in

REKATEGORIZACIJA PRIVATNOG SMJEŠTAJA: Od idućeg tjedna kreću vrlo povoljni krediti za podizanje kvalitete usluge

Privatni iznajmljivači u turizmu od sljedećeg tjedna mogu se prijaviti za povoljne kredite za podizanje kvalitete usluge, temeljem jučer potpisanog sporazuma između Ministarstva turizma i Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR).

Sporazum o  poslovnoj suradnji na provedbi financiranja privatnih iznajmljivača odobravat će se putem poslovnih banaka, a u program su za sada ušle Hrvatska poštanska banka i Podravska banka. Iznos kredita će biti između 20 tisuća i 375 tisuća kuna, s kamatom od 2,7 posto u kunama i 2 posto uz valutnu klauzulu, do 10 godina te poček od godinu dana, objavio je Poslovni.hr. 

Kako je na potpisivanju sporazuma izjavio ministar turizma Gari Cappelli, cilj ovog programa je ujednačavanja standarda smještajnih objekata u kojima se pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu, podizanja ukupne razine kvalitete i dodatne ponude privatnog smještaja te u konačnici poboljšanja popunjenosti kapaciteta i jačanja cjelogodišnjeg turizma.

Za kredite se mogu javiti svi mali iznajmljivači, no on je uveden prvenstveno kako bi se podigla kvaliteta apartmana i soba kategoriziranih prije 2007.godine, a takvih je oko 20 tisuća. Kredite će moći dobiti svi koji se prijave za rekategorizaciju kako bi povećanjem kvalitete došli do više zvjezdica, a oni koji se ne prijave, ostat će bez zvjezdica, iako neće morati zatvarati smještaj. Za sad se ne zna konačan iznos plasmana u ovoj kreditnoj liniji, a očekuje se da će biti na snazi u iduće 4 godine, koliko iznosi rok prijave za kategorizaciju.

Također, kako je istaknula direktorica HBOR-a Tamara Perko, uskoro se očekuje da se programu pridruže i još neke poslovne banke s kojima se pregovara, objavio je portal Poslovni.hr. 

Istramet: Stiglo je proljeće uz temperature do 22 °C, Istra najtoplija u Hrvatskoj

REZIME 34. PROMOHOTELA – Više od 6.000 posjetitelja razgledalo nove trendove; porečki učenici kuhali uz bok vrhunskim kuharima