in

Porečani i gosti uživali u nikad bogatijem programu ususret Uskrsu

Foto TZ Poreč - Manuel Paljuh

Nikad bogatiji program povodom Uskršnjih blagdana okupio je na Veliku subotu u Poreču veliki broj domaćih ljudi, ali i gostiju. Poreč je, kao i inače, i ove godine među najposjećenijim destinacijama u Hrvatskoj tijekom Uskrsa.

grad poreč uskrs velika subota 2024
Foto TZ Poreč – Manuel Paljuh

Trg slobode dočekao je Veliku subotu bogato dekoriran maslinovim grančicama, pisanicama, cvijećem i zečićima, a zrakom se širio miris slastica. Vrijedni mentori i učenici TUŠ Antona Štifanića iz Poreča organizirali su Slatko jutro gdje su brojni posjetitelji besplatno degustirali tradicionalne istarske slastice – pince, fritule, jajarice, povetice, uz neizostavne čokoladne fontane.

“To je našim učenicima posebno draga manifestacija jer omogućuje da kroz praktičan rad steknu nove vještine, pokažu svojim roditeljima, prijateljima, poznanicima i svim posjetiteljima što su naučili tijekom svog školovanja” , kaže ravnateljica škole Tatjana Gulić Pisarević.

Učenici su pod vodstvom marljivih stručnih učitelja pripremili više od 5000 fritula, 500 mini pinca, 70 velikih pinca, orehnjača i povetica. Također pincu, koja je istarska tradicionalna uskrsna slastica, ponuđena je na jedan novi moderan način – narezana u čašici na kockice s kremom od vanilije. U ponudi su bile i fritule napravljene od bezglutenskog brašna te 300 ofarbanih jaja, simbol Uskrsa.

Ravnateljica TUŠ-a Tatjana Gulić Pisarević kazala je, k tome, da su se fritule umakale u bijelu i crnu čokoladu za što su potrošili čak 24 kilograma čokolade. A kako ničeg ne bi falilo bili su podijeljeni u dvije ekipe. Ukupno 12 učenika bilo je angažirano u ovaj veliki pothvat – od toga devet ih je bilo na trgu gdje su marljivo nadopunjavali štand i dijelili prolaznicima slastice, a ostali su bili s drugim nastavnicima u školi. Tamo se peklo pripremalo, a zatim dovozilo na trg. Jer slastice su nestajale velikom brzinom, budući da je centar grada bio prepun ljudi.

-Dobro smo se organizirali kako ničeg ne bi manjkalo i vjerujem da su svi stigli kušati bar nešto. Naša je škola u stalnom rastu. Zadnje tri godine broj učenika porastao je s 240 na 310, a sve su to turističko-ugostiteljski programi. Sretno smo da su naš rad prepoznali mladi i da vlada sve veći interes za našim programima, istaknula je ravnateljica Gulić Pisarević.

Istovremeno, najmlađi su mogli isprobati oslikavanje lica (face painting), izraziti se kroz kreativnu uskrsnu radionicu. Ove godine, u osmišljavanje programa uključili su se i članovi Udruge Capybara iz Poreča koji su vodili radionicu farbanja jaja s prirodnim materijalima te zabavne igre s jajima kao što su pičenje jaja i natjecanje u tucanju jajima. Za one malo starije bili su tu i stol za društvene igre te igra koja iz godine u godinu postaje sve popularnija, a idealna je zabava za cijelu obitelj – cornhole. Na trg je, na opće oduševljenje najmlađih, doskakutao i veseli zeko koji je djeci, i onima koji se tako osjećaju, dijelio čokoladna jaja i slatkiše. 

Preko 350 pisanica koje su pripremili vrijedni roditelji Rukometnog kluba Poreč podijelili su igrači, a mnogi građani kući su otišli s ulaznicama za utakmicu i svi se jako dobro zabavili, dok je Udruga SOS Šape skupljala vrijedne donacije za pomoć životinjama.

Tijekom cijelog produženog vikenda na Trgu je organiziran i Sajam tradicionalnih istarskih proizvoda, na kojem svoje proizvode izlaže 15-ak štandova koji nude tipične istarske proizvode. Za glazbeni ugođaj pobrinuo se DJ Mister G, a najmlađe je u igrama animirao nezaobilazni Valentin Gašparini.

“Zahvaljujemo školi koja se ponovno jako potrudila da nam svojim slasticama uljepša ove blagdane. Hvala svima danas na velikom odazivu i odličnom provodu – trg je bio krcat, odlična atmosfera, podjela slastica, igre za djecu, tucanje jaja, zeko i puno zabave…Zato hvala svima uključenima koji su nam obogatili program i uljepšali, posebno najmlađima, današnji dan.”, rekao je gradonačelnik Poreča Loris Peršurić.

Na sam Uskrs na Trgu Slobode poslužit će se, sada već tradicionalni, besplatni domjenak za građane i porečke goste – fritaja sa šparugama i špaletom uz čašu vina te obojene pisanice, s početkom u 10 sati, uz glazbenu pratnju Big Banda iz Pule.  

‘Na području naše turističke zajednice za vrijeme blagdana otvoreno je 20-ak hotela, te očekujemo realizaciju oko 50 tisuća noćenja. Što se tiče strukture gostiju po nacionalnosti najbrojniji će biti Nijemci, Talijani, Slovenci te Hrvati.”, kaže direktor TZ Poreč Nenad Velenik.

Uskrs u Poreču organiziraju Turistička zajednica Grada Poreča, Grad Poreč i TUŠ Antona Štifanića Poreč.

Foto Klub umirovljenika Galija Poreč

POREČ: Klub Galija ima novo čelništvo i prvu predsjednicu

pixabay sol morska

Sol povučena iz prodaje zbog plastike. Najprije Podravkina, a onda još jednog poznatog proizvođača