in

POREČ – Velenik: „Bez obzira na povratak Grčke i Turske, ostvarili smo izvrstan turistički rezultat“

Direktor TZ-a Nenad Velenik/Foto Vladimir BUGARIN

U terminu od 1. siječnja do trećeg tjedna u studenom na području turističke zajednice Poreča ostvareno je 3,4 milijuna noćenja i 575.000 dolazaka što je rast od 2, odnosno 3 posto u odnosu na 2018. godinu, doznajemo od direktora TZ-a Nenada Velenika.

Promatrano po mjesecima, dodaje on, i ove turističke 2019. godine najviše je noćenja ostvareno tijekom glavne sezone (lipanj, srpanj, kolovoz i rujan).

-Turistički promet u siječnju bilježi pad od 42%. Porast noćenja bilježi veljača, s povećanjem od 11%. Zbog različitog termina Uskrsnih blagdana, koji su u 2018. bili krajem ožujka, a ove godine u travnju, u ožujku je ostvareno smanjenje od 33% u noćenjima, dok travanj bilježi povećanje od 28%. Svibanj bilježi smanjenje od 11% u noćenjima, dok je u lipnju ostvareno povećanje od 13%. Kolovoz bilježi povećanje od 2%, dok srpanj i rujan bilježe identičan broj ostvarenih noćenja kao lani, navodi Velenik.

Porast su zabilježile sve vrste smještaja, dakle hoteli za 1%, privatni smještaj isto toliko, a kampovi za 2%.

-Do kraja godine očekujemo da će se zadržati ista statistika kao do sada (+2% noćenja i +3% dolasci). U potpunosti smo zadovoljni sa statistikom za ovu godinu zbog toga što su se otvorila tržišta poput Grčke, Turske i Sjeverne Afrike koja su nam direktna konkurencija.

Unatoč tome, postigli smo i financijski i po obujmu rekordnu turističku godinu, naveo je Nenad Velenik.

Porečani u subotu dočekuju prvaka lige – Veliku Goricu

VIŽINADA priprema novu odluku o ljetnoj zabrani izvođenja građevinskih radova – mještani pošaljite svoje prijedloge!