in

Sindikat SIKD strahuje od masovnih otkaza radnicima u turizmu već u rujnu

Ilustracija

Marina Cvitić, predsjednica Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije koji kao većinski Sindikat u turizmu u najrazvijenijim turističkim regijama, odnosno u Istri i na Kvarneru kontinuirano prati situaciju u djelatnosti turizma, uputila je dopis ministrici turizma Nikolini Brnjac s apelom da se založi za hitno donošenje dugoročnih mjera i pomoći turističkom sektoru pred kojim je zbog korona epidemije vrlo izvjestan nastavak teškog razdoblja, s primarnim ciljem zadržavanja radnika.

Predsjednica SIKD-a Marina Cvitić

Predsjednica SIKD-a u dopisu ističe da je Vlada RH u proteklom periodu donosila mjere koje su značajno pomogle gospodarstvu i očuvanju radnih mjesta. Posebne mjere koje su donesene za turistički sektor značajno su pomogle u „preživljavanju” kriznog razdoblja uzrokovanog pandemijom korona virusa Covid 19.

Kako je ovogodišnja turistička sezona, iako iznad početnih očekivanja, daleko slabija u odnosu na prethodne turističke godine, ocjena je Sindikata da će veliki broj sezonskih radnika koji su očekivali da će si radom tijekom ljetnih mjeseci „pokrpati” kućni proračun, ostati uskraćen u svojim očekivanjima. Osim toga, predsjednica SIKD-a upozorava da je ove sezone zaposleno daleko manje sezonskih radnika u odnosu na prošlu godinu i da će oni koji su imali sreću zaposliti se raditi znatno kraći period u odnosu na ranije godine.

Stalni radnici s ugovorom na neodređeno vrijeme koji rade u preraspodjeli radnog vremena, na način da tijekom sezonskih ljetnih mjeseci rade veći fond sati (do 60 sati tjedno) čime si akumuliraju dovoljan broj sati za zimu, ove sezone to neće uspjeti jer ova je sezona bila prekratka da bi radnici mogli akumulirati sate za zimu. Godišnji odmor ili dio godišnjeg odmora u pravilu je iskorišten u prvim mjesecima pandemije, pa veliki broj radnika već sredinom listopada neće imati niti sate koje bi mogli koristiti, a nažalost ni posla, jer je i u normalnim vremenima u zimi tek malo hotelskih kapaciteta bilo otvoreno. S druge strane, dugo je razdoblje do početka sezone 2021., a za koju se još uvijek ne zna kada i kakva će biti. U tom kontekstu predsjednica SIKD-a upućuje ministrici poziv da se založi za hitne mjere.

-Surađujemo s poslodavcima i kontinuiranom pratimo utjecaj korona virusa na turističku sezonu i na rezultate koje se ostvaruju, međutim, situacija se mijenja iz dana u dan. Nažalost, sadašnja epidemiološka situacija ne daje mjesta optimizmu. U ovakvim okolnostima upitno je kako održati likvidnost i osigurati redovitu isplatu plaća radnicima. Iako većina poslodavaca u ovoj djelatnosti želi sačuvati radna mjesta, jer su svjesni s kojim su se problemima suočavali radi osiguranja ne samo kvalitetnog i stručnog, već potrebnog broja kadrova za rad u turizmu na svim nivoima, vlasnici (posebno oni koji nisu iz ove djelatnosti) traže ekonomsku računicu.
Ako Vlada RH ne bude donijela daljnji paket mjera i to dugoročni, kojim će se osigurati potpore za duže vrijeme, najmanje do „normaliziranja” stanja u turizmu, opravdano strahujemo da će doći do masovnih otpuštanja radnika već sada u rujnu.

Sindikat se zalaže za mjere koje će biti demotivirajuće za poslodavce glede otpuštanja radnika, odnosno moraju biti motivirajuće za poslodavce u smislu zadržavanja zaposlenosti i to ne samo onih na neodređeno vrijeme, već i stalnih sezonskih radnika.

„To je jedini put da zadržimo kvalitetu i da budemo ne samo najsigurnija turistička destinacija, kao što smo bili do sredine kolovoza, već i najkvalitetnija.” – ističe u dopisu Marina Cvitić s uvjerenjem da ministrica dijeli mišljenje SIKD-a kako upravo ovaj sektor ima potencijal za pokretanje ukupnog gospodarstva kroz svoje multiplikativne efekte te je izuzetno važno da se u turizmu sačuvaju radna mjesta koja su temelj bez kojeg se ne može računati na normalizaciju stanja jednog dana kad epidemija bude okončala.

Iako su u Sindikatu svjesni da su sredstva kojima RH raspolaže ograničena, ciljane dugoročne mjere i pomoći turističkom sektoru, s obvezama onih koji primaju te potpore da radnike za koje prima potporu zadrže u radnom odnosu određeni period i nakon što prestane potreba za subvencijama, zasigurno su za državni proračun manji teret nego u slučaju otkaza radnicima. Kao članica Socijalnog vijeća za turizam predsjednica SIKD-a podsjetila je i da je početkom kolovoza zatražen je sastanak u Ministarstvu.

Uvažavajući činjenicu da je funkciju ministrice turizma preuzela u najnezgodnije vrijeme za turizam i da je suočena s mnogobrojnim problemima predsjednica Cvitić naglasila je da je tripartitni socijalni dijalog u ovom momentu neophodan i zajednički interes te je predložila da se traženi sastanak održi čim prije.

Na taj način nastavila bi se i tradicija da novi ministar (ministrica) turizma razmijeni svoja razmišljanja sa socijalnim partnerima, ističe se u priopćenju.

Istarski Stožer – U subotu još 4 novih slučajeva zaraženih Covidom-19 – Među njima i stranac

POREČ: Otvoreno obnovljeno boćalište u Mate Baloti