in

Šampion 13. Internacionalnog sajma pršuta u Tinjanu MORENO MEKIŠ iz VIŽINADE

Foto Tanja Kocijančić

Rezanjem jedne fete, i pod motom “Dođi i pronađi svoju omiljenu fetu pršuta”, danas je službeno otvoren trinaesti po redu Internacionalni sajam pršuta u Tinjanu, koji će trajati do nedjelje 20. listopada. Podijeljeno je ove godine čak 38 zlatnih medalja, ali samo je jedan šampion sajma – ovoga puta to je Moreno Mekiš, odnosno njegova Pršutarna selo Mekiši iz Vižinade.

Foto Tanja Kocijančić

Na sajmu se predstavlja 50-ak pršutara iz  Hrvatske, Austrije, Španjolske, Italije, Mađarske,  Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, dok je zemlja partner Crna Gora, s kojom Općina Tinjan blisko surađuje. Svi ovi izlagači, vrsni majstori svog zanata, na stol su stavili najbolje iz svoje ponude, pokazavši tako razlike u finesama spravljanja pršuta, kralja delicija.

Svi dobitnici zlatnih medalja/Foto ISAP

Stručna komisija, koju čine senzorni analitičari pršuta, članovi  Udruge senzornih analitičara pršuta – GUSTUS, birala je najbolje i u pojedinačnim kategorijama, a ocijenjena su ukupno 43 pršuta. Pa je tako u kategoriji “Istarski pršut” pobjedu i šampionsku medalju također odnijela Pršutarna selo Mekiši. U kategoriji “Dalmatinski pršut” šampion je onaj proizvođača Smjeli iz Dugopolja, dok je u kategoriji “Drniški pršut” titulu šampiona osvojio proizvođač Drniške delicije Maran. Također su se ocjenjivale kategorije “Krčki pršut”, “Nedimljeni pršut bez kože”, “Nedimljeni pršut s kožom” i “Dimljeni pršut”.

Rezanje prve fete/Foto ISAP

Gost na otvorenju ISAP-a bio je i ministar turizma Gari Capelli koji je istaknuo da Ministarstvo turizma podupire tinjanske projekte, pa su u tu svrhu dali 900.000 kuna za uređenje Kuće pršuta.

-Nema turizma bez gastronomije, kao ni gastronomije bez pršuta. Kalmaj se i poji fetu pršuta, vidio sam majice na kojima to piše. Pa krenimo na sajam, pozvao je Capelli.

Na otvorenju su bili prisutni i pomoćnik ministrice poljoprivrede Krunoslav Karalić te županijski pročelnik za poljoprivredu Ezio Pinzan. Svim uzvanicima, gostima i posjetiteljima obratio se i Goran Hrvatin, načelnik Općine Tinjan.

– Za nas je 13 sretan broj koji svjedoči činjenici da smo proteklih godina, uz mnogo truda i zalaganja, ali i sudjelovanje svih vas, Internacionalni sajam pršuta podigli na razinu međunarodno poznate manifestacije, a ujedno smo ogledni primjer turističke ponude u srcu Istre, van ljetne sezone.  Slobodno možemo reći da Tinjan 365 dana u godini živi i diše za to da s ponosom nosi naziv općine pršuta te da uvijek na nove načine opravdava taj epitet, rekao je Hrvatin.

Foto Tanja Kocijančić

ISAP je događanje koje svake godine posjeti više od 25.000 ljudi te predstavlja savršen spoj  edukacije, degustacije, sporta, kulture i zabave. Osim izložbe vrsnih pršuta, koji će se moći kušati na svakom koraku, tu su i brojne edukacije, stručna predavanja, vođene degustacije i kulinarske prezentacije. Uz to, predstavlja se i više od 60 drugih izlagača koji će prezentirati i ponuditi razne domaće, autohtone proizvode.

Za one koji se odluče za otkrivanje istarske tradicije kroz zalogaj i gutljaj, najdraži trenutak bit će početak vođene degustacije “Pršut i vino by Gustus”, u subotu u 18 sati u Kući istarskog pršuta u Tinjanu. Blanka Sinčić Pulić, predsjednica Komisije za ocjenjivanje pršuta i Udruge GUSTUS te Alfredo Cossetto, poznati istarski vinar iz Kaštelira (Vina Cossetto), kroz jednosatno putovanje će vas naučiti sve o tajnama istarskog pršuta, što je ono što ga čini posebnim i s kojim istarskim vinom ga je najbolje sljubiti. Cooking show za posjetitelje predviđen je u subotu i nedjelju od 14 sati, a u njemu će vrsni kulinarski majstori pokazati kako se spravljaju jela od pršuta.

Nedjelja će biti aktivna i zabavna, jer u 15 sati starta obiteljska timska utrka “Drugi lov na istarski pršut”. Timovi će loviti blago, a najbolji će uloviti ono najvrjednije – istarski pršut. Svim posjetiteljima je tijekom trajanja sajma dostupna Zavičajna zbirka Enriko Depiera te izložba Fotografsko blago Tinjana. A kada smo kod fotografije, pozivamo sve goste i posjetitelje da nam se pridruže na Facebook stranici Internacionalni sajam pršuta i sudjeluju u online ISAP 2019 foto natječaju “Podijeli fotku i osvoji pršut”. Fotke sa sajma s pršutom, ili snimljene na photo pointu ISAP-a, potrebno je podijeliti na Facebook stranici Internacionalnog sajma pršuta, a najbolja fotka s najviše lajkova osvojit će, naravno, pršut!

Ništa ni ove godine neće proći bez dobre zabave i glazbe. Posjetitelji će prve večeri zapjevati i zaplesati uz Night express band i poznatog pjevača Željka Joksimovića, u subotu će ih zabavljati svima poznata Jelena Rozga te mladi i talentirani Luka Basi, a posljednjeg dana sajma, u nedjelju, završetak ISAP-a po domaći će zagrijati Gustafi.

A kada govorimo o istarskom pršutu, njegova specifičnost je da se suši bez dima, kože i potkožnog masnog tkiva. Vrijeme sušenja je najmanje godinu dana, i struktura pravog istarskog pršuta mora biti takva da se topi u ustima. U pripremi se koriste sol, papar, češnjak te aromatično mediteransko bilje. Retro okus na nepcima mora dati notu lješnjaka ili badema, a nju se osjeti tako da se kod gutanja zalogaja pršuta začepi nos. Na taj način svatko može provjeriti je li riječ o pravom, izvornom istarskom pršutu.

Na Ipsilonu se zapalio šleper

VRSAR: Martin Močibob pobjednik fotonatječaja MONTRAKER, druga Lara Deak, a treći Jože Pristavec