštinu koja postaje opipljiva i „živa“ kroz interpretaciju stručnjaka u maniri storytellinga.

S obzirom na prijašnja iskustva Istra Inspirita u sklopu kojeg se započelo s oživljavanjem priča, mitova i legendi središnje Istre te čije su izvedbe u Pazinskom kaštelu bile motiv dolaska velikog broja domaćih i stranih posjetitelja, odabir istog za interpretaciju legendi središnje Istre pokazao se dobrim. Prema riječima Ivora Zidarića, daljnji razvoj interaktivne ture Putevima žive štrigarije ima velik potencijal upravo u suradnji s IRTA-om, u sklopu koje se provodi projekt Istra Inspirit, koja ima mogućnost umrežavanja dionika na destinaciji u suradnji s projektnim partnerima.

Interaktivna tura zamišljena je tako da započinje u Pazinu, ispred Kaštela gdje izvođači Istra Inspirita, uprizoruju legendu u nastanku Pazinske jame i divu Banu Dragonji. Posjetitelji ture također imaju priliku upoznati se s legendom o štrigama i Krsniku u Katunu Lindarskom, gdje mogu i isprobati poznate pazinske cukerančiće uz čašu malvazije i druge istarske delicije koje inače za svoje goste priprema obitelj Šajina iz agroturizma Ograde. Nakon toga slijedi odlazak prema Žminju gdje se uprizoruje legenda o Orku i Morama.  U turu se može uključiti i put do slapa Sopot uz koji se veže priča o vilama koje su sagradile Arenu i nestašnim Macmalićima, a nezaobilazan dio je uprizorenje legende o Sv. Niceforu i trnoplesarima u Pićnu.

Višesatna interaktivna tura s elementima zabave i edukacije završava u Gračišću, ispred crkve Majke Božje na Placu.

Prva interaktivna tura Putevima žive štrigarije održana je 24.05., dok je druga održana danas, 17.06., nakon tiskovne konferencije.

Više informacija o projektu „Živa coprnija – Živa štrigarija“, možete pronaći na službenoj web stranici www.zivacoprnija.com.

Više informacija o projektu Istra Inspirit možete pronaći na službenoj web stranici: http://istrainspirit.hr/.

NOVI ZAKON USKORO NA SNAZI: Svi dobavljači Općine Tar-Vabriga moraju izdavati elektroničke račune

TAR: Objavljena lista prvenstva za upis u novi vrtić