in

PRVI VIKEND U LIPNJU: Istra najpoželjnija destinacija, najviše turista stiglo iz Njemačke

Foto TZIŽ

PREMA podacima sustava eVisitor, koji sadrži turistički promet ostvaren u komercijalnim i nekomercijalnim objektima te nautičkom charteru (sustav eCrew), u Hrvatskoj je tijekom prvog vikenda u lipnju, odnosno u razdoblju od srijede 2. lipnja do nedjelje 6. lipnja ostvareno 185.000 dolazaka i 787.000 noćenja. Strani turisti ostvarili su 627.000 noćenja, dok su domaći turisti ostvarili 160.000 noćenja.

Najviše noćenja u Istri

Tijekom vikenda najviše je turističkih noćenja ostvareno u Istri (303 tisuće), na Kvarneru (146 tisuća) te u Splitsko-dalmatinskoj i Zadarskoj županiji (100 tisuća).

Gledajući prema destinacijama najviše je noćenja ostvareno tijekom proteklog vikenda u Rovinju (58 tisuća), Poreču (35 tisuća) i Medulinu (28 tisuća).

Najviše Nijemaca

Gledano prema tržištima, tijekom vikenda najveći broj noćenja ostvarili su strani gosti iz Njemačke (240 tisuća), zatim turisti iz Austrije (121 tisuća), turisti iz Slovenije (60 tisuća) te turisti iz Poljske koji su ostvarili ukupno 57 tisuća noćenja tijekom navedenog razdoblja. Prema vrsti smještaja najviše noćenja ostvareno je u kampovima, objektima u domaćinstvu te hotelima.

Brnjac: Hrvatska je prepoznata kao sigurna i poželjna turistička destinacija

“Hrvatska je prepoznata kao sigurna i poželjna turistička destinacija, čemu svjedoče odlični turistički rezultati ostvareni tijekom prvog vikenda lipnja, ali i ukupni rezultati ostvareni od početka ove godine.

U ovom trenutku u Hrvatskoj boravi više od 110 tisuća turista, kojima uz sigurnost i mirno okruženje, nudimo raznovrsnu i bogatu turističku ponudu, visokokvalitetni smještaj te uživanje u kulturnim i prirodnim znamenitostima kao i u autentičnoj enogastronomskoj ponudi”, poručila je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac te dodala kako je izuzetno važno nastaviti se pridržavati epidemioloških mjera u cilju održavanja dobre epidemiološke situacije koja je ključna za daljnji interes gostiju.

Od početka godina do danas u Hrvatskoj je ostvareno 1.3 milijuna dolazaka te 4.8 milijuna noćenja turista odnosno rast od 57 posto u dolascima i rast od 54 posto u noćenjima u odnosu na isto razdoblje 2020. godine. Početak lipnja u Hrvatskoj zasad broji oko tri puta više turista nego li istom razdoblju protekle godine, odnosno ostvarene su 203 tisuće dolazaka i 907 tisuća noćenja. 

Izvor Index.hr

POREČ među vodećima po ulaganju u zdravstvo – osiguran nadstandard hitne pomoći, financira post COVID rehabilitaciju…

Ispitivanje mora u Istri: Samo jedna plaža nema izvrsnu kakvoću – i to u Poreču!