in

Poslodavci u turizmu pozdravljaju zapošljavanje umirovljenika

Foto: Tanja Kocijančić

Na veliki broj radnih mjesta u turizmu mogu se zaposliti  ljudima „zrele“ životne dobi koji žele i mogu raditi i nakon odlaska u mirovinu, što će značajno utjecati na kvalitetniju pripremu sezone, zaključak je Hrvatske udruge turizma (HUT) na mjeru kojom se omogućuje rad umirovljenicima do četiri sata dnevno uz zadržavanje isplate pune mirovine, objavio je portal Hrturizam.hr.

Naime, zapošljavanje svih umirovljenika na četiri sata dnevno uz zadržavanje mirovine omogućeno je nedavnim izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju. Umirovljenici koji tako skupe najmanje dvije godine novog staža mogu tražiti i novi izračun mirovine.

U udruzi vjeruju da će ta mjera, s obzirom na široku i raznoliku strukturu radnih mjesta u turističkom sektoru te stanje na hrvatskom tržištu rada, značajno utjecati na kvalitetniju pripremu sljedeće turističke sezone.

Zaposlenici koji žive u područjima blizu mjesta rada uvijek su bili prioritet prilikom zapošljavanja, a uvoz radne snage je rješenje samo u situaciji kada domaće tržište rada ne može udovoljiti svim potrebama gospodarstva. Na veliki broj radnih mjesta u turizmu mogu se zaposliti ljudi „zrele“ životne dobi koji žele i mogu raditi i nakon odlaska u mirovinu, smatraju u HUT-u.

Vjerujemo da je ovo početak daljnje liberalizacije mogućnosti rada umirovljenicima koji su ispunili uvjete za punu mirovinu te na taj način podmirili sve zakonom propisane obveze tijekom svog radnog vijeka. Umirovljenici koji žele i mogu raditi od velike su vrijednosti za poslodavce, jer im njihovo radno i životno iskustvo omogućuje brzu prilagodbu, a mlađim zaposlenicima mogu biti izvor stjecanja znanja i bržeg uhodavanja u posao“, ističe Veljko Ostojić, direktor HUT-a.

Poreč: Obnavlja se krov stare tržnice u povijesnoj jezgri

Poreč: Obnavlja se krov stare tržnice u povijesnoj jezgri

„Elliot spašava Božić“ i „Nespojivi“ u porečkom kinu od 24. do 26. siječnja

„Elliot spašava Božić“ i „Nespojivi“ u porečkom kinu od 24. do 26. siječnja