in

POREČ ostvario dvomilijunto noćenje

Foto TZ Poreč - Nenad Velenik i Loris Peršurić - Gužva u Decumanusu

Gradonačelnik Poreča Loris Peršurić i direktor Turističke zajednice Poreča Nenad Velenik održali su danas konferenciju za novinare povodom ostvarenja dvomilijuntog noćenja, koji je ostvaren danas, 3. kolovoza. Ovaj izvrstan rezultat ostvaren je na isti dan kao i rekordne 2019. godine, istaknuo je Velenik.

dva milijuna noćenaj tz poreč presica
Foto Tanja Kocijančić

Direktor TZ-a predstavio je podatke iz sustava eVisitor, prema kojima je od 1. siječnja do 3. kolovoza ostvareno dva milijuna noćenja, što je 1% manje u odnosu na  2019. godinu, te 367.000 dolazaka odnosno 2% više u odnosu na 2019. godinu. U strukturi noćenja najviše je gostiju iz Njemačke s 548.000 noćenja (+10%) i 72.000 dolazaka (+11%). Slijede Austrijanci s ostvarenih 370.000 noćenja (+4%) i 80.000 dolazaka (+8%). Gosti iz Slovenije su u navedenom razdoblju realizirali 192.000 noćenja (-11%) i 46.000 dolazaka (+14%). Na četvrtom mjestu nalazi se hrvatsko tržište koje je ostvarilo 115.000 noćenja (+21%) i 39.000 dolazaka (+36%). Gosti iz Italije nalaze se na petom mjestu s ostvarenih 101.000 noćenja (-18%) i 28.000 dolazaka (-15%). Gosti iz Češke ostvarili su rekordno povećanje – naime, po ostvarenim noćenjima zauzimaju šesto mjesto s 86.000 noćenja (+42%) i 14.000 dolazaka (+44%).  

U analiziranom razdoblju u hotelskom smještaju je ostvareno 2% manje noćenja, dok objekti u domaćinstvu bilježe povećanje od 8%. Kampovi također bilježe porast od 4% u odnosu na rekordnu 2019. godinu, dok je najveći pad zabilježen u nekomercijalnom smještaju gdje je indeks u odnosu na 2019. godinu – tek 65, naveo je Velenik.

„Tržište Njemačke i Austrije i dalje dominiraju destinacijom te bilježe pluseve u odnosu na rekordnu 2019. godinu. Unatoč činjenici da nam dnevno nedostaje 700-tinjak kreveta ostavljaju dojam odlične turističke sezone. Raduje nas porast domaćih gostiju (+21%) u odnosu na 2019. godinu što dokazuje da smo se i na domaćem tržištu nametnuli kao poželjna turistička destinacija. Također tržište Češke bilježi ponovno ove godine odlične rezultate i povećanje od 42% u odnosu na rekordnu 2019. godinu. 

Špica je turističke sezone, naša je destinacija popunjena do maksimalnih kapaciteta što se može potvrditi gužvama po plažama, ulicama, barovima te restoranima. Unatoč tome sve servisne službe besprijekorno funkcioniraju i time svi skupa potvrđujemo našu posvećenost gostu kojem želimo pružiti nezaboravne trenutke u Poreču, kazao je direktor Nenad Velenik.

-Spremno smo dočekali ovu sezonu, predsezonu smo odlično odradili s brojnim sportskim manifestacijama, a tako ćemo i nastaviti nakon ljetne sezone s Ironmanom i ostalim manifestacijama. Sezona je na svom vrhuncu, sve službe u punom su pogonu kako bi sve funkcioniralo kako treba i mislim da možemo biti zadovoljni. Moja osobna zahvala ide svima koji rade u turizmu i koji se trude kako bi naš grad i ove godine ostvario odlične turističke rezultate. Upravo su svi ti ljudi razlog zašto nam se gosti vraćaju iz godine u godinu i na to sam osobno ponosan, istaknuo je gradonačelnik Loris Peršurić.

Kako bi podržali poduzetnike, posebice one koji ulažu u starogradsku jezgru po strogim konzervatorskim pravilima, presica je održana u nedavno otvorenom luksuznom obiteljskom butik hotelu Martis Forum Heritage, smještenom na Trgu Marafor.

kaštelir park iza crkve djeca program kino

KAŠTELIR: U četvrtak druženje “Under the stars” uz craft pića i iznenađenje

Slatka Istra - Foto TZ Vižinada

VIŽINADA: Volite praviti kolače? Prijavite se na SLATKU ISTRU