in

TURISTA IPAK IMA: Dok drugi kukaju, KAŠTELIR bilježi rast noćenja od čak 20 posto!

Ilustracija

Usprkos informaciji da je turistički promet na razini Istarske županije u padu u odnosu na prošlu godinu, Turistička zajednica Općine Kaštelir Labinci i ove godine nastavlja s konstantnim trendom rasta turističkih brojki. Od početka godine pa do 15. srpnja zabilježeno je povećanje noćenja čak od 20 posto, dolazaka za 25 posto i turista također za 25 posto u odnosu na isti lanjski period. Naime, od početka godine pa do 15. srpnja na području općine zabilježeno je 30.000 noćenja, 3.578 dolazaka te 3.604 turista. Srpanj od početaka do danas bilježi porast noćenja od 15 posto, dok se u drugim mjestima spominju minusi čak i do deset posto.

Gdje se krije tajna pitali smo u Turističkoj zajednici.

-Konstantnim povećanjem dolazaka i noćenja dokazujemo da mala autohtona mjesta imaju itekako potencijala i prostora za turistički razvoj. Na prostoru općine bilježimo interesantan rast brojki i to u periodu loših turističkih prognoza. Uzmemo li u obzir da od ukupnih dolazaka u  2019. godini čak 75 posto otpada na kuće za odmor s bazenom i različitim drugim popratnim sadržajem, jasna je slika kuda se trebamo kretati. Bogati popratni sadržaj, odnosno inzistiranje na dodanim vrijednostima, kako u smještaju tako i u ostalim oblicima turističke ponude, jedini je put da se mikrodestinacija uspješno održi u turističkom smislu, komentirala je vanjska suradnica TZ-a dr. sc. Romina Sinosich.

Interesantna je brojka rastućih registriranih iznajmljivača kojih je trenutno 375, te je na raspolaganju 418 registriranih turističkih smještajnih objekata s čak 1.990 kreveta.  Također, u ovoj godini  bilježi se 25 posto više raspoloživih kreveta u odnosu na 2018., većinom u kućama za odmor te objektima u domaćinstvu.

Prema strukturi dolazaka, saznajemo nadalje od Sinosich, u Kašteliru i Labincima tradicionalno prednjače gosti iz Njemačke, Austrije, Slovenije, Italije i Hrvatske. Turistički promet prema organizaciji dolazaka velikom većinom je individualnog karaktera.

-Bitno je naglasiti popunjenost kuća za odmor na području općine, pošto se u tom segmentu radi o gostima više i visoke platežne moći. Takvom segmentu tržišta moramo ponuditi našu autohtonost i osjećaj pripadnosti, kojeg će se sjećati i radi kojeg će se vraćati, zaključila je Sinosich.

Kaštelir i Labinci obiluju vilama s četiri i pet zvjezdica za turiste dubljeg džepa, a, uključivši ostale kuće za odmor koje imaju bazene – njihovi vlasnici doista nemaju briga oko popunjenosti i(li) manjka gostiju.

VIŽINADA: Počeo ljetni kamp – u morskim radostima, izletima i školi plivanja uživa 30 djece

VIŽINADA sufinancira kupnju školskih knjiga i pribora – bonovi se dijele do 30. srpnja