in

Pješačenje i bicikliranje po Vrsaru, Kontiji i Limu predstavljeno na sajmu CMT u Stuttgartu

Pješačenje i bicikliranje po Vrsaru, Kontiji i Limu predstavljeno na sajmu CMT u Stuttgartu
Sajam u Stuttgartu

Outdoor turističku ponudu u zaštićenim područjima Istre Istarska županija i Turistička zajednica općine Vrsar nedavno su u sklopu EU projekta KLIM Kontija-Limski zaljev predstavili na sajmu CMT – die Urlaubsmesse u Stuttgartu, specijaliziranom za biciklizam i šetnju po prirodi. 

Istra ecoxperience – Sve eko u Istri

Na sajmu CMT – die Urlaubsmesse u Stuttgartu predstavljena je outdoor ponuda pješačenja i bicikliranja s naglaskom na eko prijateljske turističke proizvode u zaštićenim područjima prirode. U sklopu izložbenog prostora „Sve EKO u Istri“  predstavljene su biciklističke i pješačke karte, promotivne brošure, monografije i plakati, te video materijali o outdoor događanjima na zaštićenim područjima istarskog poluotoka. More i podmorje Limskog zaljeva na zapadnoj obali predstavlja područje posebnog rezervata u moru, dok su njegovi obronci i obala zaštićene prirodne vrijednosti koje uključuju i Posebni rezervat šumske vegetacije Kontija. To je područje od ove godine bogatije za biciklističke staze i poučne šetnice uklopljene u okoliš bez narušavanja prirodnog ambijenta i sklada kako bi omogućili posjetiteljima kretanje duž cijelog kanala uz mogućnost uključivanja u niz rekreacijskih i edukativnih programa. Interes na sajmu za outdoor ponudu je bio zaista velik pogotovo u smislu potrage za pješačkim i biciklističkim stazama, te organiziranim aranžmanima za individualne goste i manje grupe.

Općina Vrsar vodeći je partner EU projekta KLIM Kontija-Limski zaljev, Održivo upravljanje zaštićenim područjima, koji se provodi u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija s razdobljem implementacije od srpnja 2018. do prosinca 2021. godine u suradnji s partnerima Istarskom županijom i Javnom ustanovom Natura Histrica. 

Projekt se provodi sa svrhom održivog korištenja šume Kontija i cijelog Limskog zaljeva kroz izgradnju znanstveno-edukacijskog i prezentacijskog centra zaštićene šume Kontija, ali i osiguranjem brojnih dodatnih popratnih sadržaja u skladu s uvjetima zaštite prirode te razvojem šire vizije razvoja područja Limskog zaljeva i Limske drage.

 Zbog iznimnih prirodnih vrijednosti Limskog zaljeva i šume Kontija, prepoznatih kroz nekoliko različitih kategorija zaštite prirode projektnog područja, projektom KLIM planira se izrada planova upravljanja tim područjima u svrhu njihove zaštite i održivog razvoja. Šuma Kontija tako postaje jedan od ključnih prirodnih resursa za daljnji razvoj turizma Općine Vrsar.

Projekt KLIM je svojevrsni početak sustavnog pristupa valorizaciji šireg područja Limskog zaljeva i Limske drage koji obiluju iznimnom prirodnom, ali i kulturnom baštinom, doznali smo od Tee Štifanić iz Turističke zajednice Vrsar.

POREČ: Folklorno društvo Pazin uljepšalo dan plesom i pjesmom korisnicima Doma za starije

POREČ: Folklorno društvo Pazin uljepšalo dan plesom i pjesmom korisnicima Doma za starije

TEŠKO OZLIJEĐEN: 79-godišnjak sletio van ceste i udario u stablo

TEŠKO OZLIJEĐEN: 79-godišnjak sletio van ceste i udario u stablo