in

Poreč dobio aplikaciju SIGHTRUN – Spoj trčanja i turističkog razgledavanja

Foto TZ Poreč

SightRun je mobilna aplikacija koja spaja trčanje i turističko razgledavanje, a Poreč se pomoću nje može upoznati kroz čak 5 dostupnih ruta.

Aplikacija osim što daje audio navigacijske upute, kroz zanimljive priče priča povijest Poreča, predstavlja njegove atrakcije, zanimljiva događanja, prirodne fenomene u okolici te potiče na kušanje lokalnih delicija.

Od danas je aktivna, a tim povodom na konferenciji za medije predstavili su je direktor Turističke zajednice Poreča Nenad Velenik, gradonačelnik Loris Peršurić, predstavnici Plave lagune i Valamar Riviere Goran Vrus i Toni Hrvatin, te suosnivačica SightRuna Sandra Bortek.

Aplikacija je dostupna besplatno na Google Playu i App Storeu.


SightRun Poreč Sjever i SightRun Poreč Jug ture duge su od 9 do 9,6 kilometara i započinju ispred Gradske vijećnice. Sjeverna ruta prati šetnicu uz obalu poluotoka, uvodi na povijesnu pozornicu Poreča, a potom kreće prema sjeveru kroz šumsku stazu sve do Punta Materade.

Južna ruta u potpunosti je kružna i prati stazu koja vodi kraj porečkih plaža sve do hotelskih odmarališta, a u povratku vodi na poluotok kako bi trkači osjetili dašak prošlih vremena.

Osim ruta koja započinju u centru Poreča, hotelski gosti imaju na raspolaganju čak tri ture koje mogu započeti ispred hotela. To su:

– Valamar Borik tura koja započinje ispred hotela Zagreb,
– Valamar Diamant tura koja starta ispred hotela Diamant i
– Plava Laguna Run čija se startna lokacija nalazi ispred hotela Molindrio.

SightRun aplikacija je audio trkački vodič koji koristi GPS mobilnog uređaja te nije bitno koliko brzo se krećete. Uz nju se može i hodati, stati, slikati se i potom nastaviti dalje. Tko voli slušati glazbu, prije početka ture može dodati svoje omiljene hitove koji će se izmjenjivati sa sadržajem iz ture.

Sve ture dostupne su na engleskom i hrvatskom jeziku.

“Ponosni na do sad ostvarene rezultate, ali i svjesni činjenice da razvoj turizma ne možemo prepustiti slučaju, ozbiljno smo prionuli planiranju petogodišnjih razvojnih inicijativa kojima ćemo ostvariti našu viziju da postanemo vodeća hrvatska destinacija obiteljskog i aktivnog odmora koja će osim iskustva sunca i mora, gostu ponuditi širok spektar sportsko-rekreativnih aktivnosti. Uvođenjem SightRun aplikacije investiramo u infrastrukturu koje će podignuti ambijentalnu vrijednost klastera i poboljšati iskustvo gostiju ,a  našu destinaciju brendirati kao runner friendy.  

Slogan našeg vizualnog identiteta „You complete us“ govori u prilog velikom  entuzijazmu svih involviranih u turističku ponudu da našim gostima pružimo nezaboravne trenutke u Poreču. – rekao je direktor TZ-a Nenad Velenik.

-Drago mi je da Poreč sve više postaje „smart city“. Danas svi koriste mobitele i putem takvih aplikacija mogu još bolje upoznati našu ponudu i sadržaje. Naš je grad poznat po velikom broju sportaša i rekreativaca, a i gosti nam dolaze zbog takvih sadržaja. Osim ove, u pripremi je još jedna korisna aplikacija koja će pomoći osobama s invaliditetom kada dođu u Poreč da pronađu ustanove, parkirališta i druge sadržaje koje su njima prilagođeni, naglasio je Peršurić.

-Radi se o inovativnom turističkom proizvodu, kojeg smo napravili jer i sami smo trčali po gradovima i nismo bili sigurni u kojem smjeru idemo i što to vidimo po gradovima dok trčimo, objasnila je Bortek, naglasivši da SightRun već koristi 11 turističkih destinacija. Nakon ove sezone vidjet će se jesu li gosti bili zadovoljni, pa će se ture po potrebi i širiti i(li) povećati.

Toni Hrvatin, voditelj razvoja destinacijskog proizvoda u Valamaru dodao je: „Valamar aktivno ulaže u razvoj sportske infrastrukture, programe i cijeli niz outdoor manifestacija u destinacijama u kojima posluje. Smatramo kako je potrebno ulagati u razvoj ponude trkačkog segmenta kojeg i globalno prati brzo rastući trend“, te dodao: “Aplikacija SightRun je odličan primjer inovativnog turističkog proizvoda i dodatne ponude za goste i lokalno stanovništvo. Trase u aplikaciji obuhvaćaju i prezentiraju sve ljepote Poreča, stoga nas veseli što smo zajedno s našim destinacijskim partnerima u Poreču podržali razvoj ovog projekta.”

Goran Vrus, pomoćnik direktora sektora za operacije za sport iz Plave Lagune dodao je: “U Plavoj Laguni svjesni smo rasta popularnosti trčanja kao sporta i izbora rekreacije. Već nekoliko godina domaćini smo sve uspješnijeg Plava Laguna Polumaratona, a ove smo godine u Poreč prvi puta doveli i Plava Laguna Triathlon 5150, IRONKIDS i Iron Girl utrke. Upravo na tom pragu Plava Laguna dopunjuje ponudu navođenom trkačkom turom za sve one goste koji ni na odmoru ne žele odustati od omiljene aktivnosti.”, te dodao: “Putnici se oslanjaju na svoje mobilne uređaje za prikupljanje informacija i brojne druge aktivnosti prije, tokom i nakon putovanja, stoga je bitno prepoznati njihove potrebe i omogućiti im inovativne sadržaje i nezaboravna iskustva i putem omiljenog medija, dostupne u bilo koje doba.“

Na kraju je istaknuto da je TZ Poreč ovu aplikaciju platila oko 30 tisuća kuna.

TERETANE NA OTVORENOM vrlo popularne: Varvari dobili prvu vježbaonicu, a Červar Porat nove sprave

ISTRA INSPIRIT opet na Poreč Open Air Festivalu – čaroban put kroz mitove, priče i legende