in

Pionir istarskog turizma JERKO SLADOLJEV objavio novu knjigu „50 godina u kamping turizmu – Saga o mentorima (1969. – 2019.)“

Jerko Sladoljev Foto: Jakov Prkić/CROPIX

Pionir istarskog turizma, dobitnik najvećeg nacionalnog priznanja u turizmu – nagrade za životno djelo “Anton Štifanić” i dugogodišnji član Europske kamping federacije, Porečan Jerko Sladoljev, objavio je novu knjigu pod nazivom „50 godina u kamping turizmu – Saga o mentorima (1969. – 2019.)“.

Riječ je o svojevrsnoj retrospektivi proteklih pola stoljeća rada u kamping turizmu.

-Nakon 50 godina rada u kamping turizmu i 57 godina rada u turizmu ukupno napisao sam malu kroniku mojeg «polustoljetnog rudarenja» u ovom segmentu viđeno iz mog ugla. Zapravo je to putopis od 1962. kada sam počeo u hotelima Riviera i Pula i kasnije od 1969. kroz naturistički resort Koversada pa do 2019., tj. do Top Campinga, današnjeg projekta za ocjenjivanje kamping kvalitete, kaže Sladoljev.

Povod mu je bio zaboravljeni jubilej iz 1978. godine ili  40 godina od stvaranja Sekcije naturističkih središta na inicijativu Općeg udruženja turističke privrede Hrvatske i Zajednice za razvitak turizma Hrvatske – institucija koje danas više u Hrvatskoj ne postoje. Taj datum se označava i kao dan osnivanja KUH-a koji je bio slijednik  Sekcije naturističkih središta.

-Imao sam privilegiju da sam sa suradnicima obje institucije osnivao i da sam u obima dugovječno djelovao (više od 28 godina). Šteta što je taj jubilej prošle godine zaboravljen. Vrlo je nezahvalno podvlačiti crte i govoriti o uspjesima i neuspjesima, padovima i usponima, razvoju i krizama pogotovo u masi od dvjestotinjak ličnosti koje su stvarale ovaj proizvod  i zadužile nas  za današnje dobre  trendove.

Nit vodilja je bila zabilježiti neke povijesne istine, događaje i poduzetničke podvige tih neimara, otrgnuti ih od zaborava  jer na kraju ljudi nestaju a bilješke ostaju, pojasnio je Sladoljev.

U masi od dvjestotinjak ličnosti od arhitekata, dizajnera, fotografa, karizmatičnih turističkih djelatnika, sveučilišnih profesora, kamping novinara, medijskih mogula, pionira i idejnih inicijatora, političara, pa čak i stranih i domaćih državnika, diplomata i opinion lidera zaslužnih za kamping segment, uvijek se nažalost nađe netko zaboravljen.

-I stoga ako se prepoznaju unaprijed se ispričavam za propust. Glavni kriterij je bio da su osobe koje spominjem inicirale nešto novo. Dakle bile su prve u nečemu. Kamping segment je rastao zahvaljujući svim tim ličnostima, podsjetio je autor knjige.

Knjiga je izdana u vlastitom aranžmanu, ima 270 stranica bogato ilustriranih fotografijama i dokumentima koji su svojevrsni testimonial o događajima i faktografski bilježe razvoj ponude i trud njenih mentora.

-Ovakvo izdanje trebalo je prije svega biti besplatni poklon svima koji se spominju u knjizi ali kako je bilo većih izdataka za tisak, lekturu i prijelom, rješenje je bilo da se ipak knjiga dijelom i autofinancira prodajom.

I još jednom ponavljam: sve što se ne napiše i zabilježi biva nerijetko zaboravljeno, a osobno smatram da je trud koji su  ti mentori dali najveći poklon današnjem razvoju, komentirao je Jerko Sladoljev.

FUNTANA: Sanirana cesta kod Perila gdje se nakon svake kiše stvarala velika lokva

Nova radionica porečkog projekta DAM-DAŠ: Kako dobro pripremiti projekte za natječaje?