in

Ribarska fešta u Vrsaru dobitnica nagrade Simply the best za inovativnost i kreativnost

Klara Trošt Lesić i Lenka Šajina

Kreativni razvoj, atraktivnost i iskorak u kvaliteti bili su ključni za prepoznatljivost manifestacije “Ribarska fešta” za koju je Turističkoj zajednici općine Vrsar dodijeljena tradicionalna nacionalna godišnje nagrada Simply the Best! Ovu nagradu za kreativnost, inovativnost, razvoj i unapređenje turističke ponude destinacije dodjeljuju UHPA – Udruga hrvatskih putničkih agencija, poslovno turistička burza PUT i turistički magazin Way to Croatia, a Turistička zajednica općine Vrsar nagradu je zaslužila zbog kreativnosti i kvalitete u razvoju manifestacije koja se temelji na povijesnoj i kulturnoj baštini, tradiciji i načinu života lokalne zajednice, a svojim sadržajima oblikovanim na osebujan, zanimljiv i atraktivan način oplemenjuje ukupnu turističku ponudu Vrsara i Istre.

„Ponosni smo jer je Ribarska fešta osvojila nagradu Simply the Best zahvaljujući svima koji manifestaciju čine atraktivnom i prepoznatljivom – od ugostitelja, ribara i svih suradnika koji su s vjerom prihvatili i podržali novi koncept događanja, kao i gostima koji vjerno prate. Hvala načelniku Ivanu Gerometti, kao i svim djelatnicima Općine Vrsar i komunalnog poduzeća Montraker, te svim prethodnim vodstvima Turističke zajednice, čiji je trud omogućio da se ova tradicija razvija i traje više od trideset godina. Ova prestižna nacionalna nagrada, dodijeljena za inovativnost i unapređenje manifestacije, jasno pokazuje da su promjene i kreativnost u razvoju prepoznati od strane stručne javnosti“, kaže Klara Trošt Lesić, direktorica Turističke zajednice općine Vrsar.

tz vrsar klara nagrada
Klara Trošt Lesić

Podsjetimo, 2022. godine uveden je potpuno novi koncept događanja, koji podrazumijeva tematizaciju štandova po namirnicama, diverzifikaciju gourmet ponude na šest punktova: plava riba, bijela riba, lignje i ostali glavonošci, prženi morski plodovi i školjke. Tako se na štandovima mogu kušati polpete od plave ribe, punjene srdele, pljukanci s kaneštrelama, kapešante, pedoći, riblja salata, burger od tune, pečeni krakovi od hobotnica, ražnjići od lignji, i mnoge druge delicije. Neizostavno ribarsko jelo svake Ribarske fešte u Vrsaru je brodet.

Foto TZ Vrsar - Ribarska fešta 2022.
Foto TZ Vrsar – Ribarska fešta 2022.

Cilj tematizacije bio je ponuditeljima pružiti mogućnost da postanu prepoznatljivi po jedinstvenoj ponudi i usavrše jela, a s druge strane posjetiteljima omogućiti raznovrsnost ponude i upoznavanje kulture mjesta kušanjem hrane. Klara Trošt Lesić kaže da novi koncept nije vezan za trendove i modernizaciju, već je primjer promišljenog i odgovornog pristupa organizaciji manifestacije. Sve navedeno u skladu je s potrebama suvremenih turista, pri čemu je najbitnije da ponuda i program predstavljaju lokalni identitet i tradicionalne vrijednosti ribarskog i turističkog mjesta kao što je Vrsar. Posebnost Ribarske fešte je suradnja organizatora i ponuditelja, odnosno Turističke zajednice općine Vrsar, Općine Vrsar, lokalnih ribara i ugostitelja koji su se tijekom godina specijalizirali za rad na ovom tradicionalnoj događanju.

Ove godine održat će se osam fešta, a prva Ribarska fešta na rasporedu je u petak 3. svibnja 2024. godine uz glazbeni nastup Dražena Zečića.

Foto TZ Vrsar - Ribarska fešta
Foto TZ Vrsar – Ribarska fešta

Nagrade su podijeljene u osam kategorija. Pobjednik kategorije Manifestacije – grupa Hrana i piće je  Ribarska fešta Vrsar. U grupi Hrana i piće svoje mjesto među TOP 5 zavrijedile su još i sljedeće manifestacije: 1. Dan pečenjakov, 2. Dani vrganja i crnog tartufa, 3. Festival pjenušca i jagoda, Jastrebarsko, 4. Virovska prkačijada.

Foto OŠ Finida Poreč

Najbolji istarski učenici na državnom natjecanju iz informatike – Alen Mates iz Poreča, Nikola Perčić i Tino Rabar iz Pule

poreč luka

Lučka uprava Poreč objavila natječaj za dodjelu dozvola na lučkom području