in

POREČ prešao dva milijuna noćenja – Najave za posezonu odlične, gužve ne jenjavaju

Loris Peršurić i Nenad Velenik - Foto Tanja Kocijančić

Poreč je 30. kolovoza prešao dva milijuna noćenja, a do jučer je taj broj narastao na 2.035.000 noćenja, čime smo trenutno na 71 posto ostvarenja od rekordne 2019. U jednom trenutku je u kolovozu bilo izvrsnih 31.000 gostiju u gradu, što je u ovo korona-doba fantastičan rezultat. Izjavio je to na današnjoj konferenciji za medije direktor Turističke zajednice Nenad Velenik koji je zajedno s gradonačelnikom Lorisom Peršurićem izrazio velikom zadovoljstvo tijekom turističke sezone. Počela je polako i nepredvidljivo, naglasili su, a na kraju je ispala iznad svih očekivanja. Odlične su i najave za posezonu – hoteli će biti puni do kraja rujna, pa postoji nada da će se do kraja godine ostvariti 2,5 milijuna noćenja što bi bilo 80 posto od ukupnih rezultata u 2019. godini.

Presica Lorisa Peršurića i Nenada Velenika 1.9.2021. – Foto Tanja Kocijančić

Da je optimizam opravdan govori podatak da ovih dana u Poreču boravi dnevno oko 23.000 turista što je izvanredan podatak budući da je špica sezone prošla.

-S obzirom da su dva hotela i jedna depandansa zatvoreni ove godine ovo su izvrsni rezultati. Prosječan boravak turista u kolovozu bio je 29.000 dnevno, nekoliko dana stigli smo do nevjerojatnih 31.000 turista na dan, a sada smo na 23.000. U nekim trenucima Poreč je izgledao kao u najboljim turističkim godinama – lokali prepuni, krcati trgovi i ulice, za restorane je trebala rezervacija mjesta. Niti 2019. godine nije bilo toliko upita za smještaj s ulice, dakle od gostiju koji su došli bez rezervacije. Jednostavno tražio se krevet više, naglasio je Velenik.

Zanimljiv je podatak koliko je bilo Nijemaca – ove godine njihov broj je za čak 58 posto veći nego prije dvije godine – dakle dnevno ih je na području Poreča bilo 13.000 a 2019. ih je na dan bilo 7.000. Velenik je rekao da smo i dalje u narančastom na ECDC-ovoj karti i nada se da će tako i ostati.

Gradonačelnik Peršurić rekao je da je ova godina rekordna, jer svi objekti su bili puni. No, valja naglasiti da nisu svi bili ni u funkciji (zatvoreni hoteli Pical i Pinia).

-Vesele gužve koje smo vidjeli. Spomenimo da u Poreču i njegovom starom gradu gravitiraju i gosti okolnih općina Tar-Vabriga, Funtana i Vrsar koji su također zabilježili zavidne rezultate. Tako da je Poreština u jednom trenutku imala gotovo sto tisuća turista što je bilo vidljivo na cestama, ulicama, trgovima, restoranima, u trgovačkim centrima… Posebno nas raduje što je i najava za ostatak sezone odlična, zadovoljno je izjavio gradonačelnik Peršurić.

Naglasio je da će biti manifestacija i u idućem razdoblju, te će biti prilagođene epidemiološkim prilikama.

-Na početku godine nismo ostvarili velike rezultate, ali imali smo sreće jer su se u Poreču odvijala brojna sportska događanja zahvaljujući kojima nam je stiglo na tisuće gostiju. I oni su doprinijeli ostvarenju ovih izvanrednih rezultata, kazao je Peršurić i zahvalio svim ugostiteljima i ostalim turističkim djelatnicima na radu i trudu.

“Bilo je teško i naporno sve ovo izdržati, ali možemo svi biti sretni, jer gosti i dalje stižu”, naglasio je gradonačelnik.

Na početku presice Velenik je iznio statističke podatke. Do 31. kolovoza ostvarena su 2.035.000 noćenja, što je 71 posto od 2019., te 326 tisuća dolazaka, što je 69 posto u odnosu na prije dvije godine. Na prvom mjestu po brojnosti su Nijemci, pa slijede Austrijanci, Slovenci, Hrvati, Česi i Talijani. Najviše gostiju boravilo je u hotelima koji su na 67 posto ostvarenja u odnosu na 2019. Privatni smještaj ostvario je 82 posto, kamp Ulika 84 posto a nekomercijalni smještaj 54 posto u odnosu na 2019. godinu.
Statistika za kolovoz je posebno dobra – samo prošli mjesec realizirano je čak 883 tisuće noćenja, te 124 tisuće dolazaka, što je 95, odnosno 98 posto u odnosu na 2019. Popunjenost hotela je u plusu za dva posto, kamp za tri posto bolji, dok je nekomercijalni smještaj na 77 posto u odnosu na prije dvije godine.  Apsolutni pobjednik sezone je Njemačka, jer gostiju iz te zemlje u kolovozu bilo je čak 40 posto više nego 2019. Austrijanci su ostali po brojnosti na razini 2019., Slovenci su na 57 posto, Talijani su na 45 posto, Nizozemci su na 101 a Česi na čak 129 posto u odnosu na prije dvije godine.
Velenik je dao generalnu ocjenu sezone – Poreč je odradio na visokom nivou, u prvom redu zbog niske incidencije broja zaraženih, ali i zbog udruženih marketinških aktivnosti u suradnji s TZ-om Istarske županije. Na njemačkim tv postajama Istra se redovito oglašavala, što je donijelo toliko željene odlične turističke rezultate.  

Sigurna sezona: Strani policajci zadovoljni radom u ISTRI

Renato Krulčić novi predsjednik IDS-a Pazinštine