in

Šampion ruralnog turizma: Motovunskom hotelu Roxanich Zlatni suncokret

Šampion sedmog Suncokreta ruralnog turizma Hrvatske za 2019. je Wine & Heritage Hotel Roxanich iz Motovuna. U pitoreskni istarski gradić odlazi Zlatni suncokret koji se dodjeljuje drugu godinu tijekom velike ocjenjivačke akcije Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj „Klub članova Selo“, kojom se promoviraju tradicijski sadržaji, povezuju projekti i proizvođači, događaji i zanimljivosti, čuva izvornost i stvaraju novi proizvodi.

Svečanom proglašenju dobitnika, koje je održano jučer u hotelu Academia u Zagrebu nazočili su Tomislav Pahović, načelnik Općine Motovun i David Matković, voditelj Ureda Turističke zajednice Općine Motovun, koji ističe kako je ovo veliko priznanje za hotel Roxanich, ali i za Motovun kao turističku destinaciju, koja se između ostalog trudi poticati i promovirati segment vinskog turizma i koja je krajem 2019. godine proglašena viceprvakom u izboru za najbolju europsku destinaciju kulturnog turizma u kategoriji vinskog turizma prema izboru Europske mreže kulturnog turizma, Europske kulturne rute Vijeća Europe „Iter Vitis“ i partnera.

Uz šampionsku titulu na svečanosti u zagrebačkom hotelu Academia dodijeljene su i zlatne, srebrne i brončane plakete te posebna priznanja u sedam kategorija: ponajboljim turističkim seljačkim gospodarstvima, poduzetnicima u ruralnom turizmu, ruralno-turističkim projektima i manifestacijama, za tradicijsku ruralnu gastronomiju, vinski turizam te zaštićene i marketinške oznake.

Inače, na natječaj Suncokret ruralnog turizma do ljeta je pristiglo 150 prijava iz gotovo svih dijelova Hrvatske, a o najboljima svake godine odlučuje komisija sastavljena od renomiranih turističkih stručnjaka. –  Obilazak terena traje nekoliko mjeseci. Posjećujemo i po jasno razrađenim kriterijima ocijenjujemo sve nominirane. Suncokret ruralnog turizma Hrvatske postao je najpoznatiji projekt naše Udruge, koji se održava već sedam godina održava – kaže Dijana Katica, predsjednica Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj „Klub članova Selo“, koja se već dvadesetak godina bavi promocijom i poticanjem gospodarstva ruralnog prostora.

– Ruralni turizam zaslužuje našu posebnu pažnju i još bolju promociju što ćemo, između ostalog, postići zagovaranjem naših prioriteta za vrijeme trajanja predsjedanja Hrvatske Vijećem EU-a. Inzistirat ćemo na vođenju politika održivog razvoja i poticanju raznolikosti turističke ponude, kako bismo potaknuli razvoj turistički manje razvijenih područja za što vjerujem da će omogućiti razvoj turističkih proizvoda koji će dodatno doprinijeti razvoju ruralnog turizma. Čestitam nominiranima i zahvaljujem na predanom radu u ovom dijelu hrvatske turističke ponude koja zaista ima mogućnost turistički živjeti svih dvanaest mjeseci u godini te koja potvrđuje sjajnu sinergiju i s ostalim vrstama turizma te tako horizontalno uključuje više različitih dionika – poručio je ministar turizma Gari Cappelli, koji je otkrio da su, prema posljednjem istraživanju Instituta za turizam, izdašniji turisti tijekom boravka na kontinentu nego na obali. Istraživanje Tomas je, naime, pokazalo da prosječna dnevna turistička potrošnja u unutrašnjosti zemlje iznosi čak 119 eura, a na Jadranu 94 eura, piše u priopćenju Turističke zajednice Motovun.

Volonteri u akciji: Sanjica Sara Radetić i Aldo Raphael Šimonović vode radionicu o rekonekciji

Povod uspjeh Istra Inspirita: Objavljen priručnik participativnog turizma koji spaja zajednicu i kulturu storytellingom