in

SASTANAK O IZAZOVIMA RAZVOJA TURIZMA U POREČU: Kako smanjiti sezonalnost?

Poeznom reformom Poreč punu gubi/Foto TZ

Tematska rasprava na temu „Izazovi razvoja turizma u Poreču“ održana je jučer u gradskoj upravi, a odazvalo se pedesetak sudionika, predstavnika raznih institucija, radnih tijela i tvrtki koje su na različite načine povezane s razvojem turizma u Poreču, piše u priopćenju gradske uprave. Uz problem sezonalnosti bilo je govora i o drugim izazovima, poput all inclusive turizma, golf terena, kulturnog turizma, bed & breakfast ponude, uređenja plaža i ekološki održivog turizma.

Cilj ovog radnog sastanka koji je sazvao gradonačelnik Loris Peršurić bio je zajedničkim promišljanjima što preciznije odrediti nastavak aktivnosti u smjeru smanjenja sezonalnosti i drugih izazova razvoja turizma. Gradonačelnik je rekao kako se tema turizma uvijek provlači u raspravama na gradskom vijeću i u drugim institucijama.

-Naš turizam nije stvoren preko noći, prvi hotel smo imali 1910. godine, a prije 170 godina izdan je prvi turistički vodič. Poreč zajedno s okolnim općinama čini 10 posto hrvatskog turizma i upravo zato je dobro da imamo sastanak na tu temu. Hotelski smještaj čini oko 67 posto turizma, oko 30 posto čini privatni smještaj i drago mi je da se kvalitetno širi na području cijeloga grada. U sezoni možemo primiti veliki broj gostiju i mislim da možemo primiti i više, jer smo pravovremeno napravili temelje – od prostornih planova, zaobilaznice, parkirališta, pročistača otpadnih voda do uređenja novih plaža, rekao je Peršurić.

U nastavku su izlaganja održali direktor Turističke zajednice Nenad Velenik na temu „Turizam u Poreču 2015.-2018.“ u kojem je govorio o statističkim podacima i povećanju broja dolazaka i noćenja. Potom je izlaganje na temu „Sezonalnost – izazov razvoja turizma u Poreču“ održala Morena Mičetić Fabić, pročelnica gradskog Upravnog odjela za opću upravu i gospodarstvo, koja je govorila o Studiji produženja turističke sezone, mogućnostima smanjenja sezonalnosti turizma, programima u funkciji povećanja međunarodne konkurentnosti integralnog destinacijskog proizvoda, programima u funkciji uspostave pozitivne socijalno-poduzetničke klime i onih za unaprjeđenje tržišne komunikacije. Zaključeno je kako će se slični sastanci na temu razvoja turizma održavati i dalje, kako bi se povećale ne samo brojke, nego i zainteresiranost svih gostiju za ovu destinaciju, a konkretni rezultati i zaključci će se prezentirati i široj javnosti. Želja je zaključke proslijediti i nadležnim tijelima poput ministarstava i glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice, priopćeno je iz Grada Poreča.

MAŠKARE PO SELIMA POREŠTINE SUTRA I U NEDJELJU, 2. I 3. OŽUJKA

Sutra u porečkom Učilištu počinje tečaj za računovođu – upisi i dalje otvoreni