in

Turistička zajednica Kaštelir-Labinci muku muči s neplatišama boravišne pristojbe – Svi su prijavljeni inspekciji!

Foto: Tanja Kocijančić
Romina Sinosich

Turistička zajednica općine Kaštelir-Labinci posljednjih godina bilježi pojačan rast turističkog prometa, ali i gradnje kuća za odmor najviše kategorije. No, iako je plaćanje boravišne pristojbe zakonska obaveza za iznajmljivače, u zadnje tri godine dug je narastao na čak 40 tisuća kuna! To možda za neke turističke zajednice u obalnim mjestima nije veliki iznos, no za ovaj mali TZ koji godišnje od boravišne takse i članarina uprihodi oko 180 tisuća kuna, na što im još općina uplati oko 100 tisuća kuna, to su itekako značajna sredstva.

Vanjska suradnica TZ-a dr. sc. Romina Sinosich otkriva nam da se trenutno vrlo angažirano bavi naplatom tih potraživanja, koja se odnose na privatne iznajmljivače koji duguju od 500 do 1.000 kuna, te na tvrtke koje mahom posjeduju luksuzne vile, a čiji dugovi pojedinačno sežu do čak 24 tisuće kuna.

Svi su dužnici, kako saznajemo od Sinosich, uredno prijavljeni nadležnoj turističkoj inspekciji u Poreču i Puli, s kojima kaštelirski TZ ima izvrsnu suradnju. Napomenula je da je 1. travnja ove godine sve predmete vezane za neplaćanje boravišne pristojbe u Istri preuzela upravo turistička inspekcija, jer se prije toga time bavila Carinska uprava Pula.

-Nismo imali drugog izbora, jer se pojedini iznajmljivači uporno oglušuju, iako smo ih više puta upozorili usmeno i pismeno da plate. Nekima koji duguju velik iznos ponudili smo čak plaćanje u obrocima. Svi su uredno i prošle godine, kada je istekao rok, dobili obavijest da moraju platiti. Zbog toga smo sve predali turističkoj inspekciji. S malim iznajmljivačima ide lakše jer duguju male iznose koji se lakše naplaćuju, a procedura s firmama traje od dva do tri mjeseca, pojasnila je vanjska suradnica.

Kaštelir i Labinci u zadnjih su nekoliko godina doslovno preplavljeni vilama koje niču posvuda i to je trend koji uopće ne jenjava. Pa tako trenutno ova mala općina, koja broji tek 1.500 žitelja, ima čak 375 iznajmljivača s 416 turističkih objekata, koji svi zajedno imaju čak 1.983 postelja. Stalno se bilježi rast dolazaka i noćenja, što bi trebalo rezultirati dobrim prihodima od boravišne takse za TZ.

-Turistička zajednica u suradnji s općinom iz godine u godinu obogaćuje na razne načine turističku ponudu tokom sezone kako bi pratili konstantan rast dolazaka i noćenja. Stoga je vrlo bitno da se boravišna pristojba uredno naplaćuje i toga moraju svi biti svjesni. Osim što je to zakonska obveza svih iznajmljivača, bez financijskih sredstava ne možemo planirati turističku ponudu ni nove manifestacije, kojima želimo uljepšati boravak našim gostima, zaključila je Romina Sinosich.

RTL-ova Večera za pet u Mugebi kod Pante – čiste desetke za Parenzanu, Trio gušti i Frutti di campagna

Cesta od Žbandaja do Sv. Lovreča zatvorena za sav promet do 5. lipnja – možda i duže