in

POREČ prvi po posjećenosti u Hrvatskoj za uskrsne blagdane

Foto Grad Poreč - TZ - Uskrs 2024.

Tijekom produženog uskrsnog vikenda ostvareno preko 380 tisuća noćenja 

Prvi podaci sustava eVisitor također pokazuju kako je u Hrvatskoj tijekom produženog uskrsnog vikenda, odnosno u razdoblju od 29. ožujka do 1. travnja ostvareno 120.436 dolazaka i 380.970 noćenja. Uz domaće goste koji su bili najbrojniji, tijekom produženog vikenda u Hrvatskoj je bilo najviše gostiju s tržišta Njemačke, Austrije, Italije, Slovenije, Slovačke i drugo.

Foto Grad Poreč - TZ - Uskrs 2024.
Foto Grad Poreč – TZ – Uskrs 2024.

Od smještaja su najtraženiji bili hotelski kapaciteti, a kada gledamo po destinacijama, najviše gostiju za produženi vikend imali su Poreč, Dubrovnik, Zagreb, Rovinj te Split, javila je Hrvatska turistička zajednica.

U razdoblju od 28. ožujka do 1. travnja Turistička zajednica grada Poreča je zabilježila na svom području gotovo 9 tisuća gostiju koji su ostvarili 30 tisuća noćenja. Najbrojniji su bili gosti iz Italije, Njemačke, Austrije, Hrvatske i Slovenije. Najviše je gostiju ovih blagdana bilo smješteno u hotelima,  privatnom te nekomercijalnom smještaju. 

-Raduju nas ostvareni turistički rezultati u predsezoni iako smo bili umjereno optimistični s obzirom da  ove godine Uskrs kalendarski pada 2 tjedna ranije od prošle godine. Vjerujemo kako su ostvareni rezultati odličan uvod u još jednu dobru i stabilnu turističku sezonu. Usprkos ne baš optimalnom vremenu sve smo sadržaje podijelili sa našim sugrađanima i dragim gostima, a naša je destinacija ponovno zablistala uskršnjim dekoracijama, kaže direktor TZ-a Poreča Nenad Velenik.

Gradonačelnik Poreča Loris Peršurić izrazio je zadovoljstvo dobrim odazivom domaćih i gostiju na pripremljene manifestacije.

– Uskrs u našem gradu tradicionalno predstavlja početak glavne turističke sezone i drago mi je što je smo i ove godine zajednički organizirali ovako bogatu i raznoliku proslavu Uskrsa. Dobre će se turističke brojke sigurno nastaviti, jer nastavljamo s organizacijom manifestacija koje slijede za Dan Grada, Prvi maj, jubilarnu Vinistru, uz brojne sportske manifestacije koje su se odvijale u ožujku, a nastavljaju se i u predsezoni, sezoni, ali i tijekom cijele godine, zaključio je gradonačelnik.

Podsjetimo, cijeli zabavni i gastro program za Uskrs u Poreču organizirali su Turistička zajednica grada Poreča, Grad Poreč i Turističko-ugostiteljska škola Antona Štifanića. Više čitajte u našem članku:

HTZ je nadalje 2. travnja objavio da je prema prvim podacima sustava eVisitor, koji sadrži turistički promet ostvaren u komercijalnim i nekomercijalnim objektima te nautičkom charteru (sustav eCrew), u Hrvatskoj u razdoblju od siječnja do kraja ožujka ostvareno više od 1,1 milijun dolazaka i preko 3 milijuna noćenja, što u odnosu na isto razdoblje lani predstavlja rast od 16 posto u dolascima i 15 posto u noćenjima. Od toga je na Jadranu ostvareno 2,2 milijuna noćenja, što je 20 posto više nego lani, na kontinentu je ostvareno preko 415 tisuća noćenja, što predstavlja rast od 7 posto, dok je tijekom prvog kvartala u gradu Zagrebu ostvareno 440 tisuća noćenja, što u odnosu na isto razdoblje lani predstavlja rast od 5 posto.

„Hrvatska je u prvom kvartalu ostvarila odlično prolazno vrijeme, bilježimo stabilan i dvoznamenkasti rast prometa što je direktan pokazatelj jačanja naše ukupne ponude u predsezoni, odnosno sve bolje prepoznatljivosti hrvatskih destinacija kao cjelogodišnjih i atraktivnih odredišta. Upravo su razdoblja pred i posezone dijelovi godine u kojima hrvatski turizam može najviše napredovati kada govorimo o održivom i kvalitetnom rastu, a u tom smjeru idu i sve naše aktivnosti definirane novim Strateškim marketinškim i operativnim planom, koji za konačni cilj ima pozicioniranje naše zemlje kao atraktivne i sigurne destinacije u niši između standarda i premiuma. Drugim riječima, usmjereni smo na skupine gostiju različitih potreba i motiva putovanja, odnosno na turiste koji traže zanimljive destinacije i ponude, bijeg i odmor od svakodnevnih rutina te autentična iskustva“, izjavio je Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice. 

Kada turistički rezultat Hrvatske segmentiramo po županijama, u prvom je kvartalu najviše noćenja ostvareno u Istri (772 tisuće noćenja), na Kvarneru (534 tisuće noćenja) te u Splitsko-dalmatinskoj županiji (333 tisuće noćenja), a gledano prema destinacijama u Zagrebu, Rovinju, Dubrovniku, Splitu, Opatiji, Poreču te Zadru.

„Pozitivni trendovi koje bilježimo u turizmu, od fizičkih pa do financijskih pokazatelja, rezultat su sustavnog rada i svih aktivnosti koje smo poduzeli u posljednjem razdoblju kako bismo hrvatski turizam usmjerili prema cjelogodišnjem i održivom razvoju. Podatak da već drugu godinu zaredom bilježimo rekordnu posjećenost u predsezoni potvrda je da nas turisti već prepoznaju kao cjelogodišnju destinaciju, ali i da naše destinacije u tom razdoblju nude sve više sadržaja i bogatiju ponudu. Vjerujem kako će se uz daljnju angažiranost cijelog sektora te uz snažnu podršku Vlade, koju je turistički sektor u svim segmentima imao od prvoga dana, nastaviti i ovi pozitivni trendovi, koji Hrvatsku čine poželjnom destinacijom tijekom cijele godine, i destinacijom koja osluškuje želje i potrebe turista, ali i lokalnog stanovništva, jer samo na taj način i dalje možemo imati uspješan turizam i u budućnosti“, istaknula je Nikolina Brnjac, ministrica turizma i sporta.
 
Gledano prema tržištima, tijekom prva tri mjeseca najviše su noćenja ostvarili gosti s domaćeg tržišta (preko 962 tisuće noćenja), a zatim slijede Slovenci (preko 285 tisuća noćenja), Nijemci (279 tisuća noćenja) te Austrijanci (preko 250 tisuća noćenja). Kada pak promatramo realizirana noćenja po vrstama smještajnih objekata, najaviše je noćenja ostvareno u hotelima (1,7 milijuna noćenja), objektima u domaćinstvu (638 tisuća noćenja) te u kampovima (151 tisuća noćenja).   

autizam bolest pixabay

U Poreču se obilježava Svjetski dan svjesnosti o autizmu – 2. travnja

Foto Umjetnička škola Poreč

POREČ – VRSAR: Mladi pijanisti sjajni na Međunarodnom natjecanju mladih glazbenika Sonus