in

MAŠKARE PO SELIMA POREŠTINE SUTRA I U NEDJELJU, 2. I 3. OŽUJKA

Na Poreštini će se ovog vikenda održati tradicionalna povorka maškara po selima, a organizirali su se Novovašani, Funtanjani, Kaštelirci, Tarčani, Vabrižani, Červarani i Višnjanci.

Prema objavljenim programima na društvenim mrežama u Funtani je karneval planiran za sutra, u subotu, s početkom u 13 sati kada će se maškare okupiti ispred Turističke zajednice. Povorka će se zatim kretati mjesnim ulicama uz pratnju harmonike i sakupljanje jaja. U17.30 sati bit će prigodna zakuska (kajgana, fritule, krafne) u staroj školi, ples uz DJ-a i nagrada za najbolju masku, a u18.30 sati čitanje presude i paljenje pusta Cestara. U slučaju lošeg vremena povorka se otkazuje, dok će se program u staroj školi održati kao što je i predviđeno. U tom slučaju maškare dolaze u staru školu u 17.30 sati, objavili su organizatori – udruga za djecu i mlade „Na izvorima prijateljstva“ i Ženska udruga Loza.

U Novoj Vasi koja će se ove godine maskirati u cirkusante, žonglere, gutače vatre, akrobate i sve ostale iz tog zabavnog svijeta, povorka će startati u nedjelju u 8 sati. Potom će u utorak, 5. ožujka,  karneval početi u 16.45 sati, kada je predviđeno okupljanje ispred osnovne škole, a 15 minuta nakon toga maškarana povorka kreće prema polivalentnom igralištu. U povorci će biti bajkeri MK Highlanders, članovi maškara Nova Vas u pratnji pusta Rade Muljanika, školarci i djeca iz vrtića „101 dalmatinac“, objavio je tamošnji Mjesni odbor.

Na igralištu nastupaju Porečki delfini, učenici i djeca iz vrtića, a nakon toga glavni trenutak – suđenje i izricanje presude, tj. šentence pustu „Radi Muljaniku“. Slijedi zabava uz glazbu Malvazija benda, gastronomsku ponudu i after party u klubu Highlanders.

Tarčani i Vabrižani okupit će se u nedjelju u Vabrigi ispred Kiwija. Potom će najprije napraviti đir po Vabrigi, pa slijede Stari Červar, Červar-Porat, Rošini, Perci i potom Tar, gdje će se najduže zadržati i družiti na parkiralištu kod kaštela. Potom u 16 sati maškarana povroka kreće za Baškote i zadnja stanica je u 18 sati u Rogovićima.

U nedjelju veliko maškarano slavlje pripremaju i u Červar Portu, na glavnom trgu gdje će napraviti cijelo indijansko selo. Tema njihove grupne maske su indijanci i kauboji, a sve su mještani i mještanke sami izrađivali ručno u radionicama tijekom proteklih mjesec dana. Tijekom nedjelje bit će stacionirani u svome selu, te će gostima, maškaranim skupinama iz Tara i Nove Vasi, ali i svima koji žele sudjelovati u njihovoj fešti, nuditi kuhano vino i fritule, te se zabavljati od večernjih sati. Na dan paljenja pusta uputit će se u Novu Vas gdje će sudjelovati u tamošnjoj već tradicionalnoj maškaranoj fešti.

Kaštelirci su na Facebooku objavili svoj program prema kojem karneval obilježavaju u nedjelju i utorak. U nedjelju će se na Placu okupljati od 9 do 10 sati nakon čega će u povorku selima svoje općine. Počet će s Tadinima i nastaviti tim sjevernim dijelom, pa se vratiti na Plac u 12.40 sati na ručak. U 13.50 sati krenut će u Labince, pa skrenuti prema Brnobićima i sve do Kovači i Diklići. Na Plac se vraćaju oko 17 sati.

U utorak će na Placu kod crkve suditi svom pustu u 18.30 sati, a nakon toga fešta će se preseliti u sali na Domu, gdje će se počastiti fritajom i zabavom uz Alfa Time Band.

Višnjanci, pak, dječje maškare s početkom u 16 sati u kino sali organiziraju u subotu, 2. ožujka. Maškarana nedija zakazana je za drugi dan u 7.30 sati, kada je predviđeno okupljanje a nakon pola sata pokret u obilazak okolnim selima. Đir ide na relaciji Radovani – Fabci -Diklići – Prhati – Vranići – Ritošin Brig – Velići – Jadruhi – Vižinada – Lašići – Baškoti (ručak od 15.10 do 16.10 sati) – Markovac – Kaštelir. Maškarana povorka očekuje se u Višnjanu u 17.45 sati. Okupit će se ponovno u utorak u 17 sati nakon čega slijedi paljenje pusta uz svirku Limene glazbe Vižinada, potom fritaja u Parku Antona Korlevića i zabava u kino sali uz Tu i tamo bend.

KUDA OVO VODI? Istramet: Najtopliji završetak veljače u povijesti mjerenja

SASTANAK O IZAZOVIMA RAZVOJA TURIZMA U POREČU: Kako smanjiti sezonalnost?