in

TZ Marčana – Rezultati sezone izvanredni – Uspjehu pridonijeli svi djelatnici u turizmu

Uvala Luka u Raklju - Foto TZ Marčana

Od početka siječnja do kraja kolovoza u Općini Marčana ostvareno je 257.267 noćenja, što je gotovo 20% više od 2020. te 70% ostvarenih noćenja iz 2019. Što se dolazaka tiče, situacija je gotovo identična noćenjima. Ukupno je u promatranom razdoblju bilo 31.482 dolaska.

Luka Krnica – Foto TZ Marčana


-Smatramo da je rezultat odličan obzirom da je sezona, zapravo, počela u srpnju. U cijeloj 2021. godini posebno bih istaknula kolovoz kada je ostvarena polovica ukupnih noćenja te je tijekom prvog tjedna pao i rekordni dan u dolascima (7.8.) i noćenjima (2.8.), veli nam direktorica Turističke zajednice općine Marčana Jelena Latin.


Očekivano, najviše dolazaka i noćenja bilo je u objektima u domaćinstvu – u srpnju od ukupnog broja noćenja u objektima u domaćinstvu je bilo 68,15%, dok je od ukupnog broja dolazaka bilo 69,55%. U kolovozu je brojka porasla pa je od ukupnih noćenja u objektima u domaćinstvu bilo 70,85% a dolazaka 67,43%.

-Kao i u cijeloj Istri tako je i kod nas najviše bilo Nijemaca. Od ukupnih brojki u srpnju Nijemci su činili 41% dolazaka i 43% noćenja. U kolovozu je broj, naravno, porastao pa je od ukupnih dolazaka bilo 54,33% , a od ukupnih noćenja 58,6% Nijemaca.
Također, Nijemci su u kolovozu u Općini Marčana ostvarili 20% više noćenja nego 2019. Austrijanci su na 65% noćenja u odnosu na 2019., a Talijani na svega 30%, dodaje Latin.

I rujan je, za sada, obećavajući, dodaje direktorica TZ-a.

-Tome pridonosi lijepo vrijeme i povoljna epidemiološka situacija, pa se nadamo, slušajući najave, da će se oboriti i rekord iz 2019., posebno ukoliko se situacija na našim emitivnim tržištima ne promijeni.
Uspoređujući rujan prošle godine u prvih tjedan dana ima dvostruko više noćenja Nijemaca, što povlači brojku od dvostruko više noćenja općenito.
Kada se gleda 2019. za 30% je više noćenja Nijemaca ove godine u rujnu te 7% više ukupnih noćenja nego 2019.

-Vrlo smo zadovoljni dosadašnjim tijekom sezone i zaista sretni što su gosti Istre i Marčane prepoznali našu destinaciju kao sigurnu za posjete. Tu su vidljivi napori svih dionika u turizmu da se održi povoljna epidemiološka situacija, pa se, u suradnji i uz preporuke stožera i resornog ministarstva odustajalo od većih evenata. Također smatram da su uspjehu pridonijeli i sami iznajmljivači, ugostitelji i drugi koji su se potrudili da se gosti osjećaju sigurno i zadovoljno.
Nadamo se da će se situacija u 2022. godini stabilizirati te da će se
turizam na našem području ali i u cijeloj Hrvatskoj moći odvijati tijekom cijele godine, zaključila je Jelena Latin.

Rakalj – Pozornica pod zvijezdama – Foto TZ Marčana/Loris Zupanc

NOVIGRAD i dalje sufinancira troškove prijevoza srednjoškolcima

MALIN FEST – Festival tradicije i zabave ponovno oživio medulinsku rivu