in

U KAŠTELIRU TURISTIČKA SEZONA ZA PAMĆENJE – Romina Sinosich: “Već sada imamo više noćenja nego cijele prošle godine. Uspjeh nije slučajan!”

Foto Tanja Kocijančić

Općina Kaštelir-Labinci ovu će godinu zlatnim slovima upisati u svoju povijest, jer rezultati turističke sezone su doista sjajni. Već je godinama područje ove općine vrlo zanimljivo investitorima koji, unatoč određenoj stagnaciji na turističkom tržištu, i dalje neumorno grade kuće i luksuzne vile za odmor koje bilježe stalan rast popunjenosti.

Kako doznajemo od voditeljice Turističke zajednice Kaštelir dr. sc. Romine Sinosich, od početka godine zabilježeno je nešto više od 79 tisuća noćenja i gotovo 8.600 dolazaka, što je porast u noćenjima za 14 posto i povećanje dolazaka za 17 posto.

Unatoč svim najavljivanim lošijim trendovima Kaštelir se od početka godine nije bojao rezultata, a kolovoz je pritom bio krucijalan, jer je ostvareno čak 30.125 noćenja, odnosno 13 posto više od lani, te 3.207 dolazaka, odnosno čak 22 posto više nego lanjskog kolovoza.

-Iznimno je bitna činjenica da smo već 1. rujna dosegli cjelogodišnju brojku noćenja iz 2018. godine. Radi se o nevjerojatnom uspjehu koji nije slučajan i koji jasno pokazuje trend turističkog kretanja. Valja naglasiti da stalno raste i broj  registriranih iznajmljivača kojih je trenutno 385, odnosno gostima je na raspolaganju 430 turističkih smještajnih objekata s čak 2.045 kreveta. U općini koja ima tek 1.500 stanovnika registrirano je čak 150 luksuznih kuća za odmor, 217 vikendica i 63 turistička apartmana, koji u zajedničkoj ponudi imaju čak 170 bazena, otkriva Sinosich zavidne brojke.

Ove godine TZ bilježi, dakle, 30 posto više raspoloživih kreveta u odnosu na 2018., većinom u kućama za odmor te objektima u domaćinstvu. Od ukupnih dolazaka i noćenja u 2019. godini čak 77 posto otpada na kuće za odmor s bazenom i različitim drugim popratnim sadržajem. Prema strukturi dolazaka, u destinaciji tradicionalno prednjače gosti iz Njemačke, Austrije, Nizozemske, Italije i Hrvatske. Turistički promet prema organizaciji dolazaka većinom je individualnog karaktera.

-Nedvojbeno je da privatni smještaj u općini dobiva zamah; svake se godine značajnim postocima dižemo na ljestvici noćenja i dolazaka. Treba, međutim, naglasiti da se taj pozitivan trend odnosi na luksuzne smještajne kapacitete, koji osim udobnog smještaja nude i razne druge popratne sadržaje. Vrijeme mediokritetnog smještaja, uz izliku da su sunce i more dovoljni, davno je prošlo. U današnjem turizmu uspijevaju samo oni koji ulažu u svoje objekte i kreativno se nadopunjavaju svake godine, smatra Sinosich.

Osim što je područje ove općine izrazito lijepo i ugodno za boravak, a to su već godinama unazad shvatili i brojni stranci iz raznih država koji su ovdje kupili vikendice, te sve većeg broja smještajnih kapaciteta, dobrim rezultatima doprinio je I sve bogatiji program manifestacija “Ljeto u Kašteliru”. U skladu s mogućnostima općine i TZ-a, gledalo se osmisliti niz raznolikih sadržaja kako bi se zadovoljilo širok spektar želja i očekivanja.

Voditeljica TZ-a spomenula je pritom drugo izdanje koncerta Romance & wine in Kaštelir, potom projekcije ljetnog kina u parku iza crkve, 18. Gramperijadu koja je ove godine bila najposjećenija dosad, te otvaranje i predstavljanje jedinstvene I vrlo dragocjene Etno zbirke.

-Što se manifestacija tiče, za kraj sezone ostaje nam obilježavanje Svjetskog dana turizma, u subotu 28. rujna od 12 do 18 sati. Program je iznimno bogat – moći će se razgledati etno zbirka House of Memories, bit će kreativnih radionica koje će nuditi crtanje crnim vinom i kavom, izradu lutaka – suvenira od lavande, te kosira i pečata od krumpira. Moći će se degustirati domaća jela kaštelirskih konoba i tipični kolači OPG-a Venier.

Za tu prigodu vrata svojih vinarija otvaraju Cossetto i Radoš, te OPG Ventin s medom, nanizala je Sinosich.

Dodala je kako je interesantno primijetiti kako turizam mijenja nabolje perspektivu malih mjesta.

-Ne tako davno mikrodestinacije poput Kaštelira nisu ni ulazile u strukturu turističke ponude. Danas, i to sve više, postaju sinonimi za luksuzan obiteljski odmor radi kojeg stvaramo dodane vrijednosti, osmišljavamo sadržaj, obogaćujemo eno – gastro ponudu, radimo na novim idejama. Turizam je živi mehanizam i pokretački „motor“ lokalne zajednice, zaključila je Romina Sinosich.

FUNTANA: Iznimna glazbena večer uz sopranisticu Antonelu Malis i tenora Voljena Grpca

TAR subvencionira prijevoz srednjoškolcima – otvorene prijave