in

POREČ: Hrvatska treba GOLF kako bi se sezona produžila na cijelu godinu

Golf igralište na Brijunima

Hrvatska definitivno treba golf, jer je to selektivni oblik turizma koji donosi izrazitu dodanu vrijednost i multiplikativne učinke za razvoj destinacije i omogućuje produljenje sezone, što može biti posebno važno za domaći turizam kojeg karakterizira upravo visoka sezonalnost. Najjače turističke destinacije Mediterana svojim primjerima ukazuju da golf ne smije više biti tabu tema i da je vrijeme za realizaciju planova i golf igrališta zacrtanih u Strategiji o razvoju golfa u Hrvatskoj. Zaključak je to danas održane 4. konferencije o golf turizmu u porečkoj Zelenoj laguni.

Na konferenciji su sudjelovali direktor Istarske turističke zajednice, Denis Ivošević, gradonačelnik Poreča, Loris Peršurić, predsjednik Istarskog golf saveza, Željko Gucinski, član Uprave Plave Lagune, Damir Mendica, direktor marketinga Valamar Riviere, Ivica Vrkić, gosti predavači iz Italije i Slovenije te brojni predstavnici hrvatskih hotelskih kuća i golf projekata.  

Da je golf doista potreban potvrdila su to iskustva sudionika iz Italije koji su predstavili odličnu golf destinaciju Grado, a imali su sudionici priliku čuti i kako se razvija golf u kontinentalnom dijelu zemlje na primjeru Riverside centra u Zagrebu.  

U 26 zemalja Europe izgrađeno je 173 novih igrališta. Hrvatska je na početku razvoja ovoga sporta te je iznimka u mediteranskom konkurentskom krugu. Zbog malog broja igrališta (6 golf igrališta, 4 golf centra i 7 vježbališta) i njihove prostorne raspršenosti, postojeća ponuda golfa nedovoljno je atraktivna i Hrvatska danas još nije golf destinacija, iako je cilj da to postane. U Hrvatskoj se planira izgraditi više visokokvalitetnih golf igrališta u sljedećih 10 do 15 godina.

Današnje okupljanje i rasprave imale su za cilj doprinijeti afirmaciji golfa u Hrvatskoj, donijeti novitete u domaćoj regulativi i najnovije informacije o aktualnim golf projektima, ponuditi atraktivan benchmarking s regijom.

Kako je nadalje istaknuto na skupu, golf turizam jedan je od najkonkurentnijih i najprofitabilnijih oblika turizma u svijetu. Kao jedan od najstarijih sportova, golf je danas globalno popularan s procijenjenih oko 60 milijuna registriranih igrača i 32.000 igrališta u svijetu. Golf igrališta su sastavni dio turističke ponude i stvaraju dodanu vrijednost i atraktivnost destinacije, svih razvijenih zemalja, a nerijetko i onih koje su međunarodni turizam u većoj mjeri počele razvijati tek nedavno, kao što su, primjerice, Turska i Bugarska.

Jedna od karakteristika golf turista je da u prosjeku imaju veću kupovnu moć od ostalih vrsta turista, pa čak i od nautičara. Golf resorti stoga ostvaruju visoke prihode od naknada za igranje na golf terenima, od prihoda smještaja, pružanja usluga hrane i pića te drugih usluga.

Hrvatska je vrlo pogodna za razvoj golf turizma zbog blizine emitivnih tržišta te mogućnosti cjelogodišnjeg igranja u priobalju i to moramo iskoristiti.

Akcijski plan razvoja golf ponude izrađen je u skladu sa Strategijom razvoja hrvatskog turizma do 2020. godine. U Strategiji je golf označen kao jedan od važnijih hrvatskih turističkih proizvoda, a u Akcijskom planu su zadane smjernice kako, ovaj sada nedostatan proizvod našeg turizma, i razviti. Zašto je golf važan za naš turizma i što je to strategija održivog razvoja golfa predstavili su Dražen Slamar, organizator konferencije i dr.sc. Ernest Vlačić, voditelj Algebrinog MBA studija.

Neke od tema konferencije bile su kako će razvoj golf destinacije Istarske i Primorsko-goranske županije doprinijeti turizmu Istre i Kvarnera, a projekt su predstavili  Aljoša Vitasović, Mauro Dujmović, profesori sa Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli – Fakulteta ekonomije i turizma.

Ove godine najavljene su promjene u regulativi  vezanoj uz razvoj golf projekata u Hrvatskoj, kakvo je aktualno stanje i što se predviđa za sljedeće korake razvoja, govorilo se  na primjeru javnog golf igrališta u Poreču. 

Na panelu su sudjelovali Loris Peršurić, gradonačelnik Poreča, Branko Domac, Voditelj golf projekta, Jadranka hoteli, Damir Mendica, član Uprave Plave lagune, Ivica Vrkić, direktor marketinga Valamar Riviere, a moderator panela bio je Dražen Slamar, direktor D.S. Golf, vodeće hrvatske tvrtke na području golfa.

Pokrovitelji konferencije bili su Ministarstvo turizma, Središnji državni ured za sport, Hrvatska gospodarska komora, Udruga gradova, Grad Poreč, Općina Funtana a partneri su Plava Laguna, Istarska turistička zajednica, TZ Poreč, Fakultet ekonomije i turizma Mijo Mirković, AB, Prochaska, Institut za turizam te Hrvatski golf savez. 

LJETO U TARU: 8. lipnja starta festival Lanterna Summer Nights

Porečani u Crnoj Gori: Velik uspjeh harmonikaša Lea Jurkovića, Vita Mendice, Vite Blažević i Riccarde Labinac