in

Produženi vikend donio 900.000 noćenja. Čak tri istarska grada u TOP pet najposjećenijih

Turisti u Poreču - Decumanus - prvomajski vikend - Foto Tanja Kocijančić

Tijekom produženog vikenda povodom Praznika rada, odnosno u razdoblju od 28. travnja do 1. svibnja u Hrvatskoj je prema podacima sustava eVisitor ostvareno više od 256 tisuća dolazaka i preko 890 tisuća noćenja, što u usporedbi s istim razdobljem prošle godine predstavlja rast u dolascima od 49 posto te u noćenjima od 42 posto. Pritom je najviše noćenja ostvareno u Istri, na Kvarneru te u Splitsko-dalmatinskoj županiji, a gledano prema destinacijama u Dubrovniku, Poreču, Rovinju, Umagu, Zagrebu i Splitu.

foto tz rovinj
Foto: TZ Rovinj

„Rezultati ovog produženog vikenda potvrđuju kako je naša zemlja sve zanimljivija cjelogodišnja destinacija, a s obzirom na ulazak Hrvatske u Schengen i prometno dostupnija destinacija za kraća i česta vikend putovanja. Naime, ovih su dana naši najbrojniji gosti bili Slovenci, Poljaci, Austrijanci, Nijemci i Talijani, a zanimljivo je kako su vrlo zastupljeni bili i Nizozemci te Britanci“, izjavio je Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice, nadodavši kako su rezultati iz dosadašnjeg dijela godine najbolja najava glavne ljetne sezone.  

Foto Tanja Kocijančić
Foto Tanja Kocijančić

Kada je pak riječ o rezultatima ostvarenim tijekom prva četiri mjeseca ove godine, podaci sustava eVisitor pokazuju kako je u navedenom razdoblju u našoj zemlji ostvareno preko 2 milijuna dolazaka i 5,9 milijuna noćenja. Navedeno u odnosu na isto razdoblje prošle godine predstavlja rast od 28 posto u dolascima i 17 posto u noćenjima, odnosno rast od 4 posto u noćenjima u odnosu na isto razdoblje rekordne 2019. godine. Pritom su najbrojniji bili gosti s tržišta Hrvatske, Slovenije, Njemačke, Austrije, BiH, Italije, UK-a i SAD-a, dok je gledano prema destinacijama najviše noćenja ostvareno u Zagrebu, Dubrovniku, Rovinju, Splitu, Poreču i Opatiji.

„Zadovoljni smo da su se pozitivni trendovi otpočetka godine nastavili i tijekom ovog produženog vikenda što je ponovna potvrda kako je Hrvatska poželjna destinacija i izvan ljetnih mjeseci. Veseli nas posebno što turisti sve više i više prepoznaju atraktivnosti i ponudu naših kontinentalnih županija, koje gotovo sve ostvaruju bolje rezultate nego 2019. godine. Oboje ide u prilog ispunjenju naših strateških ciljeva – razvoju cjelogodišnjeg i regionalno uravnoteženijeg turizma. S obzirom na izvrsne dosadašnje rezultate optimistično dočekujemo i glavni dio turističke godine, koji je pred nama“, poručila je Nikolina Brnjac, ministrica turizma i sporta.

Foto Tanja Kocijančić
Foto Tanja Kocijančić – Trg slobode 29-4-2023

Pozitivna kretanja zabilježena su i tijekom samog mjeseca travnja u kojem je u Hrvatskoj ukupno ostvareno više od 1,1 milijun dolazaka i 3,3 milijuna noćenja, što u odnosu na travanj prošle godine predstavlja rast od 26 posto u dolascima i 16 posto u noćenjima. Najbrojniji gosti u travnju bili su s tržišta Hrvatske, Slovenije, Njemačke, Austrije, BiH, Italije, UK-a i SAD-a, dok je gledano prema destinacijama najviše noćenja ostvareno u Zagrebu, Dubrovniku, Rovinju, Splitu, Poreču i Opatiji, objavila je Hrvatska turistička zajednica.

Porečke ritmičarke na Gazela kupu u Puli gimnastičarke

Pregršt medalja za porečke gimnastičarke na međunarodnom Gazela kupu

NE OBJAVLJUJ OVU FOTKU

HAK: Kolone na Istarskom ipsilonu prema granici, mokri kolnici, olujni vjetar…